На Хустщині пройшов фестиваль косарів (ВІДЕО)

Світ розвивається, інноваційні технології прогресують, але сучасні машини не замінять ручну роботу, переконують майстри косарської справи. Днями у селі Велятино, що на Хустщині, пройшов етнографічний фестиваль косарів. Професіонали показували майстер клас у технології сінокосу і змагалися за першість, аби виграти цінні призи від меценатів.

На Хустщині пройшов фестиваль косарів (ВІДЕО)

Уже вдруге у Велятині організовують етно- фестиваль косарів. Цими вихідними тут вправлялись на швидкість косіння трави, на найбільший розмах та на якість покосу.

Найстаріший учасник змагань уперше взяв косу у 7 років і зараз у нього   85 років стажу у цій справі. Наймолодшому  учаснику нещодавно виповнилося тільки 7. Усього у конкурсі брало участь 27 косарів із Велятина та ближніх сіл району. Випробувати коси і показати майстер-клас вирішили і деякі жінки.

Перший вал  трави довірили скосити меценатам і почесним гостям фестивалю. Про свій секрет професіоналізму у нелегкій косарській справі розказав і голова обласної ради Іван Балога.  «Фестиваль проходить другий рік поспіль. Я щиро вдячний громаді Велятина, і в першу чергу директору місцевої школи Жанні Микитюк, голові районної ради Василю Губалю за цей вдалий проект. Треба відроджувати подібні традиції. В області понад 60 відсотків – сільського населення, тому це актуально. Наші діти мають переймати прадідівські знання. Це й стимул для спілкування з мешканцями села.  Сьогодні участь у змаганнях взяло й молоде покоління. Я сам виріс в селі й до тепер пам’ятаю як треба косити, і можу відзначити, що праця косаря – справа нелегка. Ми маємо такі традиції берегти, адже вони свідчать про нашу автентичність. Безперечно: цьогорічний фестиваль косарів  вдався на славу», - відзначив голова обласної ради Іван Балога.

У фіналі за звання кращого змагалися 5 косарів.   Визначали кращих судді, які мають неабиякий досвід  сільськогосподарської праці  . За гарну роботу – гарні подарунки. За сприяння депутата обласної ради Павла Балоги переможці отримали цінні премії.  Абсолютним переможцем змагань став Іван Феєш. Варто додати, що минулого року у конкурсі виграв його син. Переможець цьогорічного фесту каже: головне щоб інструмент був вправним.

Організаторам  теж віддячили. Від Павла Балоги та голови Хустської райради оргкомітету фестивалю передали винагороду для започаткування 3-го етнофестивалю косарів. Тим часом гостей заходу частували велятинськими стравами та закарпатським вином. А  на  сцені косарів та гостей свята розважали народні колективи. Під час лотереї, яку провели тут же, від депутата обласної ради Павла Балоги розіграли 5 сучасних LCD телевізорів. І вже опісля настав час для виступу справжніх закарпатських зірок.  Першими на сцену вийшли Гудаки,  по справжньому розігрів публіку Рокаш

Далі гарного настрою всім додала Надія Копча.

На завершення свята були вже традиційні феєрверки.

Хто вміє добре працювати, вміє і добре розважатися. Це довели і  велятинці та гості села на етнофестивалі  косарів.

За матеріалами ТРК «М-студіо»
 

З подробицями - Галина Ярцева, телеканал Тиса-1.


 

Суспільне Закарпаття, Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
11 червня 2012р.

Теги: косарі, фестиваль, Велятино

Коментарі

RUSIN 2012-07-29 / 19:46:53
Комуся не любит нынiшнiй голова най голосит за старов головихов

RUSIN 2012-07-29 / 19:43:32

Хамство. Коментар видалено. Адмін

інкогніто 2012-06-18 / 17:26:38
Голова Хустської райради Василь Іванович Губаль молодець. Робить багато хороших справ. Не важливо, який колір прапора, яка партія- головне небайдужість до проблем жителів району. Цим керується Губаль.
Ви всі такі цікаві) А коли ж, як не на вибори роблять більше всього. На носі вибори, а вам хіба погано від того, що шось робиться??) Смішний Ви народ, закарпатці)

Тетяна Д. 2012-06-16 / 13:23:58
Спасибі велике всім організаторам та спонсорам, і тим, хто нехай і найменше, та доклав зусиль до організації фестивалю. Ви молодці!! Все було на вищому рівні!! Не в кожному селі і, навіть, не в кожному місті проводять подібні заходи. Дякуємо за таку насичену програму, за хороший настрій і Рокааш! Чекаємо косарів наступного року)) Кому не подобається, Будь ласка, чекаємо від вас шось кращого, хоча сумнівюся, що у вас це вийде, бо висувати свої претензії - одна справа, а зробити шось - інша.

вишково гість 2012-06-15 / 23:35:05
Фестиваль вдався на славу, Молодці Велятинці.
Ідея дуже гарна, і не звертайте увагу на погані коментарі, просто жаба давить, що у вас все вийшло. З нетерпінням чекаю наступний фестиваль.

Дмитро Світлик(левора внук) 2012-06-14 / 00:22:58
Фестиваль вобще класний цілоє море емоцій ,людей щасливих,пяних)))
Я ош чесно в захваті!!!Організаторам великоє дякуву вонь до неба)))))

Фан з Хуста 2012-06-13 / 22:57:56
Читаю коментарі, та радію за організаторів фестивалю. Ви популярні. Не звертайте уваги на брудні висловлювання. А Губаля знаю як порядну людину, він переживає і підтримує тих людей, які щось роблять для інших в цей непростий час, даже в чужому селі. МОЛОДЕЦЬ!!! З таких треба приклад брати. Пяних "пану" на фестивалі не бачив. А що помагали з Балогом організаторам то правда. Не кожен так зможе.Класний фестиваль!!!!!!!

дівчина з села 2012-06-13 / 19:11:05
свято було організоване на вищому рівні, я дістала море емоцій і вражень!!! З гордістю показую відео з фестивалю своїм друзям і знайомим))) а вчителі, які вийграли призи, то вони дійсно на це заслужили, тому що вклали в цей фестиваль не тільки свою кропітку працю, сили і старанність, а й серце і душу!!!

закарпатець 2012-06-13 / 18:34:18
Шановні!!! Ви тут брудом обливаєте всіх і все, а от спробуйте ви щось самі хоч подібне зробити і організувати. Потрібно радіти з того, що є такі люди, які мають можливість подарувати таке свято для жителів села. А звідки в спонсорів на це гроші? Це вже далеко не ваша справа)

велятинець 2012-06-13 / 15:41:55
організовано супер. Я ходив по фестивалях та шось похожого невидів. Робіт дале не здавайтеся. Вам просто завідуют. Я тоже неуграв нич. зато на шару такоє шоу не каждий день найдеш

Стьопа 2012-06-13 / 15:36:04
Не переношу брехню. Я там быв. Телевізори понесли в Буштино і до Хуста. А вчителькы аш уграли то заслужили. Коби всяди такі были.

косарь 2012-06-13 / 15:31:53
Фестиваль косарю дуже класний. А по лотереї організатору пудставили.Деркачови косилки мали йти на лотерею так як і балогови телевізори. Хотів помішати а неушло. організаторам ура!!!!!!!!!!!

спостерігач 2012-06-13 / 00:25:00
телевізори повигравали, лише самі учительки, зовсім не "палівно", могли хоть якихось подставних осіб поставити а не себе і своїх родичів!!!
несправедливо, всі люди однакові, і всі хто купував лотареї за 50 грн. мають право на вийграш!!!

жіга 2012-06-12 / 23:59:52
Звертаюся до пользоватіля "НІКО"
Чуєш я туй лашу не вішаю, можеш прийти до мене думу та поміряти кулько у ня сотин города?Буду чекати

гість 2012-06-12 / 23:30:03
Ідея косарства супер !!! Шкода що деяким людям це не зрозуміти , бо у всьому бачать лише бруд. А спробуйте зрозуміти тих людей які це оргонізовували, подумайте яке свято було влаштовано. Для людей з любовю !!!!!!!!!!

чилядник 2012-06-12 / 18:25:19
файно било, даже дощ не помішав!!!!!☺☺☺
ждеме третій фестиваль!!!!!!!

селянка 2012-06-12 / 15:42:11
як ото : голова райради на больничному, а косити бирує? ци ото лиш до "избранних" на празники ходит из Балогами?

таня 2012-06-12 / 15:16:07
фестиваль був классний

Марина П. жителька Хуста 2012-06-12 / 12:24:28
Свято супер. Був день міста так класно небуло.Велятинці ви класні!!!!!!!!! зробіть так ще. Лиш не треба було на сцену Деркачові йти.Не скромно. Велятинцям ура!!!

НІКО 2012-06-12 / 01:12:02
ТУЙКИ ЩЕ БИ МАСКАЛЬНЯ НЕНАПИСАЛА ТА ВОБЩЕ БИ БУЛО ДОБРЕ!!!!

ХУСТСКЫЙ ОБЫВАТЕЛЬ 2012-06-11 / 16:46:24
УХ И УДАЛСЯ ПРАЗДНИК КОСАРЕЙ В С.ВЕЛЯТИНО."КОСАНУЛИ НА СЛАВУ. ОСОБЕННО В КОНЦОВКЕ, КОГДА ПЯНЫЙ ГУБАЛЬ НАЧАЛ СОРИТЬ "ПРИЗОВЫМИ" ДОЛЛАРАМИ ОТ БАЛОГ И ОТ СЕБЯ.СЧОТ ПОШОЛ УЖЕ НЕ НА СОТНИ, А НА ТЫСЯЧИ, И ФУРЫ ТЕЛЕВИЗОРОВ В ПОДАРОК. НАРОД В ШОКЕ.РЕБЯТА - СЕЛЬСКИЕ ГОЛОВЫ!!!ЕСТЬ МОМЕНТ!ПОПРАЗДНУЕМ. БАБЛА ХВАТИТ НА КАЖДОЕ СЕЛО!

В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
/ 7У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
В Ужгороді організували акцію "Фото з Патріотичним Янголом"
/ 1Прем'єр Словаччини фіцо зустрінеться з главою українського уряду Шмигалем у середу в Ужгороді
На Закарпатті суд виніс вирок чоловіку за підозрою у зґвалтуванні жінки з інвалідністю
Закарпатці відвідали могили родичів у День пам’яті померлих
В Ужгороді 27 закладів середньої освіти змінили тип та назву
/ 1Прототипом 61-ї мініскульптурки в Ужгороді став полеглий на війні екскурсовод Тарас Гайдук
/ 1Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
/ 7Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
У Кам’янському на Берегівщині працює денний центр допомоги постраждали від домашнього насильства
У Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові кількох груп
Учні Ужгородського класичного ліцею долучилися до Всеукраїнського уроку єдності
/ 4Кошенята, над якими знущалися дівчата на Тячівщині, – під наглядом ветеринара
"Українська академія лідерства" провела в Ужгороді акцію для підтримки ЗСУ
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
На Мукачівщині провели йога-ретрит "Мистецтво самопізнання"
В Ужгороді актори Донецького театру представили свою 8 виставу
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
На Закарпатській обласній станції переливання бракує крові усіх груп
На Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові усіх груп
На Закарпатті проводять екскурсії з сурдоперекладачем для людей, які втратили слух
Три роки в Мукачеві виготовляють титанові імпланти
В Ужгороді відбудеться українсько-німецька зустріч письменників "Міст з паперу"
» Всі записи