Євро - 2012 почалося. Для чого ж рубали Боздоський парк?

Минуло майже півроку, як ужгородці почали бунтувати проти масового вирубування Боздоського парку. Ще взимку жителі міста раптово помітили, що парком, котрим зазвичай гуляють, неможливо пройти – всюди валяються зрубані дерева.

Євро - 2012 почалося. Для чого ж рубали Боздоський парк?

Тамтешня адміністрація розповідала, що це звичайне санітарне чишення і нічого страшного нема, а як вирубування стало тотальним, директор КП «Парк культури та розваг «Боздоський» Максим Богодист заявив, що... йде підготовка до Євро ’2012. Мовляв, саме в цій улюбленій ужгородцями місцині буде фанзона і не тільки: велика сцена, екран, майданчик, а також 24 намети для харчування та 24 біотуалети. Тут відбуватимуться масові перегляди матчів і телемости з іншими регіонами України. Одне слово, все для вас, любі ужгородці.

А ужгородці здивувалися: навіщо робити фанзону в парку? По-перше, це лише на місяць, а зрубані дерева росли тут десятки років; по-друге, чому при особливій любові нинішньої міської влади до піару все робиться тишком-нишком; по-третє, кому спаде на думку проміняти комфортні спортбари, розважальні центри, що й від комарів, і від спеки, і від зливи вбережуть та ще й пивом пригостять, на парк?
Міська влада запевняла, що, крім «зони» у парку, будуть ще дві: у центрі та в амфітеатрі. А мер Віктор Погорелов пояснив: парк рубають заради спокою ужгородців. Мовляв, аби футбольні вболівальники могли, не заважаючи іншим мешканцям, гучно відзначати футбольні перемоги своїх фаворитів.

Володимир Феськов, координатор Закарпатського громадського центру, одним із перших відреагував на зухвалі дії адміністрації парку та міської влади. Організували акцію, зібрали підписи на порятунок зеленої зони. «Нам із друзями сьогодні цілком очевидно, що директор КП та ужгородський голова цинічно брехали, прикриваючи вандальне вирубування в парку підготовкою фанзони до Євро. Ще тоді розчищення галявини для перегляду матчів без жодного офіційного рішення міської ради чи виконкому було для нас безпідставним та підозрілим, – каже Володимир Феськов. – Пізніше я майже щомісяця писав запити міському очільнику: коли буде рішення? Щоразу відповідали, мовляв, найближчим часом. Але він так і не настав, адже офіційна фанзона повинна реєструватися в Києві, це зобов’язання перед УЄФА, тобто «за базар» довелося б відповідати».

Пізніше активісти помітили, що вирубують не лише дерева з наміченої під фанзону території, а й з прилеглих. Ба більше: зрубали  платани, дозволу на знищення котрих адміністрація парку не мала. Прокуратура відтак порахувала, що збитки тільки за ці три платани – 20 847 грн. Ще один цікавий факт: сума, котру ТОВ «Едельвейс», що провадило вирубування, платило комунальному підприємству за один кубометр ясена чи акації – лише 120 гривень. Як повідомив мер Ужгорода: «Таку вартість визначили експерти». Хоча знавці справи та й просто користувачі Інтернету, подавши відповідний запит відуну-ґуґлу, лише сміялися: ціни на таку деревину значно вищі.
Закарпатська міжрайонна природоохоронна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом незаконного вирубування дерев на території об’єкта природнозаповідного фонду «Парк культури та відпочинку «Боздоський» за ознаками злочину, передбаченого ст. 246 КК України. На початку квітня її передали міськвідділу міліції, і та... досі веде розстеження, встановлює винних.

Голова громадської ради при Державній екологічній інспекції в області Валентин Волошин розповідає, що департамент міського господарства надіслав запит до обласного управління охорони навколишнього середовища (очолює його, нагадаємо, старший син мера Ужгорода – Андрій Погорєлов), щоб ті виділили працівників для визначення дерев, котрі можна зрізати. Комісія попрацювала й оформила два акти, котрі дозволяли зрубати понад 700 стовбурів. «Акти затвердили, на їх основі видали ордер на вирубування, і дерева пішли під ніж. Однак Боздоський парк – це об’єкт природнозаповідного фонду, пам’ятка паркового мистецтва регіонального значення, і там не можна використовувати процедуру знесення зелених насаджень, – каже Валентин Волошин. – Тим паче, що зрізання такої кількості дерев – це вже реконструкція парку, що передбачає розробку проекту, де буде вказано кінцевий вигляд об’єкта. Потім цей проект має пройти обговорення, погодження і тільки тоді можна починати вирубування. Цікаво, що, відповідно до документації, працівники, які перевіряли стан дерев, примудрилися за день знайти й перевірити понад 500 хворих стовбурів. Незрозуміло і як вони це зробили, адже більшість – дерева листяних порід, які взимку скидають листя, сокорух припиняється, і визначити, здорове воно чи ні, просто неможливо».
Що ж ужгородці мають у підсумку? Працівники кафе та міні-магазинчиків, розміщених у Боздоському парку на питання: «А де тут мала бути фанзона до Євро 2012?» – знизують плечима. Бо рубали повсюдно. І галявин, на котрих можна б приймати вболівальників, сьогодні в парку дуже багато. А одна з продавчинь поділилася, що дерева зрізали навіть минулого тижня, хоча кримінальну справу порушили ще 8 лютого...

Роман Сов’як

 

21 червня 2012р.

Теги: фанзона, дерева, парк

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи