Любов до паперового… У закарпатців зростає зацікавленість книгою

Нещодавній приїзд до Ужгорода «патріарха» сучасної української літератури Юрія Андруховича несподівано став своєрідним індикатором зацікавленості закарпатців літературним процесом. На диво, у досить таки пасивному в плані відвідання літвечорів Ужгороді цього разу зала лялькового театру була заповнена вщерть. Люди (переважно доволі таки молоді) навіть стояли у проходах. Незвичне видовище для нашого обласного центру. І воно не може не радувати.

Любов до паперового… У закарпатців зростає зацікавленість книгою

Звичайно, певний відсоток ажіотажу слід списати на досить розпіарену особу автора, проте й цікавість до самого продукту презентації – роману «Лексикон інтимних міст» – була неабиякою (вона яскраво виявилася під час продажу новинки від Андруховича)…

А вже 24 квітня в Ужгороді, як і у всьому світі, відзначали Міжнародний день книги та авторських прав. Центральною площею міста прогулювалися школярі у костюмах улюблених літературних героїв, без масовості та гучності, однак таки відбувся книжковий ярмарок. Так само пройшли літературний квест та акція із буккросингу (добровільний обмін книгами на вулиці, у кав’ярнях та кафе). Тож про книгу у нас не забувають.

 І це доволі символічно. Адже попри розвиток інформаційних та Інтернет-технологій, а також появу електронних книг-читалок, справжня, «жива» книга не тільки не виходить з ужитку (як, до прикладу, старі платівки, касети та диски), але й залишається популярною.

Сьогодні, щоправда, фоліанти також живуть за законами «глобального села». Для популярності книжці, як і голлівудському блокбастеру, потрібні розкрутка, активний піар, нагородження котримось із фестивалів, а також, бажано, й один-два скандали… Це дозволить виданню стати відомим та суттєво підняти темпи продажів.

Так, в Україні все ще дуже слабо із книговиданням (у рік на одного українця припадає всього одна книжка, натомість у Європі цей показник разів у 20 більший). Крім того, у нас ще читають багато низькопробної іноземної (переважно «північно сусідської») літератури, проте й інтерес до своєї поступово зростає. Молодь уже зльоту називає бодай кілька літературних імен: Жадан, Карпа, Дереш, Любка… А отже тенденція позитивна.

У топі продажу – Мідянка та… Стів Джобс

 Рік тому «Замок» уже писав про те, що Закарпаття на фоні інших українських областей виглядає доволі пасивним у плані читацького потенціалу. Цьогоріч  напередодні свята книги знову вирішили дізнатися, якими фоліантами найбільше цікавляться краяни. Новини радісні. Навідавшись до кількох головних книгарень Ужгорода, ми з’ясували, що неабияким попитом серед закарпатців користуються книжки цьогорічного шевченківського лауреата Петра Мідянки. В одному із центральних книжкових магазинів Ужгорода протягом останніх місяців продали вже 50 примірників премійованої «Луйтри в небо» (вартість – 45 гривень), тож наразі їх у продажу немає, книгарня дозамовила ще примірників. Так само гарно продаються й Мідянкові «Вірші з поду» (55 грн. за книжку). Не згасає зацікавлення й історією та героїкою Карпатської України. Зокрема, як закарпатці, так і гості краю активно купують «Карпатська Україна. Збірник матеріалів» видавництва «Карпати», а також подарунковий альбом «Карпатська Україна на шляху державотворення» авторства Миколи Вегеша та Маріана Токара.

Ще одна історична книга, що нещодавно отримала відзнаку на «Книжковому Миколайчику», – «Закарпаття 1919-2009. Історія, політика, культура» (150 гривень) – також користується попитом серед читачів. Причому, як нам вдалося дізнатися, з книжкових полиць магазину вже повністю зникла угорськомовна її версія, натомість примірники українською все ще є.

Третє перевидання вже витримує історично-популярна розвідка «Ужгород відомий і невідомий» Йосипа Кобаля. І досі не залишається без уваги читачів. Так само, як і твори інших закарпатців – Павла Чучки та Галини Малик.

На полиці з сучасною українською літературою збірка ще одного краянина – Андрія Любки. Його «Кілера» (вартість 42 гривні) тільки завезли до книжкової крамниці, але кажуть, виданням уже активно цікавляться.

Серед сучасних авторів також традиційно добре продаються Оксана Забужко, Марія Матіос, Ліна Костенко, Андрій Курков. Можна придбати в Ужгороді і свіженький роман Юрія Андруховича «Лексикон інтимних міст» (за 135 гривень).

Ряд наукових та історичних видань теж знаходить своїх поціновувачів на Закарпатті, щоправда на масового читача у нас їм розраховувати не доводиться. І ціна тут також відіграє чималу роль. До прикладу, видання в двох томах «Доба гетьмана Мазепи» (видавництва Києво-Могилянської академії) коштує 340 гривень. А деякі томи «Історії української культури» (видавництво «Наукова думка») досягають у ціні 600 гривень.

Що ж до світової літератури, то в Ужгороді зараз неабияку популярність має біографія Стіва Джобса (за чималенькою ціною у 235 гривень) та твори шведського письменника і журналіста Стіга Ларсона. Зокрема, його екранізована «Дівчина з тату дракона». Серед лідерів продажу й «Історія Європи» Нормана Девіса (320 гривень за примірник).

Велику зацікавленість читаючої аудиторії традиційно викликають книги із психології, енциклопедії народних ремесел, кулінарії та природознавства. Їх ціна коливається від 30 до 200 гривень.

«Золоті» казки для малечі

Що ж стосується дитячої літератури, то тут також тенденції змінюються. Період захоплення історією Гаррі Поттера минув. Його змінила хвиля зацікавлення новими героями, зокрема «Персі Джексон» (вийшли 1-3 частини. середня ціна 65 гривень), «Ерагон» Крістофера Паоліні тощо. Натомість «вічною» залишається класика. На полицях зараз можна знайти безліч серій класичних світових творів для дітей (у 20-50 томах). Їх середня вартість від 25-30 гривень. Видавництво «Школа» пропонує серію за економною ціною від 17 грн. (твори Пушкіна, Лермонтова, Довженка). Без ілюстрацій, але на достатньо хорошому папері. Також гарна серія «Країна мрій» від 17 до 39 гривень – класичні твори без ілюстрацій.

У крамницях зараз представлено і безліч дитячих енциклопедій на будь-який смак – від 40 гривень і до 350.

Залишається сталим попит на дитячі казочки. Зокрема, цікавою є серія «Казки Закарпаття», «Казки Бойківщини», «Казки Поділля» тощо (середня вартість 49 грн.).  Безумовно, чи не найвишуканішими у плані ілюстрацій залишаються казки, видані «А-ба-ба-га-ла-ма-гою». Однак, це гарний варіант, якщо батьки не шкодують для малечі грошей. Одна казка коштує 85-100 гривень, наприклад, «Снігова королева».

Продавці ужгородських книгарень кажуть, що багато творів купляють російською мовою, книги везуть у Чехію, Німеччину, Словаччину. Важливим сегментом продаж залишаються і підручники.

Продавець одного із провідних магазинів дитячої літератури Людмила також розповіла нашому виданню: «Для 9 класу треба тільки на підготовку до екзаменів витратити близько 200 гривень. Що цікаво, для 11-го посібники не дуже купують, мабуть, з Інтернета скачують. Загалом, для методичної літератури ціни наразі достатньо прийнятні».

Олена Матякіна, продавець найбільшої ужгородської книгарні, у свою чергу, зазначила, що їхні покупці дуже часто замовляють книги. «Навіть якщо фоліанту немає у нас у наявності, людина може прийти і замовити його. Адже не всі книжки ми привозимо через те, що попит на них може бути мінімальний». Щодо купувальної активності бібліофілів, то пані Олена не зауважує якихось суттєвих коливань. У Міжнародний день книги у її магазині на час нашого перебування було близько десятка відвідувачів.

Бібліотеки читачів не втрачають

Надія Панчук, провідний методист Закарпатської універсальної наукової бібліотеки, бачить позитивні тенденції у питанні книгочитання: «Днями підіб’ємо підсумки опитування читачів: кого і чому читаємо. За останні 2-3 роки виникла парадоксальна ситуація – хоч ні економічна, ні політична ситуація цьому не сприяє, але люди прагнуть читати сучасних українських авторів і українською мовою. Відрадно, що набралося вже достатньо цікавих літераторів, у тому числі й закарпатських.

Якщо раніше найшвидше дізнавалися про новинки студенти, то тепер і старше покоління, пенсіонери, вчителі, щойно десь пролунає інформація, заходять, питають, а чи у нас уже є. Це змусило нас купити, наприклад, «Записки самасшедшего» Ліни Костенко, «Чорного Ворона» Василя Шкляра тощо. Дуже популярні Сергій Жадан, Ірен Роздобудько, Любко Дереш та інші. Із закарпатців просять Мирослава Дочинця, Дмитра Кешелю та багатьох інших. Має попит і масова художня література – так звана «для поїзда». Якщо раніше вона була лише російською, то тепер популярна саме українська і є достатньо авторів, які її пропонують».

В обласній бібліотеці працює нічний абонемент (вартість – 2 гривні). Найбільше студенти беруть видання з краєзнавчого відділу, котрі є лише в одному екземплярі. Застави у великому розмірі (донедавна 100 гривень) уже відмінено. Тільки коли видається «додому» особливо цінна книга, працівники можуть попросити більшу суму.

Що ж, якщо навіть маючи можливість безкоштовно «качати» тексти з Інтернету (при цьому частенько нехтуючи авторськими правами), ми продовжуємо активно купувати і читати книги, то, напевне, у них усе-таки доволі оптимістичне майбутнє. І, мабуть, книга – це дещо таки більше, ніж просто носій інформації.

Наталія Тернавська

05 травня 2012р.

Теги: книжка, бібліотека, книгарня

Коментарі

Продавець книг 2012-05-06 / 21:47:12
Авторка, мабуть, щось недочула. Найбільше в книгарнях Ужгорода і Закарпаття взагалі, і то з величезною перевагою, продаються книги М. Дочинця.Якщо книга - більше, ніж інформація, то стаття має бути об"єктивною інформацією.

ЧИТАЧ 2012-05-06 / 17:23:34
"Можна придбати в Ужгороді і свіженький роман Юрія Андруховича «Лексикон інтимних міст» (за 135 гривень)".

Але ж у своє минуле перебування в Ужгороді Андрухович божився, що продавати його роман дозволено всім лишень за 111 грн. Інакше - неподобство!

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи