Темна сторона футболу. Ужгород напередодні Євро-2012

Темна сторона футболу. Ужгород напередодні Євро-2012

Довгоочікуване Євро ’2012...

...в Україні ось-ось стартує. Останні приготування добігають кінця. І якщо у будівельно-господарській частині підготовки основний етап робіт уже позаду, то в соціальній сфері найгарячіша пора тільки починається. Серед головних факторів, які суттєво можуть позначитися на іміджі чемпіонату, а також країн-господарів, буде здатність забезпечити правопорядок і спокій на вулицях.
 
Навіть у «просунутих» футбольних європейських державах неод­норазово вболівальницькі пристрасті виливалися за межі стадіонів, перетікаючи на вулиці, позначаючись на цілості магазинних вітрин, припаркованих автомобілів і головах самих фанів. Неконтрольований азарт і шквал вболівальницьких емоцій під час Євро ’2012 може стати серйозною проблемою як для українських правоохоронців, так і звичайних громадян, майно яких (або й самі вони) потрапить під гарячу руку різношерстих «тифозі».
 
Чи зуміють наші міліціянти впоратися з усіма викликами? Чи зможуть адекватно й оперативно реагувати на всі позаштатні ситуації, якими зазвичай супроводжуються такі масштабні заходи? Питання наразі дуже актуальні. І хоча наша область не буде серед центрів, де розгортатимуться головні футбольні баталії, проте й закарпатські охоронці громадського спокою мусять на 100 % бути готовими до часу Х.

Від провокацій до репресій

Останній тур футбольного чемпіонату України сезону 2011/2012 був ознаменований акцією вболівальників, що пройшла в багатьох містах країни. На фанатських трибунах стадіонів розгорнули гасло англійською мовою: «Leave your human rights at home, electric shock doesn’t need them!», що перекладається як «Залиште вдома ваші права людини, електрошок їх не потребує». До речі, таку ж акцію нещодавно провели й в Ужгороді закарпатські фани.

«Напередодні Євро ’2012 в одному із міст-господарів – Донецьку – міліція продемонструвала всьому світові, що саме очікує на вболівальників під час «свята футболу». До безпідставних затримань, штрафів, чорних списків фанів та міліційної жорстокості вона додала тортури електрошоком, який використали проти уболівальників ФК «Дніпро» під час їхньої гри в столиці Донбасу 2 травня. Ця подія викликала великий резонанс серед уболівальників в Україні», – пише сайт українських ультрас.

Ужгородський футбольний фан «зі стажем» Федір належить до тих, хто підтримує улюблені команди не лише сидячи вдома перед телевізором – часто навідується й на стадіони. Хлопець каже, що має певні побоювання щодо того, як складуться стосунки українських правоохоронців та іноземних уболівальників. Любов радикальних крил фанатської спільноти до різноманітних вуличних заворушень і провокацій – річ загальновідома. Для деяких уболівальників – це невід’ємна частина футбольного життя. Словосполучення «футбольні хулігани» знайоме майже кожному.

«Звичайно, всі країни, які братимуть участь у цьогорічному Євро, подбали про те, щоб найагресивніші їхні фани не потрапили до нас. Є чимало прикладів: Англія забирає паспорти, повертає їх після турніру, хтось об­межу­ється списками кого не допускати на матчі. Так звані чорні списки є і в нашій країні. Але при цьому всьому у безпеці почуватися на стадіоні й за його межами під час турніру, думаю, будуть далеко не всі. По-перше, в наших правоохоронців ще немає такого досвіду, по-друге, елементарне незнання мов шкодитиме протидії злагодженим діям фанатів».

«Під час масових заворушень (хочеться, однак, сподіватися, що їх таки не буде) взагалі важко уявити, як діятимуть наші міліціонери, – каже Федір. – Головне, щоб вони не відчували вседозволеності, а розуміли, що за їхніми діями будуть спостерігати як мінімум у всій Європі. Щодо самих уболівальників, то мають продемонструвати: вони найкращі тільки на стадіоні, коли потрібно підтримувати команду, а не за його межами!»

Такої ж думки і Василь Копча, виконувач обов’язків начальника управління громадської безпеки УМВС України в Закарпатській області, який відповідає за напрямок роботи, пов’язаний із підготовкою закарпатських правоохоронців до Євро: «Переконаний, люди будуть приходити й приїжджати не щоб створювати якісь масові заворушення, а насамперед для того, аби відпочити, насолодитися видовищем великого футболу».

Правоохоронець переконує: для Закарпаття ніколи не були характерними якісь серйозні заворушення під час масових акцій чи дійств. «Зокрема, з аж надто активними футбольними фанами – у нас постійна профілактична робота. Маємо велику базу даних, куди внесені всі проблемні вболівальники, схильні бешкетувати. Якщо до нас приїжджають організовані групи фанів з інших регіонів, то ми їх зустрічаємо, проводимо до місця події, пояснюємо, що свято футболу має бути святом, а відпочинок повинен дати задоволення, а не клопіт їм і їхнім близьким через спонтанну хуліганську поведінку».

Фанзонам – посилена увага

Під час трансляції матчів Євро ’2012 найбільше уваги закарпатські міліціонери планують приділяти громадським місцям для перегляду матчів. За попередньою інформацією одна з них в Ужгороді вміщуватиме до 300 людей. Однак про остаточну кількість таких «фанзон» (неофіційних, адже для організації «правильної» потрібно забезпечити всі умови, які вимагає УЄФА; та, яку хотіли спершу облаштовувати в Боздоському парку, мала обійтися місту в 400 тисяч євро(!) – тому від реалізації ідеї все ж таки відмовилися. – Авт.) в обласному центрі й інших містах краю наразі точно нічого не відомо. «Про число наших працівників, задіяних під час Євро, можна буде знати за кілька днів до самих матчів. Адже не всі підприємці вже подали заявки на організацію громадських місць для перегляду матчів, і відповідно – невідома навіть приблизна кількість потенційних глядачів. А саме від цієї цифри слід відштовхуватися, аби розрахувати потрібну кількість міліціонерів», – пояснює Василь Копча.

Однак уже відомо напевне, що якась частина закарпатських правоохоронців виїде до Львова, де на час матчів чемпіонату Європи вони будуть закріплені за територією одного з міських райвідділів. «З усього західного регіону, у тому числі з нашої області, туди направлять правоохоронців. Закарпатські працівники відповідатимуть за дотримання правопорядку за межами чаші стадіону. А в самій споруді це буде покладено на спеціально підготовлених стюардів», – розповів Василь Васильович.

Василь Копча не приймає закидів щодо невміння наших міліціонерів комунікувати із закордонними гостями. Аргументує: у рамках підготовки до Євро ’2012  правоохоронці продовжують відвідувати курси вивчення іноземних мов. «Для Закарпаття це взагалі менш проблематичне питання, ніж для будь-якого іншого українського регіону, – каже пан Василь. – Адже багато наших працівників уже володіють однією чи навіть двома іноземними мовами, зокрема чеською, угорською, словацькою, румунською. Тож із найближчими сусідами порозумітися буде неважко, та й проблем у спілкуванні з німцями чи італійцями виникати не має, адже переважно всі європейці володіють базовою англійською. Наші співробітники також пройшли відповідні курси, тому мають бути готовими до спілкування з іноземцями».

Загалом же, закарпатські правоохоронці мають позитивні очікування стосовно перебігу чемпіонату. «Не тільки вболівальники приїдуть до нас. Буде багато туристів, сімей, які захочуть не лише на футбольний матч потрапити, а й просто помандрувати нашою державою. Тож маємо зробити все, аби чемпіо­нат залишив добрі враження у туристів і став для них приводом приїхати до нас згодом ще», – підсумував Василь Копча.

 

05 червня 2012р.

Теги: Євро-2012, футбол

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи