Щасливі з бахтарень, або Як живуть родини під стукіт поїздів і в ніжно-суворих обіймах перевалу

Ці будиночки неподалік залізниці (у народі їх називають «бахтарнями») ще можна побачити вздовж колії від Ужгорода до Сянок. Тут вирує життя родин, представники яких колись трудилися на колії й дістали відомче житло. Хоч удень і вночі у кімнатках чути стукіт коліс поїздів, від товарняків дзвенять шибки, але люди призвичаїлися до цих невигод – такий ритм життя став для них звичним. А що, зрештою, вдієш, коли немає вибору.

Щасливі з бахтарень, або Як живуть родини під стукіт поїздів і в ніжно-суворих обіймах перевалу

До школи – то на Львівщину, то на Закарпаття

...Увагу багатьох проїжджих не одне десятиліття привертає така хатина під самісінькою вер­шиною Ужоцького перевалу, неподалік військового кладовища Першої світової війни. На видов­женому клапті закарпатської землі, затиснутому з одного боку шосе, а з іншого – залізницею, розмістилося все ґаздівство. Поряд із будиночком на цьому своєрідному острівці – двір і господарські споруди.

Господар, Богдан Пелех, – привітний оптиміст: сприймає непросте, інколи й дуже суворе життя тут, на висоті 889 метрів над рівнем моря, як належне. Ніколи не шкодував, що залишився на цьому отчому обійсті, й ось уже 54 роки стрічає тут дивовижні ранки, і вечори.

Батько, Михайло Михайлович, трудився все життя обхідником залізничної колії, на цій посаді й отримав таке популярне за часів Союзу житло. Виховували разом із дружиною трьох дітей: окрім Богдана, тут виросли сестри Зоя і Марія. Непросто було ростити їх у відірваній від благ цивілізації місцині – найближчий магазин, школа – за кілька кілометрів. Богдан учився в Турці, у тамтешній восьмирічній школі-інтернаті, програму дев’ятого класу опановував у селі Волосянці на Велико­березнянщині (жив тижнями у гуртожитку, у вихідні приходив додому). Випускний десятий клас відвідував у селі Бітлі на Львівщині. Сестри середню освіту здобули у Волосянці, живуть разом із чоловіками у Республіці Комі (Росія), але невдовзі мають намір повернутися в Україну (придбали житло на Рівненщині).

Богдан спочатку продовжив батькову справу, десять літ трудився на колії, але потім подався на сезонні роботи в Росію, хоч великих набутків не привіз. А згодом травмувався: вже десяток літ – інвалід третьої групи.

Богдан і Юлія з Пушиком

Вся хатня й господарська робота здебільшого на дружині Юлії. Тепер у родини є кури, корівка, поросятко ще не купили – надто дорогий нині молодняк. Обоє радіють своїм дітям. Донька Тетяна вийшла заміж і живе в селі Яворові, за кілька кілометрів від перевалу, уже на Львівщині. Виховує трирічного синочка, якого назвали на честь його прадіда Михайликом. Тетяна намагається частіше приходити в гості до батьків.

– Син Василь, – розповідає Юлія Пелех, – закінчив нинішнього року в Сянках дев’ятий клас. Добре, що тепер є рейсові автобуси на Львів, то ними добирався щодня на заняття. Взимку особливо складно. Інколи такі заметілі, хуртовини, що з хати тяжко вибратися надвір.

Парадокс, але мешканцям бахтарень незручно користуватися залізничним транспортом – найближчі станції надто далеко: одна в Сянках, інша – аж через кілька закарпатських тунелів – у Щербині...

 Між неласкавою природою й незговірливими чиновниками

Богдан згадує минулу зиму, котра видалася особливо щедрою на сніги, кількаметрові замети. А морози інколи перевищували 30-градусну позначку. У хаті – парове опалення, але потрібно багато дров для котла. Колись дешеве вугілля тепер не кожному по кишені. Трьом мешканцям бахтарні на перевалі інколи доводиться зовсім непросто. Часом будні стають справжньою школою виживання, протистояння кліматичним умовам і негоді, коли не росте садовина, коли ти, як і багато українців, за межею бідності. Але Богдан і Юлія вже не уявляють собі житло десь в іншому місці – то хіба діти спроможні вирватися з ніжно-суворих обійм перевалу, з вулиці Прикордонної, 8 (вона – продовження однойменної сянківської), шукати кращої долі.

Скласти сіно у скирду чимскоріш - на перевалі погода, як на туманному Альбіоні, міняється по кілька разів на день

Тут буває і чимало приємних життєвих епізодів. Один з них – наприкінці квітня нинішнього року, коли на перевалі першим етапом «Бескид-2012» стартував чемпіонат України з гірських автогонок. Тоді якраз навпроти вхідних воріт Пелехів було влаштовано фініш. Багато спортсменів охоче вгамовували спрагу чистою прохолодною водою з криниці господарів. Але, головне, на подвір'ї було влаштовано справжній пункт піт-стопу, особливо після серйозної аварії на трасі якраз неподалік обійстя колишнього залізничника. Коли у потужної машини на великій швидкості обірвало важливий вузол, вона полетіла навпростець через кювет убік колії. Врятував різкий підйом і кущі, отож обійшлося без серйозних травм. Богдан Пелех оперативно організував приїзд знайомого тракториста, автомобіль було транспортовано на подвір'я.

Фініш - навпроти воріт Пелехів

Ремонт машини після аварії (на задньому плані)

Перебуваючи де факто на території Закарпаття, вся родина Пелехів приписана до села Сянки Львівської області. На таких умовах проживають і їхні сусіди, будиночок яких під № 7 віддалений від шосейної магістралі – Михайло Кудрич з дружиною Феодосією Іванівною навпроти прикордонного поста на межі двох областей. Чотири десятиліття пропрацювавши у відомчій охороні закарпатських залізничних тунелів, Михайло Федорович виховав тут разом із дружиною, педагогом з 33-річним стажем, двох дітей. Віктор з родиною живе тепер у Виноградові, а ще один син, Валерій, мешкає також із сім’єю в Сянках, їхня донька Лілія працює на митному переході в Малому Березному.

– Ми найближче живемо до батьків, – каже невістка Наталія Кудрич, спеціаліст із земельних питань і екології Сянківської сільради, – часто допомагаємо їм по господарству чим можемо. Незабаром треба допомогти з капітальним ремонтом будинку, кімнат, де вже відпадає штукатурка зі стелі. Розраховувати на допомогу держави якось не випадає. Радше навпаки.

Наталія Василівна розповіла про тяганину, в котру вплутали Михайла Федоровича при спробі приватизувати будівлю (вона значиться на балансі МБУ № 5 м. Мукачева). Понад шість років оббиває пороги монтажно-будівельного управління ветеран-залізничник, їздив і до Львова, до чиновників Львівської залізниці. Але все безуспішно, не допомогли й запит до МБУ № 5 від сільради, лист за підписом сільського голови до Верховної Ради. Мукачівське управління не проти проживання Кудричів у відомчому будинку, але в той же час саме не відмовляється від прав власності. При цьому їх не турбує стан помешкання. Схожою ж була «технологія» розвалу інших бахтарень.

Перевал таїть у собі багато таємниць

Ужоцький перевал – вододіл басейнів Балтійського та Чорного морів – чи не найзнаніша точка на мапі Закарпатття, приховує багато таємниць. Тут, поряд з українсько-польським кордоном, проходить залізниця, прокладена фахівцями Угорських королівських державних доріг ще в 70-х роках ХІХ століття – справжній витвір інженерного мистецтва (сім з половиною кілометрів прямої відстані між Волосянкою й Ужоцьким перевалом залізницею становлять 19 кілометрів довгої серпантинової дороги зі значними підйомами, сімома тунелями, віа­дуками, терасами). Звідси можна дістатися до витоків річок Уж та Сян. У середньовіччі через перевал пролягав торговий шлях, а в 1914–1915 роках – точилися запеклі бої Першої світової війни (багато російських та австро-угорських солдатів знайшли тут місце останнього спочинку на спільному військовому кладовищі). Окрасою перевалу є його мешканці – останні, так би мовити, з могікан і роду залізничників.

Іван Кузович, фото автора

27 червня 2012р.

Теги: залізниця, колія, поїзд, перевал

Коментарі

протан 2012-06-28 / 22:44:23
дуже цікава стаття. якось по-іншому починаєш дивитись на життя, цінувати ту місцину, в якій сам проживаєш. Божої помочі цим хорошим людям!

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи