Домашній ворог. Пліснява у квартирах може стати причиною алергії

«Плачуть» вікна, цвітуть стіни, здуті шпалери і неприємний запах – усе це попереджає про надмірну вологість у домі. Як наслідок, у помешканнях розвивається пліснява й грибок. Боротися з цією проблемою – вкрай необхідно. І починати слід із першоносія.

Домашній ворог. Пліснява у квартирах може стати причиною алергії

Фахівці радять: треба винищувати грибок, а саме – оббити штукатурку, обробити стіну фунгіцидом, забезпечити належну гідроізоляцію й приточну вентиляцію. Потім зробити ремонт у квартирі за допомогою екологічно чистих будівельних матеріалів і ретельно відстежувати температуру й рівень вологості у приміщенні.

Цвіль і пліснява – проблема не лише нашого міста

Проблему цвілі й плісняви й квартирах знає чимало ужгородців, тому кореспондент «Замку» вирішив з’ясувати в директора КП ЖРЕР № 8 Юрія Оксьона, як вона з’являється і яким способами, на його думку,  її слід знищувати.

Виникнення цієї проб­леми директор ЖРЕРу по­в’я­зує на­сам­перед із поши­ренням моди на герметичні вік­на, доволі часто дешеві й не якісні. «Безперечно, вони надійно захищають квартиру від пилу, протягів і шуму, але мають один суттєвий недолік: позбавляють житло притоку свіжого повітря, що створює надлишкову вологість. Як наслідок, на склі з’являється конденсат, у кімнатах стає волого й душно, а на стінах утворюється пліснява, з якою дуже важко боротися», – переконався Юрій і на власному досвіді.

Другим, не менш важливим фактором появи надмірної вологості у квартирі директор комунального підприємства вважає те, що кілька років тому мешканці багатоквартирних будинків почали хаотично від’єднуватися від центрального опалення. Згодом і все місто «автономізувалося».

«Річ у тім, що раніше будинки централізовано опалювалися, й за рахунок цього обігрівалися підвали, горища і стіни. Приміщення мали тепло до похолодань, і вогкість, яка могла накопичитися, зникала, – зауважує Юрій Юрійович. – Нині ситуація в окремих квартирах просто критична. Адже житлові будинки охололи ззовні. За рахунок цього у квартирах почали з’являтися всілякі бактерії».

Людям, які страждають від плісняви й грибків, у ЖРЕРі радять у вакуумних вікнах зробити вентиляційні отвори (якісні склопакети їх мають одразу) та якомога частіше провітрювати приміщення.

Хоч і розрекламовані, та малодієві засоби

У місті можна знайти чимало засобів захисту від плісняви й грибка та для обробки вже заражених поверхонь. Ціна коливається від 10 до 100 гривень. Це і розчинники, і спреї, і затирки. У спеціалізованих магазинах пропонують, приміром, водопоглинач зі змінними таблетками «Стоп волога» за 100 гривень. Фахівці запевняють, що пристрій абсорбує надмірну вологу й миттєво нейтралізує неприємні запахи. Активна пігулка водопоглинача діє протягом 2 місяців у приміщенні прощею 10 м2 або 25 м2 та при відносній вологості 65 %. Надмірна волога у приміщенні збирається у резервуарі пристрою й перетворюється на соляний розчин. Після того, як прилад вбере її, субстанцію, що утвориться, слід вилити й замінити таблетку.

Молоді батьки 6-місячного Андрійка нині вже перепробували більшість засобів, витративши чималенькі кошти. Тепер просто опускають руки з безвиході: обробляєш, а за тиждень-два воно знову з’являється на стіні.

«Коли  робили ремонт у квартирі, то подбали одразу й про те, щоб перед штукатуренням стін їх спершу обробили протигрибковим засобом. Як бачите, не минуло й року, як наша оселя «розцвіла», – каже Михайло.

У квартирі постійно волого й на стінах пліснява, та найбільше хвилюється подружжя за свого малюка, адже неодноразово чули, що грибок на поверхні стін може стати причиною хвороб. Спочатку це може бути просто алергія, що згодом може перерости в астму. 

Ігнорування проблеми – не вихід із неї

Про шкоду грибків та плісняви в житлових приміщеннях для здоров’я людини чи не найкраще знає міський алерголог Алла Сіра.

– Екологія нашого житла багато в чому залежить від нас самих і дуже часто бажає кращого. Куріння, висока запиленість у квартирі, таргани, продукти згорання побутового газу, деякі кімнатні рослини, а також грибки плісняви або цвілі – все це фактори, що можуть індукувати розвиток алергії.

У звичному нам списку грибкові алергени фігурували не часто. Але в останні роки пацієнтів з проблемами органів дихання, у яких зрештою виявляється алергія на грибки й плісняву, значно побільшало.

Для якісного алергообстеження я рекомендую передусім зібрати алергоанамнез, провести шкірні тести, визначити рівень антитіл до алергенів, дослідити клітинний імунітет. Завдяки віт­чизняному підприємству «Імунолог», яке пройшло відповідну державну реєстрацію, маємо змогу проводити тести на цілу низку грибкових алергенів.

Спори грибків Aspergillus і Penicillium, які ростуть усереди­ні приміщень, призводять до розвитку цілорічного алергічного риніту, нападів бронхіальної астми. Також ці алергени можуть викликати таке захворювання, як екзогенний альвеоліт. Особливо небезпечні вони для дитячого організму. Вважаю, ігнорувати плісняву та грибок удома – означає нехтувати здоров’ям.

Найчастіше цвіль виникає через погану вентиляцію, тому слід подбати про те, щоб вікна «дихали», зробити відповідні отвори у дверях для кращої циркуляції повітря, обробити уражені місця фунгіцидними засобами по кілька разів.  

На замітку:  Для здорової людини вологість у приміщенні не повинна бути нижчою за 60%, для хворого респіраторною інфекцією – не менша від 70 %. Пліснява ж «любить» 85%, тож оптимальною у приміщенні є вологість у межах 60–75 %.

Анастасія Лесів

25 січня 2012р.

Теги: пліснява, грибок, алергія

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи