У Берегові планують створити аналог угорського Гойдусобосло

У Берегові відбулося засідання координаційної ради з туризму, на якій розглядали питання проведення категоризації у сфері сільського зеленого туризму та про умови видачі дозволів екскурсоводам, що працюють на території району та Закарпаття.

У Берегові планують створити аналог угорського Гойдусобосло

Заступник голови РДА Владислав Гоблик зазначив, що сьогодні, на жаль, законодавчої бази для розвитку сільського зеленого туризму в Україні не існує. Тож керуватися доводиться законом «Про особисте сільське господарство». Тому виникають питання щодо сплати податків.

За інформацією, яку повідомив начальник районного відділу культури і туризму Ласло Галас, на Берегівщині нині офіційно зареєстрована 121 садиба. Також діють 5 громадських організацій, що об’єднали надавачів туристичних послуг у цій сфері. Саме вони повинні й надавати садибам певну категорію. Але як це відбуватиметься, сказати важко...

Як зауважили експерти, зокрема директор Турінфоцентру Йосип Торпоі, саме неврегульованість законодавства в Україні є основним стримуючим фактором розвитку сільського туризму. Також він повідомив, що в області вже є 120 сертифікованих екскурсоводів. А нещодавно у Берегові завершили підготовку ще 17 гідів, які цього тижня мають пройти сертифікацію. Отже, фахівців до зустрічі гостей на Євро-2012 не бракуватиме. Хоча варто зауважити, що досі серед гідів трапляються аматори, які розповідають туристам різні нісенітниці про наш край. Наприклад, у Львові муніципальна поліція слідкує за тим, аби екскурсійні послуги надавали лише особи, які мають відповідне посвідчення. У нас цим поки що ніхто не переймається.

Також піднімалося питання щодо випуску туристичного путівника по Берегівщині. Адже подібні довідники цілком можливо випускати за рахунок туристичного збору, який запроваджено цього року. Наприклад, у Берегові за 11 місяців туристичного збору (це стосується переважно надання готельних послуг) до бюджету надійшло 13,5 тис. грн. 

На зустрічі також звернули особливу увагу на екологічний стан населених пунктів як однієї зі складових розвитку туризму в районі. Адже у більшості сіл відсутнє не лише водопостачання, а й каналізація. За словами Владислава Гоблика, нині проектно-кошторисна документація проведення водогону коштує 150 тис. грн. Яскравий приклад – село Мужієво, для підведення водогону якому потрібно 4 млн. грн., ще 1,5 млн. – для того, аби підключити до нього населення.

Не оминули і теми фестивалів. Зокрема, у всеукраїнський ТОП-10 найкращих гастрономічних фестивалів України увійшли три із Закарпаття, у тому числі два – з Берегівщини (вина та юшки). Тож потрібно і надалі підтримувати відповідний імідж.

І, нарешті, головна тема – привабливість регіону. Одна з основних принад – це, безумовно, термальні води. Найвідоміший в Україні басейн із термальною водою діє в Берегові на базі УСБ «Закарпаття». Директор комплексу Олександр Лабойко розповів, що 12 грудня 2010 року за розпорядженням Прем’єр-міністра України Миколи Азарова базу включено до переліку олімпійського резерву. «Заручившись підтримкою міністра АПК Миколи Присяжнюка та президента НОК Сергія Бубки, ми плануємо створити тут реабілітаційний центр для спортсменів та громадян. Нині основне завдання, яке перед нами поставили, – розробити проект на майбутнє», – сказав він.

За словами Олександра Лабойка, на реконструкцію спортивної бази в Берегові вже отримали цього року 700 тисяч гривень. Наступного має надійти ще 12 мільйонів. А після розробки проектної документації з державної скарбниці пообіцяли виділити близько 100-120 мільйонів, які спрямують на будівництво відкритих та закритих басейнів. «За приклад ми взяли угорське місто Гойдусобосло, що знаходиться неподалік Дебрецена, – каже директор спорткомплексу. – Термальну воду там називають «гарячим золотом» і використовують із 1925 року. Спочатку побудували водолікарню, а у 2000-му – аквапарк. Кількість населення така сама, як у Берегові, а туристів – у десятки разів більше».

Також Олександр Лабойко повідомив, що, нарешті, завершилася судова тяганина і всі навколишні землі успішно повернуто до власності УСБ «Закарпаття». «Наступного сезону басейн ви просто не впізнаєте, – коментує «Замку» директор спорткомплексу. – Маємо змінити майже всю інфраструктуру – оновити гандбольний зал, роздягальні, душові, туалети, а також процедурні кабінети на другому поверсі. А вже на перспективу готуємо проект на каскад басейнів. У нас площа нині становить 8,5 гектарів – це поле поблизу спорткомплексу. Отже, є де розвернутися інвесторам. Вірю, що в нас, нарешті, з’явиться грандіозний комплекс, а Берегово стане відомим не менше, ніж угорські термальні курорти».    

До речі, 15-18 грудня на базі спорткомплексу в Берегові проходив всеукраїнський семінар спортивного товариства «Колос». Також Олександр Лабойко повідомив, що 19 січня у термальному басейні святкуватимуть Водохреща – празник, що завершує різдвяний цикл. Уперше воно відбулося минулого року і зібрало чимало вірян. Тоді місцевий православний священик Еміл Войтович освятив воду в басейні. Нині планують влаштувати набагато помпезнішу церемонію, навіть влаштувати хресну ходу містом. 

Також відбулося нагородження кращих працівників туристичної галузі. Почесні грамоти отримали: студія рекламних технологій «АРТРЕК», директор УСБ «Закарпаття» Олександр Лабойко, керівник готельно-ресторанного комплексу «Жайворонок» Іван Липей, секретар сільради с. Дийда Сільвія Гомокі, директор «Музею Берегівщини» Іван Шепа та екскурсовод Володимир Щуренко.

Олександр Ворошилов, фото автора

21 грудня 2011р.

Теги: турист, фестиваль, термальний, басейн

Коментарі

Турнир Берегово-Марс 2011-12-23 / 11:53:36
оце бурна фантазія у людей.....а де мрійники з попереднього аква-парку...там і капсулу якусь вже закладали)

Пан Баклажан 2011-12-21 / 20:33:10
Щодо першого варіянту - я за.
Але якщо й буде, то лише другий :(

Брут 2011-12-21 / 19:59:49
Ну где-то так... Ты против?)

Пан Баклажан 2011-12-21 / 18:17:05
"Свій луна-парк, з блекджеком та шлюхами"
- тобто, свій курортополіс - із лайном та циганами...

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи