Літніх людей – на вулицю?

У Колочаві хочуть закрити єдиний на всю Міжгірщину територіальний центр для одиноких та інвалідів

Літніх людей – на вулицю?

 

Антисоціальні заходи Міжгірської районної адміністрації вже відомі мешканцям цього регіону. Нещодавно там провели якісь незрозумілі реформи у медичній галузі: звільнили головного лікаря, закрили приміщення інфекційного відділення, але так нічого до пуття й не довели.

Нині ж інший скандал: розпорядженням голови Міжгірської РДА Василя Щура своє приміщення в Колочаві мають звільнити 16 працівників та 11 пацієнтів єдиного на весь район стаціонару постійного проживання одиноких непрацездатних громадян та інвалідів. Закриття територіального центру, певно, мало пройти непомітно для громадськості і районних депутатів, адже про те, що в закладу є проблеми, ніхто не знав. Однак тутешні працівники вирішили поборотися за робочі місця й спокійне життя своїх літніх підопічних і написали звернення до районних та обласних обранців.

Як розповів «Замку» голова Міжгірської районної ради Іван Ярема, це звернення викликало в депутатів велике обурення, адже закриття центру не обговорювалося ні з ними, ні з працівниками й пацієнтами закладу. «Директорка стаціонару розповіла нам, що районна адміністрація в листопаді минулого року зініціювала перевірку СЕС, яка виявила певні проблеми. Однак замість того, аби виділити кошти на усунення цих недоліків, РДА вирішила піти простішим шляхом і просто закрити територіальний центр, який обслуговує самотніх і немічних», – зауважив Іван Васильович.

Оскільки на Міжгірщині живе більше тисячі стареньких, котрим потрібна постійна допомога, а понад півсотні з них не здатні дати собі раду самотужки або не мають на території району родичів, які могли б за ними доглядати, районні депутати вирішили написати звернення до обласних обранців, у якому просять допомогти Колочавському стаціонару: виділити потрібні для ремонту закладу 150 тисяч грн, а також знайти 400 тисяч, які дозволять утілити в життя проект побудови в селі Ізки нового територіального закладу для громадян похилого віку.

«Замок» побував у Колочаві й подивився, у яких умовах живуть старенькі тамтешнього центру. Нині в закладі знайшли притулок 11 пацієнтів. Вони мешкають у двох великих кімнатах – чоловічій і жіночій. Більшість цих літніх людей навіть не може звестися з ліжка, іншим потрібен постійний контроль лікарів.

«У нашому селищі й так немає роботи, – розповідає завідувачка відділення стаціонару Світлана Булик. – Тож якщо закриють територіальний центр, ще 18 колочавців залишаться без засобів для існування. Що вже казати про тих стареньких, котрим просто нікуди піти? Ще торік на Міжгірщині були 2 стаціонари: в Торуні й Колочаві. Та не так давно заклад у Торуні закрили, людей звідти перевезли сюди. А тепер і до нашого закладу добралися».

«Нас усе тут влаштовує, – роз­повідають пацієнти медичного центру, – доглядають за нами добре, годують теж непогано. У декого з нас є власні домівки, та залишатися в них самим страшно, адже здоров’я може будь-якої миті дати збій. Діти в багатьох із нас також є, але вони або живуть далеко, або самі потребують піклування. Наприклад, в однієї жінки є донька, але вона глухоніма, тож їй важко знайти роботу, а відповідно – й витрачати гроші на немічну маму. А гляньте на тих чоловіків і жінок, котрі лежать нерухомі, паралізовані, не здатні вимовити слова й заступитися за себе! Хто подбає про них?».  

Що ж такого страшного є в центрі, що РДА постановила ліквідувати медзаклад «у зв’язку з неможливістю його подальшої експлуатації», ми так і не побачили. Кімнат, де утримуються пацієнти, справді лише 2, однак є можливість розширення, зокрема – поряд є приміщення, яке не використовується, тож при наявності незначних коштів у ньому можна б легко зробити кілька додаткових кімнат для лежачих. У закладі замінені вікна і дах, є кухня. Дії чиновників районної адміністрації працівники центру вважають антисоціальними й незаконними, а ще – такими, що  абсолютно спростовують соціальні ініціативи, обіцяні урядом і главою держави.     

Голова районної ради Іван Ярема вважає, що ця ситуація повторює історію зі скандалом у районній лікарні. Тоді СЕС теж винесла чимало приписів, і РДА постановила закрити інфекційне й стоматологічне відділення. Депутати не дозволили цього зробити, натомість виділили 200 тис. грн на ремонт. Минуло півроку, та, незважаючи на наявні кошти, ремонту в закладі досі нема. Однак СЕС це чомусь уже не цікавить...

Тетяна Літераті

27 червня 2012р.

Теги: одинокий, інвалід, Колочава

Коментарі

Ажіот 2012-07-16 / 22:48:01

Хамство. Коментар видалено. Адмін

колочавець 2012-07-12 / 21:41:17
то нар деп Аржевітін виганяе людей з лікарні, тому що він хоче її переобладнати під Ажіо тур !!!!! Слава АРжевітіну що виганяє людей на вулицю !!! голосуймо всі за Аржевітіна . може з часом він нас всіх виселить з Колочави !!

Колочавець 2012-06-28 / 14:47:58
Слава Щурю!!!

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи