На старті купального сезону у краї з сімома великими річками не облаштовані місця відпочинку

Незабаром розпочнеться спекотна пора, яка, безумовно, викличе бажання краян відпочивати біля водойм. Саме тому на часі говорити про воду, а точніше про те, де на Закарпатті є відповідно облаштовані місця для купання, а також про правила поведінки на водоймах, аби відпочинок не став фатальним.

На старті купального сезону у краї з сімома великими річками не облаштовані місця відпочинку

Як і торік, Ужгородський міськвиконком визначив місця відпочинку та купання, що обладнані згідно з правилами охорони життя людей на водних об’єктах: перше – біля дитячої залізниці в межах Ботанічної набережної з правого боку берега річки Уж, друге – від транспортного мосту (наб. Студентська) до кінця парку «Боздоський», третє – від транспортного мосту з лівого боку берега річки до кафе «Венеція».

Міський голова Віктор Погорелов розповів, що в цих зонах мають бути розміщені роздягальні, санвузол, сміттєві контейнери, а підприємцям, які зголосяться до співпраці, дозволять облаштувати тут місця для виносної торгівлі, встановити атракціони. До речі, всім, хто зацікавився пропозицією облаштування пляжів, міська влада сприятиме в організації бізнесу на забезпеченні ком­фортного відпочинку ужгородців біля води. Однією з таких зон може бути ділянка поблизу Боздоського парку.

Місцями, де заборонене купання, катання на човнах та інших плавзасобах, з року в рік визначають водойми, що на вулицях Загорській, Чурговича, на озері в парку Перемоги (біля ЗОШ № 15) та на Радванському кар’єрі. Усе через те, що в цих місцинах не вивчене дно, не облаштовані спуски у воду, немає працівників аварійно-рятувальної служби. Отож самовільно організовувати відпочинкові зони й купатися тут категорично заборонено.

Платні басейни – альтернатива мілководній річці

Тішить, що ужгородці вже мають змогу обирати: купатися безплатно на пляжах у місті чи ходити до приватного басейну. Нині в Ужгороді працює близько 5 комерційних водних комплексів. Доступні для мешканців міста басейни і в університетському спорткомплексі «Буревісник», і в Ужгородській гімназії. Шкода, що впродовж уже кількох років місто не має змоги користуватися відкритим басейном, що на  стадіоні «Спартак».

Та для тих, хто не в змозі собі дозволити платні купання, залишається один вихід – міський пляж чи їхати за місто. До слова, ужгородці вже давно уподобали виїздити на відпочинок до найближчих Оріховиці, Невицького-Кам’яниці, до сусіднього Дідова чи навіть до купалень із численними аквапарками в Угорщині!

Виїздять містяни за межі Ужгорода, зокрема, через те, що води Ужа з роками зміліли. А відпочити на воді хочеться. Любителі глибини відкрили для себе пляжі Перечинщини, які, між іншим, за останні роки облаштовували ентузіасти. Іванка із Молодіжної ради Перечина розповідає, що торік із друзями вони власними силами повичищали береги від борщівника, прибрали сміття у відпочинковій зоні та облаштували волейбольний майданчик. Певно, що й цьогоріч небайдужі активісти також візьмуться за впорядкування пляжів.

В очікуванні інвестицій

Не буде проблем із купанням цьогоріч у Мукачеві. Тут, окрім організованого відпочинку на міських пляжах на Латориці, діють ще кілька басейнів, зокрема й приватних, купальня, що на території ДЮСШ на вул. Духновича. Пропонує свої послуги й басейн просто неба біля стадіону «Авангард». Тут досить розвинута інфраструктура, є бар, корти, футбольні майданчики тощо. Невдовзі в Мукачеві, обіцяють, побудують ще й сучасний аквапарк на термальній воді.

Як повідомив начальник відділу зовнішньоекономічних зв’язків, інвестицій і туризму міськвиконкому Алік Боднар, спільно з польським містом Кросно, мукачівська влада розробила інвестиційний проект сприяння розвитку туризму через облаштування місць відпочинку. Під нього інвесторам запропонували віддати частину території ДЮСШ. Відтак проектом передбачена реконструкція критого басейну, і вже невдовзі Мукачево матиме сучасний комплекс, що складатиметься з 3 таких водних споруд: один – європейських стандартів, другий – прісний дитячий, третій – із термальною водою.

Вода є – місць відпочинку немає

Проблема визначених місць відпочинку залишається болісною майже для всіх інших районів Закарпаття. У спекотну пору  краяни здебільшого відпочивають на стихійних пляжах, адже визначених для купання місць катастрофічно не вистачає. Ті, що самостійно вподобують люди, не є безпечними. Відомо, що на узаконених пляжах мають розміщуватися рятувальні пости, туалети й кабінки, де можна перевдягтися, акваторія пляжу під водою повинна бути обстежена водолазами тощо. Наразі всього цього на пляжах Закарпаття майже немає. Єдина відрада – водні комплекси у приватних базах відпочинку.

Голова Міжгірської районної ради Івана Ярема зізнається, що на Міжгірщині організованих пляжів також немає. Є лише ситуативно, тобто там, де люди самі собі їх облаштують. Місцева влада не вкладає в це жодних зусиль. Здебільшого міжгірці відпочивають на річках Ріка і Теребля. Вони не глибокі, тому особливої небезпеки немає. Хоча варто пам’ятати, що гірські потоки мають стрімку течію, що може збити з ніг. Дно й береги таких річок кам’янисті, тому можна зазнати важких травм при падінні.

Безумовно, не облаштовані місця для відпочинку й у Вино­градові, і в Рахові. У Хусті на Тисі вони також хіба що стихійні. Проте на Ріці, за словами начальника управління житлово-комунального господарства Хустської міськради Ореста Бойко, наразі обстежують місця для купання. Ця річка  змінила своє русло, і тому важко нині визначити місця безпечного відпочинку. Але в міській раді, як і торік, планують облаштувати пляж на так званому старому пляжі. До співпраці закликають підприємців.

Сезон почався з… трупів

Управління МНС України в Закарпатські області вкотре звертається до краян бути вкрай обережними під час купання: не пірнати в незнайомих, необлаштованих для цього місцях, утриматися від небезпечних ігор на воді, не заходити до водойми нетверезими. Особливо – не залишати дітей без нагляду.

Але люди все ж нехтують елементарними правилами безпечної поведінки. Вже з початку року на Закарпатті доволі сумна статистика. Як повідомляють у ЦЗГ МНС, пішло з життя понад десяток людей. МНСники визначають найнебезпечніші ділянки на Виноградівщині, на річці Тисі та в гірських районах.

Анастасія Лесів

24 травня 2012р.

Теги: купання, пляж, відпочинок

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи