Володимир Смоланка: "Такі операції ніхто в Україні не робить..."

Білу пляму на карті нейрохірургії України взявся ліквідовувати закарпатський Центр нейрохірургії та неврології під керівництвом професора Володимира Смоланки

Володимир Смоланка: "Такі операції ніхто в Україні не робить..."

Здавалося б, тісна територія обласної лікарні майже в центрі Ужгорода все ще активно розбудовується. Крім хірургічного корпусу, який уже називають довгобудом, тихенько, але буквально на очах росте й добудова до обласного клінічного центру нейрохірургії та неврології. Виявляється, тут зводять, зокрема, й... бункер! Докладніше «Замок» розпитав доктора медичних наук, професора, завідувача кафедри неврології, нейрохірургії та психіатрії УжНУ, директора обласного клінічного центру нейрохірургії та неврології, члена правління Української асоціації нейрохірургів, члена тренувального комітету Європейської асоціації нейрохірургічних товариств, депутата обласної ради Володимира Смоланку.

– Володимире Івановичу, кажуть, в Ужгороді, у вашому Центрі, працюватиме гамма-ніж – диво медичної техніки, яке не до снаги купити – навіть один – цілим державам?

– Такі амбітні плани, звісно, є. Дуже було б добре мати гамма-ніж чи лінійний прискорювач – радіохірургічну апаратуру, яка дозволяє одноразовим високоточним опроміненням певної ділянки мозку знищувати патологічні процеси – найчастіше пухлини, судинні аномалії. Але наразі ми тільки будуємо для цього належне приміщення, так званий бункер, про придбання апаратури поки що не йдеться.

– Але ж будується споруда на кілька поверхів?

– Нині в Центрі маємо 50 ліжок, проводимо консервативне й хірургічне лікування недуг центральної та периферичної нервової системи. Шість ліжок у відділенні інтенсивної терапії, або, як звикли казати, реанімації. Тут лежать найважчі – з інсультами, тобто з гострими порушеннями мозкового кровообігу, з черепно-мозковими травмами, прооперовані пацієнти. І ось цих ліжок нам украй не вистачає, адже потребують їх щонайменше 8–9 хворих щодоби. Тому добудова, власне, це реконструкція Центру нейрохірургії та неврології, допоможе вирішити цю проблему. Слід віддати належне депутатському корпусу обласної ради та її керівнику – Івану Балозі. Іван Іванович був одним із ініціаторів рішень щодо виділення коштів на реалізацію проекту.

У добудові буде розміщено й нову діагностичну апаратуру – високопольний магнітно-резонансний томограф. Нині в області, у тому числі в нашому Центрі, працюють тільки низькопольні томографи. Нове ж обладнання дозволить більш чітко бачити зображення, дрібніші анатомічні деталі, що нерідко має надзвичайно важливе значення.

Такий апарат потрібен, зокрема, для чіткішої діагностики епілепсії й оперування хворих на паркінсонізм. Це два досить великі сегменти, які ми в Центрі почали робити протягом останнього року. Ці операції – біла пляма на карті нейрохірургії України, їх ніхто не робить.

– І коли планується завершення будівництва?

– Уже цього року.

– І новий томограф буде?

– Магнітно-резонансний томограф – дуже дорогий пристрій, а з бюджетними коштами, як відомо, завжди проблема. Проте в Центрі працюють томографи й інше устаткування, власник якого – приватна компанія «Гемомедіка Україна». Вони орендують у нас площі й щодня виконують обстеження до 15 хворих Центру, обласної лікарні й інших медзакладів. Для людей це безкоштовно, платить за послуги цій структурі обласне управління охорони здоров’я з бюджету.

Це дуже вигідна для краю модель роботи: не довелося шукати грошей на придбання апаратури (щонайменше 15–16 мільйонів гривень за сучасний томограф). Не потрібно клопотатися про утримання, обслуговування, бо все це – справа фірми-власника. Хоча в попередні роки, скажімо, траплялися ситуації, коли на комп’ютерному томографі вичерпувала свій ресурс трубка. Доводилося рішенням сесії перерозподіляти кошти, проводити тендерні процедури, а прилад місяці чотири не працював.

Можливо, таку ж схему, як діє нині, зможемо поширити й на використання нового високопольного магнітно-резонансного томографа, якщо не буде можливості його купити. Уже зробили розрахунки, це найбільш вигідний варіант.

Також, імовірно, згодом на базі Центру буде зосереджено всю неврологічно-нейрохірургічну службу області з можливістю надавати всі види допомоги.

– У вашому Центрі нейрохірургії і неврології проводяться навіть унікальні операції. І не тільки закарпатцям. То чи допомагає якось столиця?

– Отримуємо трохи медика­мен­тів і деякі пристрої через державну програму «Профілактика та лікування мозкової та серцево-судинної патології». Вона діяла з 2007 до 2011 року, а тепер її поновили ще на 5 років.

За цією програмою за нашими заявками і квотами для областей ми мали б отримати й певне устаткування, але виконання не було профінансоване в повному обсязі. Також визначили 3 центри в різних регіонах України, яким допомагали, насамперед Одесу, Львів, Донецьк. Тепер же, за оновленою програмою, передбачено, що отримаємо апаратуру й ми. Хоча, зазначу, кардіодиспансер в Ужгороді за цим же проектом дістав ангіограф, і ми при потребі, хоч це й не дуже зручно, возимо туди хворих на обстеження судин головного мозку.

Добре, що потреба в такому обстеженні значно зменшилася з початком роботи згаданого вже комп’ютерного томографа, бо до нього є програми, які в діагностичному плані практично заміняють ангіографію. Однак спеціалізований агіографічний пристрій нам потрібен для оперативних втручань на судинах.

– Ви сказали, що беретеся за лікування епілепсії. Так багато недужих на Закарпатті чи плануєте обслуговувати пацієнтів з інших регіонів? Чи, можливо, це ще одна сходинка у майстерності медиків Центру?

 – Мабуть усі три складові. Хворих на епілепсію – 0,4–0,8 % населення. У 70–75 % із них напади можна контролювати з допомогою медикаментів. 25–30 % не піддаються такій корекції, і щонайменше половину з них треба оперувати, більшість буде вилікувана повністю. В Україні цього, крім нас, не робить ніхто. Недугу складно діагностувати, виявляти, де саме міститься вогнище.

Візьмімо тільки наш край. Мільйон 260 тисяч населення, отже, за найоптимістичішими підрахунками, на епілептичні напади страждають близько 5 тисяч закарпатців. Ми перші в Україні створюємо базу даних, у якій нині близько 1,5 тисячі пацієнтів. Це свідчить, наскільки патологія є недодіагностованою. Люди, які мали 2–3 напади у житті, зазвичай не дуже хочуть навіть самі собі зізнатися, що проблема в них є.

Дуже недооцінена вона у віддалених районах області, і ми торік почали роботу – хочемо створити бригади фахівців, які їздитимуть з мобільним обладнанням (плануємо його придбати) і обстежуватимуть мешканців гірських територій.

Одне слово, є потреба й закарпатцям допомогти, і мешканцям інших регіонів. Тим більше, що, як заплановано, з 2014 року має запрацювати страхова медицина, тому, незалежно звідки пацієнт, гроші платитиме страхова компанія. Заклади, які більше оперуватимуть, надаватимуть якіснішу допомогу, зможуть і краще розвиватися.

Третій компонент – такі операції ніхто в Україні не робить, не так багато людей у світі їх виконує, тож це виклик для наших фахівців, справді сходинка, яку хочемо здолати.

– Центр, знаю, планує широко застосовувати й нову «панацею» при інсультах – тромболізис.

– Так, хоч на Закарпатті й найменше цих недуг у перерахунку на загальну кількість населення проти загальноукраїнської ситуації. Протягом останніх 15 років створено Всесвітню та Європейську Асоціації боротьби з інсультом, вони розробили ряд організаційних дій і методів відповідного спрямування, і захворюваність та смертність в Європі значно знизилася.

Перше, що треба, – створення інсультних блоків. Доведено, що найбільш якісне лікування може надаватися, коли з хворим у відділенні інтенсивної терапії працює мультидисциплінарна бригада – невролог, анестезіолог, нейрохірург, фахівець фізіотерапії, логопед тощо.

На Закарпатті наразі немає інсультного блоку. У нашій країні близький до стандартів європейської асоціації підхід запроваджено тільки у Вінниці. Вкрай важливо, щоб швидка допомога могла справді дуже оперативно доправити людину з ознаками інсульту в заклад, де можуть надати допомогу. Є поняття терапевтичного вікна, коли всі дії й препарати ефективні лише протягом певного часу. За вітчизняними рекомендаціями, які, можливо, незабаром будуть переглядатися, це 3 години, за європейськими – 4,5. Це означає, що протягом щонайбільше 4,5 годин з перших проявів недуги треба привезти людину в лікарню, провести діагностику, комп’ютерну томографію й почати тромболітичну терапію.

Торік ми провели один тромболізис – і дуже вдало. Це буквально диво! Людина вже не рухала рукою і ногою, була непритомна, а після введення засобу через півтори години мала повне відновлення всіх функцій. Інакше залишилася  б глибоким інвалідом...

Наразі в нашому Центрі немає площ для інсультного блоку. Хоч вже закупили на цей рік тромболітичні засоби. Вони дуже дорогі – для терапії треба два флакони тромболітика, один коштує 800 євро. Але це неймовірно ефективний засіб.

– Ви ще й фундатор «Карпатських читань» – щорічної конференції української Асоціації боротьби з інсультом. Наскільки це ефективний захід, адже маєте багато клопотів з організацією, чималою кількістю учасників?

 – Асоціація – найбільш активна структура, яка для боротьби з інсультами об’єднує медиків і не тільки. Багато робиться для профілактики. Готуємо журнали, де багато корисної інформації, сам читаю їх із задоволенням і великим зацікавленням – про дослідження щодо нових ліків, вплив способу життя на профілактику захворювання. І «Карпатські читання», знаю, мають дуже добру репутацію. Почали ми зі 140 делегатів, востаннє, влітку,  уп’яте вже, – приїхало 520. Особливо відзначають, що хоч їхати далеко, але роблять це радо – мають багато потрібної інформації, при тому що немає банально рекламної промоції певних препаратів і засобів ораторами від фармацевтичних компаній. Ми поставили цьому заслін.

– Ви, як лікар, багато вчилися за кордоном. Чи є ще таке, що хотіли б пізнати?

– Вчитися треба все життя. Хто вважає, ніби вже все знає, зав­тра відстане.

14 років частину своєї відпустки я проводив при клініках за кордоном. Дивився операції, вчився. Бо в нас не тільки не було, де подивитися, як проводиться певна операція, а й можливості про це прочитати. Вперше побувавши у США, привіз понад 3 тисячі ксерокопійованих сторінок з різних книг, атласів...

Хочу ще побачити одну з дуже рідкісних операцій при епілепсії, її навіть у клініці Бонна, яка спеціалізується на допомозі саме таким хворим, роблять 4–5 у рік. Маю домовленість, що вони підберуть кілька випадків і поїду.

Втішає, що у нас у Центрі вчаться не тільки наші студенти й молоді колеги, а й приїздить багато нейрохірургів. Днями будуть лікарі зі Львова й Тернополя. Були з Донецька, Києва, Черкас, Полтави, Чернігова. Вони беруть участь у наших клінічних конференціях, розборі операцій, які проходять щодня.

Взагалі, маємо дуже серйозну систему аналізу: щодня, крім вранішньої п’ятихвилинки, проводимо ще один клінічний аналіз – о 14 годині обговорюємо випадки, щодо яких плануємо операції наступного дня. Все це в нашому конференц-залі, з мультимедійними зображеннями. Таку схему роботи я бачив на Заході і переніс у нашу практику. Щоп’ятниці проводимо конференцію, на яку виносимо складні клінічні випадки й огляд якоїсь важливої проблеми неврології або нейрохірургії – хтось із співпрацівників доповідає суть проблеми, робимо ревю нової літератури. Іноді третім пунктом заслуховуємо промоції фармацевтичних компаній про нові препарати.

Зазвичай у лікарні представники фармфірм приходять на 5-хвилинки, а коли у лікаря починається робочий день, то він думає про пацієнтів, що має робити, і не дуже слухає. А ми «засідаємо» наприкінці робочого тижня, у п’ятницю, з обіду, і ця система дуже ефективна. Двічі у нас була ситуація, що приїздили представники відомих іноземних компаній і, послухавши наші виступи щодо перших пунктів порядку денного, казали, що вони не готові доповідати на такому ж рівні, після додаткової підготовки приїдуть ще раз. Настільки високий рівень знань нашого колективу.

– Дуже часто в ЗМІ, особ­ливо на телебаченні, бачимо повідомлення про складні випадки, хворих, які потребують лікування за кордоном. Чи відслідковуєте їх і чи допомагаєте таким людям?

– Часто знайомі розказують, що бачили на ТБ сюжети про неможливість надання допомоги в нашій країні. Цікавимося, пробуємо знайти цих пацієнтів, запропонувати свою допомогу. Дуже багато пишуть нам – знаходять через сайт Центру, щотижня – 7–10 мейлів з різних куточків України і навіть Грузії, Молдови, Росії: просять поради, чи можемо допомогти. Більша частина з них таки потрапляють до нас – на консультацію або лікування.

Лариса Подоляк

15 лютого 2012р.

Теги: Смоланка, нейрохірургія

Коментарі

Богдан 2020-07-14 / 22:37:46
Нейрохірургія,,,
Пацієнту 60 років.. лопнула аневризва САК
Сказали обовязково оперувати кліпувати,,,
Почував себе помірно,, тошнило і поболювала голова.
Оперував Смоланка Андрій Володимирович.
Аневризма лопнула під час операції, більше пацієнт до себе не прийшов і помер через 3 дні,,
Перед операцією Моржо Евеліна Золтанівна
сказала, що успішність даної операції 98%.

Анна. 2020-04-20 / 16:04:39
А можно номера телефонов как связаться с вами.

Людмила 2020-01-23 / 01:28:01
Щиро дякую Вам Володимир Іванович і Гаврилів Т.С. за проведену операцію моєму сину Боренко Роману. Насправді у ВАС працюють чудові лікарі вд Бога, і доброзичливий весь медперсонал в Вашому центрі. Дай Вам Бог здоров"я, та постійної удачі в Ваших добрих справах.

Лыженко А ligenko.alex@gmeil.com 2019-11-23 / 22:22:04
Три года тому, моей жене Лыженко И, врачи нейрохирурги Смоланко А. Гаврилов Т. Пехньо И. провели операцию по удалению менингиомы головного мозга. Операция прошла успешно и жена, благодаря врачам высокой квалификации и просто ЛЮДЯМ живет и здравствует. Спасибо всему персоналу больницы, за Ваш благородный труд. Всем низкий поклон и дай Бог Вам всем здоровья. Спасибо.

Тетяна 2019-11-12 / 15:12:00
Добрий день.Можна отримати ваш телефон,щоб обговорити про мій діагноз? Мій телефон 0979100487. Дякую.

Юлія 2019-04-16 / 14:23:36
Доброго дня.Можна отримати Ваш номер телефона щоб обговорити про хворобу.Мій 0957093909.Чекаю на дзвінок.Дуже дякую.

Земляк 2018-08-13 / 04:46:55
Лiкар який на роботу ходить i працюе пiд настрiй це поганий лiкар! Показник роботи пацiент! Головные щоб залишився живим пiсля хвалебного та неадекватного лiкування! Лiкар вiд бога! ЦЕ ДЛЯ ПАЦIEНТIВ дуже вiруючих в ницiсть та користливiсть лiкарiв!

Света 5997 2017-11-13 / 22:09:07
Дуже хороші лікарі Смоланка А.В,Смоланка В.В,Тарасов.Дай вам Боже здоров'я всім.Ми вам дуже вдячні,що врятували маму.У мами діагноз -( агресивний фіброматоз)- дуже рідкісна хвороба.Низький вам уклін.

Марія 2015-07-30 / 17:42:49
Щиро дякую Володимиру Івановичу і Андрію Володимировичу за операцію зроблену мені в травні. Це прекрасні і чуйні люди. Я і моя сім'я завжди згадуємо Вас і просимо в Бога для Вас великого здоров'я і щастя.І ще довгі роки рятувати людей, як Ви це робите щодня. Також дуже вдячна за прекрасне відношення до хворих всього медперсоналу. Низький уклін Вам.

НАТАША 2015-05-29 / 13:32:48
ОЧЕНЬ БЛАГОДАРНЫ ОТ ВСЕГО СЕРДЦА❤️ ПРОФЕСОРУ!!!
ТАКИХ ЛЮДЕЙ ОЧЕНЬ МАЛО,МНОГИЕ ПИШУТ У НЕГО ЗОЛОТЫЕ РУКИ-Я С ЭТИМ СОГЛАСНА,НО БОЛЬШЕ ВСЕГО МЕНЯ ПОРАЗИЛИ ЕГО ВОЛШЕБНЫЕ ГЛАЗА!
ЕЩЕ РАЗ ОГРОМНОЕ СПАСИБО ЗА СПАСЕНИЕ РОДНОЙ МАМОЧКИ И ПРОФЕСИОНАЛЬНО ПРОВЕДЕННУЮ ОПЕРАЦИЮ! ДАЙ БОГ ВАМ СИЛ И ЗДОРОВЬЯ ДЛЯ ДАЛЬШЕГО СПАСЕНИЯ ЛЮДЕЙ!
ОТДЕЛЬНОЕ СПАСИБО ВСЕМУ ПЕРСОНАЛУ БОЛЬНИЦИ ЗА УХОД,НИЗКИЙ ВАМ ПОКЛОН

Юля 2014-10-12 / 13:09:35
Я сама з Волині,в мене кіста головного мозку,болі немає сили вже терпіти.Допоможіть мені будь - ласка.Як можна з вами зв"язатися.0982355937

Алла 2014-07-28 / 12:21:52
У дитини пухлина головного мозку, чи може лікар нас прийняти і на яких умовах?

АНТОН 2013-06-24 / 19:03:56
ПО ПОЗВОНОЧНИКАМ ВИН 00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

NADIN 2013-05-12 / 11:39:01
Пишете, що лікарі з команди Смоланки кваліфіковані?! А то вже , як Бог дасть.Якщо при травмі спинного мозгу не помітили симтомів розвитку набряку мозгу, який можна було вилікувати відповідною терапією,і який привів пацієнта до смерті, то такі лікарі, учні знаменитого Смоланки, вважаються кваліфікованими??? Відкрила сторінку в інтернеті і прочитала про симптоми при розвитку набряку мозгу, тільки тоді усвідомила, що останні 5 днів деякі з них були в мого покійного батька:важке дихання, опуклість зрачків і т. д. Але вони залишились непоміченими "лікарями- фахівцями".Знати методику проведення операції - це важливо, але підготувати хворого до операції, щоб в процесі не виникло ніяких ускладнень - це важливіше.

Валерий 2012-02-24 / 18:52:32
От бога человек ! А Владимир Смоланка сделал себя сам !!! Успехов тебе Володя !!!

Лікар-пенсіонер 2012-02-23 / 11:06:15
Знаю особисто обидвох лікарів.На справді це лікарі від Бога.Та система яка зараз є вона знищить всіх нас

Міжгіря 2012-02-22 / 01:26:54
Таких як професор Смоланка треба шанувати, бо кваліфіковано зробити операцію сьгодні далеко не кожен лікар може. Турбує той факт, коли при злочинному усуненні задля своїх меркантильних, особистих інтересів таких людей як Смоланка, а в нашому випадку Царя Василя Івановича, відомого хірурга від Бога повністю принижено та розтоптано фактично "людиною" яка налека взагалі від розумного глузду, понять моралі та совісті, яким є нинішній регіонал, голова Міжгірської РДА Щур Василь. Це дійсно страшно, коли страшна та нестримна жага до особистого збагачення перекреслює просте людське право на отримання кваліфікованої медичної допомоги, спасіння людських життів, які Цар В.І. не раз рятував.

Demon Killer 2012-02-17 / 12:12:47
Це дійсно так. І професор Смоланка, і більшість його досвідчених та молодих колег - дуже достойні люди та кваліфіковані фахівці. Щиро бажаю успіхів їм і їхнім пацієнтам.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи