В Ужгороді ще не переймаються цінами на житло до євроматчів

Цьогоріч літо вибух­не виром емоцій, що при­несуть в Україну сотні тисяч уболі­вальників наймасовішого виду спорту планети.

Із 8 червня до 1 липня в нашій країні проходитимуть матчі фінальної частини чемпіонату Європи з футболу «Євро’2012». Польща та Україна по черзі через день проводитимуть по два матчі групового раунду. Вроцлав, Познань, Львів і Харків приймуть по три поєдинки чемпіонату, Гданськ – чотири, Варшава, Донецьк і Київ – по п’ять.

Аби відчути дух кожної гри – нідерландців із данцями, німців із португальцями, французів з англійцями, українців зі шведами, до нашої країни злітатимуться-з’їжджатимуться футбольні фанати звідусіль. Першими на українських теренах їх зустрічатимуть прикордонники і митники. Та знайомство з ними, обіцяють наші посадовці, буде коротким – по 2-3 хвилини, адже для гостей Євро’2012 на українському кордоні, кажуть, створять спеціальні коридори: за умови, що туристи, вболівальники, учасники та організатори чемпіонату внесені до списку українського оргкомітету або мають квиток на матч, вони проходитимуть спрощене оформлення документів.

Через те, що Закарпаття ме­жує із 4 європейськими країнами, окремі смуги руху у пунктах пропуску на кордоні для вболівальників, які їхатимуть на Євро’2012, планує запровадити і Чопська митниця. Про це наразі й домовляється з колегами з інших країн-сусідів наша область. Та скептики переконані, що всі старання марні, адже наш край, як і ті, що віддалені від епіцентру єврочемпіонату, хвиля футбольних фанатів таки омине.

Ентузіасти ж вірять у те, що кілька тисяч футбольних фанатів на закарпатських землях усе ж витратять свої заощадження. Мовляв, дешевше з Ужгорода проїхатися на матч до Львова, ніж бронювати за захмарними цінами помешкання у місті Лева. Як буде насправді – побачимо вже за 3 місяці. А поки «Замок» вирішив поцікавитися у завідувача кафедрою туризму Ужгородського національного університету Федора Шандора, чи взагалі на Закарпатті очікується наплив єврофанів.

«Ужгород, як і увесь край у цілому, Євро’2012 просто захлисне! Чимало туристів перетинатимуть закарпатські кордони. Та влада міста до цього не готова. На Поштовій лише на словах декларують наміри створити в обласному центрі фан-зони. Та, як бачимо, з боку мерії немає жодних конкретних дій. Не створено ні громадського, ні волонтерського штабів до Євро», – зауважив туризмознавець. За словами фахівця, до події такого рівня потрібно готуватися більш серйозно, адже те, як країна підійде до організації та проведення чемпіонату, залежатиме її престиж.

Нині ж увесь Інтернет-простір просто кишить інформацією про те, що українці збираються суттєво заробити на Євро’2012: у містах, які прийматимуть фанів, підприємці піднімають ціни на усе, що так чи інакше може бути пов’язане з футболом. Ми ж вирішили поцікавитися, чи дійде така тенденція і в обласний центр Закарпаття. Вивчали ціни на житло.

На допомогу закордонним туристам у всесвітній мережі навіть створені спеціальні Інтернет-ресурси, що пропонують помешкання до євроматчів. Відтак на порталах можна ознайомитися з описом, фотографіями і розташуванням кожної квартири, готелю, хостелу. Найзахіднішу точку України пропонують небагато пошуковиків. Та й у базі тих, що додали, їх є лише кілька. Усі інші потрібно шукати самому, якщо є можливість, то краще за назвою.

В Ужгороді чимало місцин, де можна зупинитися на ночівлю. Що стосується оренди подобових квартир, то нині ціни на 1-кімнатне помешкання коливаються у межах 150-230 гривень. Усе залежить від «фаршу». А на що можуть розраховувати під час Євро’2012 ужгородські гості, то в жодній із фірм наразі не беруться прогнозувати. Мовляв, на цей період ще ніхто не бронював житла.

Не надто активно цікавляться цінами та наявністю місць і у місцевих готелях. Та, незважаючи на це, «Замок» з’ясовував, скільки ж просять за ліжко-місце. Отож, готель-ранчо «Золота гора» нині запрошує відпочити в одномісному номері за 330 гривень на добу. У вартість включені і сніданки. Як зазначила адміністратор закладу, на період проведення матчів замовлень поки не приймають, адже ще не визначились із цінами. Не знають скільки брати з туристів і готелі «Ужгород», «Олімп», «Закарпаття».

Як запевняє адміністратор «Праги», вони формують свої цінові пропозиції залежно від туристичного сезону. До прикладу, у найнижчий сезон в одномісному номері можна зупинитися на ніч і поснідати за 470 гривень. А у найвищий, у тому числі й на Євро’2012, за такий самий перелік послуг просять 869 гривень.

Не змінюватимуть цін адміністрації готелів «УнгварЪскій», «Дружба», «Європа», а також ТОК «Світанок». Щодо останнього, то як і нині, так і через 3 місяці одномісне помешкання вони пропонують за 150 гривень.

До речі, ночівля у єдиному в обласному центрі хостелі обійдеться у 80 гривень. Дешевше – на 5 гривень з особи – тільки у  тримісному номері готелю «Візит». До того ж, адміністрація також надає знижки для організованих груп. Та поки що цим закладом, як і десятками інших, туристи не цікавляться.

Анастасія ЛЕСІВ

 

15 березня 2012р.

Теги: ціна, житло, номер, туристи

Коментарі

1234 2012-03-15 / 15:36:53
Вони місто збираються чистити до Євро? Чи таке грязне і буде? І вони будуть границю в Ужгороді ремонтувати? Це ж жах і сором. КПП залишився з часів СРСР. Там навіть туалета нема. Один такий старий, що туди соромно зайти, краще потерпіти до Словаччини і десь там у кафе чи магазині зайти. Асфальт весь в ямах. Переїжджаеш до Словацької границі і опиняшся в цивілізованій країні з нормальним чистим КПП. Повертаєшся до Ужгорода і знову попадаешь у замурзаний СРСР.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи