Ужгородський ясен Масарика потопає в смітті (ФОТО)

Ясен Масарика – один із 13 об’єктів природоохоронного фонду Ужгорода. За версіями багатьох екскурсоводів та істориків, ясен на набережній – це одне з найстарших дерев в Ужгороді. Завідувач кафедри туризму УжНУ Федір Шандор зауважує, що ясен хоч і не входить до топу найбільш вікових дерев обласного центру, проте все ж був посаджений до періоду Масарика.

Ужгородський  ясен Масарика потопає в смітті (ФОТО)

«Перше фото ясена датується 1908 роком. На ньому він ще доволі молодий», – каже туризмознавець. Назву ботанічної пам’ятки Федір Шандор пов’язує з тим, що саме від неї починалося будівництво сучасної набережної Незалежності (колишньої Рошковича). Проте заповідний статус знакового для Ужгорода ясена-велетня  –  лише на папері...

У попередньому номері «Замок» уже писав про проблему ідентифікації пам’яток садово-паркового мистецтва в обласному центрі. Жодних знаків, табличок чи вказівників, які б якось позначали пам’ятку природи для пересічних громадян – мешканців і гостей міста, на жаль, нема. Отож особливим статус цих об’єктів залишається лише в документах, історичних хроніках чи серед вузького кола спеціалістів. Решта ж ужгородців може навіть не здогадуватися про те, що вони щодня проходять повз пам’ятку природи місцевого значення.

Хай як дивно, проте не можуть дати проблемі ради ні міські чиновники, ні обласні природоохоронці. Хоч ніби й роблять потуги. Так, 20 квітня минулого року Ужгородський міськвиконком ухвалив дуже гарне рішення під назвою «Про визнання охоронної зони ботанічної пам’ятки природи  місцевого значення «Ясен Масарика». У ньому, зокрема, йдеться про те, щоб «затвердити охоронну зону довкола ботанічної пам’ятки природи «Ясен Масарика», що розміщена на набережні  Незалежності, загальною площею 4х4 метри».

Другим пунктом рішення заборонялося встановлювати тимчасові споруди, торгові павільйони, лотки та інші малі архітектурні форми у межах охоронної зони.

Третій пункт звучить ще більш конкретизовано: «Головному управлінню міського господарства (Крайниківський І. В.), відділу землекористування (Марухнич Т. Б.) спільно з Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області (Погорєлов А. В.) скласти акт винесення меж ботанічної пам’ятки природи в натуру, встановити інформаційний щит та охоронний знак».

12 серпня минулого року відповідне рішення про затвердження пам’ятки ухвалила й Закарпатська обласна рада: «Ботанічну пам’ятку природи «Ясен Масарика» в Ужгороді (набережна Незалежності, 2) з охоронною зоною 0,0016 га без вилучення площі від землекористувача – Ужгородської міської ради».

Та, як мож­на побачити сьогодні, ні охоронних знаків, ні інформаційних щитів поблизу природної пам’ятки так і не встановлено. Ба більше – в лавицю-огорожу навколо ясена впирається стіною тераса одного з розважальних закладів міста. Тож явно порушується заборона на встановлення МАФів у межах заповідних 16 квадратних метрів. Не помітити такого кричущого не­хтування всіма (!) пунктами рішення міськвиконкому важко. Тож залишається тільки дивуватися, як названі факти випадають з поля зору екологів, відповідальних чиновників міськради й муніципальної поліції.

Головний спеціаліст відділу раціонального природокористування Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області Наталія Фулим у коментарі «Замку» зазначила: «Об’єкт створили 12 серпня минулого року рішенням обласної ради (це обов’язкова процедура для створення всіх природоохоронних об’єктів місцевого значення). Уже підготовлено охоронне зобов’язання на площу 0,0016 га. Справа за управлінням майном міста Ужгородської міськради, яке має винести межі об’єкта в натуру».

Наразі ж найбільше засмучує,  що в проміжку між огорожею дерева-пам’ятки й стіною забігайлівки накидано купу сміття, лежать якісь целофанові пакети, дроти, шланги. А в межі «природоохоронної» зони, крім самого дерева, так само потрапляє й смітник біля входу в заклад... Як видно, для міста вони мають однакову цінність.

В управлінні екології зазначають: доглядати за об’єктом, встановлювати охоронні знаки й стежити за дотриманням заповідного режиму повинен правовласник об’єкта – себто Ужгородська міськрада. Однак там пояснити ситуацію із занедбаною ботанічною пам’яткою ніхто так і не зміг. За 3 робочі дні нам не вдалося дістати коментар міських чиновників.

Наталія Тернавська

08 лютого 2012р.

Теги: ясен, природоохоронний, заповідний

Коментарі

Наталя до Адмінстратора сайту 2012-02-11 / 00:08:58
А от про знищений плющик на Театральній ніхто не говорить. Треба підняти питання чому його знищили!?? Його можна було акуратно зняти (корінь не чіпати) підстригти, помити загорнути у целофан, а потім після ремонту гарненько повісити. Він же ж такий гарний був!!!!

Мешканець міста 2012-02-08 / 22:53:35
Генделик належить депутату міської ради. Він наплював на ботанічну памятку природи, чим порушив ЗУ "Про прородно-заповідний фонд України"...

Орися 2012-02-08 / 21:14:17
"Людину можна назвати моральною лише тоді коли вона цінує життя рослин і тварин нарівні із життям своїх ближніх" Альберт Швейцер

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи