Від генсека – до мисливця

На новому диханні хустська фабрика продовжує тішити новими моделями капелюх

Від генсека – до мисливця

 

Півстоліття тому славу Закарпаттю приносило одне з найбільших підприємств краю, що виготовляло фетрові капелюхи. Тодішня Хустська фетрофільцева фабрика виробляла їх понад два мільйони на рік. І ці головні убори носило все Політбюро ЦК КПРС на чолі з його генеральними секретарями – від Микити Хрущова до Михайла Горбачова. Хоч таку продукцію виготовляли не лише в Хусті, але саме закарпатська диктувала моду.

Відтоді підприємство пережило чимало складних моментів, які неодноразово висвітлювали всеукраїнські ЗМІ, проте, оговтавшись, і нині намагається тримати високу марку. «Хоч обсяги виробництва незмірно впали, та протягом кількох років ми стабільно випускаємо по 140 тисяч капелюхів, – розповідає заступник директора фабрики фетрових головних уборів «Хуст-Фільц» Олена Лукачко. – Майже повністю оновили асортимент і нині виготовляємо близько 120 різних моделей, з них 80 відсотків – для жінок. Чимало є й чоловічих – для різних вікових категорій та професій: міліціянтів, митників, прикордонників, скаутів, мисливців. Багато спеціальних головних уборів виготовляємо для юдеїв. Чимало моделюють і створюють наші майстрині, залучаємо до розробкий й провідні агенції».

Частина продукції продається по всій Україні, інша – вивозиться за кордон. Підприємство намагається виставляти свої вироби на промислових виставках різних країн Європи: Словаччини, Польщі, Італії, Німеччини тощо. 

Відомо, що вся «фішка» підприємства полягає саме у фетровому головному уборі, який виготовляється з віт­чизняної сировини за нашою ж технологією зі 100 % кролячого пуху. Для одного такого капелюха потрібно щонайменше 5 шкурок кроликів. Постачають сюди сиро­вину приватні під­приємці ледь не з усієї України. Перейшли й на, так би мовити, нетрадиційні види матеріалу: літні капелюшки виготовляють із трав, соломи й навіть спеціального паперу. «Намагаємося крутитися, як можемо!» – зізнається пані Олена. Тож нині на фабриці виготовляють навіть декоративні убори на обручах для найвибагливіших модниць!

Зроблені з пуху капеліни набувають вишуканого вигляду у спеціальних металевих формах, створених власноруч спеціалістами підприємства. Заключний етап – в цеху гарнірування, де дизайнери вручну оздоблюють продукцію. А тут уже не існує єдиного погляду в моді, адже жіночому смаку не вгодиш. Тож серед декоративних елементів є камінці, тканина, пір’я, хутро, різноманітні стрічки. Олена Лукачко переконана: «Тепер ідемо не те що в ногу з модою, а й поволі знову її диктуємо».

За словами заступника директора, серед найбільших проблем фабрики залишається ринок збуту: був час, коли капелюхи носила майже кожна людина, тепер же рідко стрінеш кого-небудь у такому вишуканому уборі. До того ж, на її думку, через погану покупну спроможність українців, шляпку складно продати, бо вона недешево коштує – при виході – 180 гривень, а на ринку – щонайменше 300.

Великим святом для фабрики вважається цвітіння Долини нарцисів, адже протягом кількох тижнів збираються на Хустщині тисячі туристів. Аби зацікавити їх, фетровики виставляють власну продукцію прямо на полі. «Це хороша можливість показати себе, почути відгуки і, звісно ж, реалізувати частину виробів»,– каже пані Олена. Запрошують туристів та різні делегації й на екскурсії на фабрику. Тут, у фірмовому магазині, можна придбати те, що припало до смаку.

Нині Хустська фабрика фет­рових головних уборів поступово нарощує потужності. Тепер тут міжсезоння, тобто період, коли не йде виробництво, але в інший час працює 150 людей. Забезпечені роботою не лише хустяни, а й мешканці сусідніх сіл. Та все ж відчувається брак кваліфікованих кадрів. Відтак старші досвідчені майстри змушені передавати своє вміння й багаторічний досвід молоді, адже цієї справи в Україні не навчає жоден навчальний заклад.

Незважаючи на труднощі, підприємство продовжує вистав­ляти свою продукцію. Олена Лу­качко запевняє, що фабрика протримається ще чимало років. Однак допомогти їй можна, залучивши кошти, розширивши виробництво та створивши нові робочі місця. А це, своєю чергою, допоможе подолати проблему безробіття в районі і залучити додаткові кошти до бюджета Хуста. 

Анастасія Лесів

27 червня 2012р.

Теги: капелюх, фетрофільцева

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи