Вітаміни чи отрута? Ранні весняні овочі часто провокують отруєння

Весна – пора, що радує не тільки око, а й... шлунок. Рання поява на базарах і в магазинах свіжих овочів, без сумніву, тішить більшість краян, що за півроку вже встигли скучити за зеленинкою. Не відлякують закарпатців навіть доволі високі ціни на плоди цьогорічного першого врожаю.

Вітаміни чи отрута? Ранні весняні овочі часто провокують отруєння

Організм потребує вітамінів, тож скупитися не хочеться. Особливо коли на полицях таке розмаїття барв: редиска, салат, петрушка з кропом, зелена цибуля, огірки й помідори, ну і, звичайно ж, улюблений прем’єрський продукт – капуста. Як тут устояти? Проте спокусившись на такий «вітамінний коктейль», дехто, замість користі організму, завдає йому тільки шкоди. Загальновідома теза про те, що перші овочі – найбільш «хімічні», – не просто вигадка, а перевірена досвідом народна мудрість. Тож не дивно, що з початку цієї весни до редакції нашого видання вже надійшло кілька скарг від читачів про випадки отруєнь ранньою городиною (чи то пак «тепличиною»?).

Аби з’ясувати, чи в нашій області контролюють уміст шкідливих для здоров’я речовин у ранніх продуктах, ми звернулися до обласної санепідемстанції. Як повідомив у коментарі «Замку» головний санітарний лікар області Володимир Маркович: «Безумовно, перевіряємо ранню овочеву продукцію на вміст нітратів та нітритів, але поки що нашими спеціалістами ніяких суттєвих перевищень не виявлено. Хоча контролюємо  всі види овочів: капусту, огірки, редиску тощо».

Володимир Петрович натомість назвав іншу можливу причину проблем зі здоров’ям споживачів ранньої городини: «Хочу зауважити: причиною того, що на початку нового весняно-овочевого сезону люди часто страждають від отруєнь, не завжди є «хімікати». За осінь-зиму організм перебудовується. Тож із весняною зміною раціону ферментативна система не завжди адекватно реагує на ранні овочі-фрукти. Тому рекомендуємо людям, які стикнулися з проблемою розладів травлення після вживання ранніх овочів чи фруктів, звертатися до гастроентерологів. Вони зможуть дати точне пояснення такій проблемі».

Завідувач гастроентерологічного відділення Ужгородської міської клінічної лікарні Алла Січка погоджується з таким твердженням. «Цієї весни ми реєструємо досить багато випадків отруєнь. Вони супроводжуються ентероколітами, діареєю, підвищенням температури, блюванням. Так, зокрема, до мене вже звернулися три пацієнти з такими симптомами після вживання огірків. Підвищення температури якраз може свідчити про наявність в організмі якихось небезпечних речовин», – пояснила Алла Семенівна. Однак, зауважує лікар, усі троє – пацієнти гастроентерології, тому отруєння також могли виникнути й на фоні загострення хронічних хвороб.

Отож ситуація не така вже й ясна. Винні в отруєннях нітрати з нітритами, а чи власний ослаблений організм, – чітких пояснень з цього приводу не дають навіть фахівці. Тож купувати чи не купувати ранні овочі – питання відкрите, й кожен вирішує його по-своєму. Якщо відчуваєте, що ваше здоров’я міцне, а постачальник овочів – надійний, то, напевне, не варто відмовляти собі в задоволенні посмакувати першим цьогорічним урожаєм. Однак якщо виникають найменші сумніви як щодо першого, так і стосовно другого пункту, то краще трохи зачекати, – радять фахівці. Поступово, а не різко й стресово «переналаштувуючи» організм на сирі овочі та фрукти, менше ризикуєте завдати йому шкоди, а собі – клопоту.

Наталія Тернавська

21 квітня 2012р.

Теги: овочі, нітрати, городина

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи