Мар’ян Комарницький: В Ужгороді немає платних груп продовженого дня

Забезпечення шкіл теплом, оптимізація навчального процесу, функціонування груп продовженого дня в місті - ці та багато інших актуальних завдань сьогодні є першочерговими для місцевого управління освіти.

Мар’ян Комарницький: В Ужгороді немає платних груп продовженого дня

Чим живе освітня галузь у місті, газета “Ужгород” дізнавалася у начальника управління освіти Ужгородської міської ради, Мар’яна Комарницького, отож:

- Мар’яне Несторовичу, якою є ситуація з теплозабезпеченням шкіл Ужгорода? Чи всі навчальні заклади готові до зимового опалювального сезону?

- На сьогоднішній день, всі п’ятдесят навчально-виховних закладів міста забезпечені теплом. Температурний режим в класах відповідає санітарно-епідемічним нормам.

- Стосовно груп продовженого дня в Ужгороді… Нещодавно в ЗМІ поширилася інформація про те, що в місті немає закладів, де діти мали б змогу безкоштовно залишатися впродовж дня. Як, насправді, функціонують групи продовженого дня в місті: скільки платних, чи є безкоштовні групи?

- Мені дещо незрозуміла позиція людей, які висвітлювали ці події у засобах масової інформації. Адже, порівняно з минулим роком кількість груп значно зросла. Якщо в 2010 році в навчальних закладах було 50 груп продовженого дня, то в цьому році, міський голова Віктор Погорєлов, виконуючи передвиборну програму, чітко зазначив, що кількість груп буде збільшено. Так і сталося: рішенням виконкому, на початку цього навчального року їх кількість було збільшено на 20,5 груп. Сьогодні, за рахунок коштів з держбюджету, в місті функціонує 70,5 груп продовженого дня. Учні 1-4 класів мають можливість перебувати на групі продовженого дня за державні кошти. Стосовно платних груп, то як таких, які надають послуги їх не існує. Щоправда, за заявами батьків, створено 16 так званих груп продовженого дня, де учням надаються платні послуги.

- Що входить до цих платних послуг?

- Перш за все - виконання домашніх завдань, різні гуртки, факультативні заняття. Це гуртки, які учні обирають на власний розсуд. Говорити про те, що в нас все платне та розповсюджувати інформацію про те, що освітяни збирають по 150-200 гривень на групу продовженого дня неправильно. Ця інформація є неправдивою. Перш за все, існує порядок надання освітніх платних послуг. Є перелік документів, котрий перевіряється відповідними органами, в тому числі прокуратурою та контрольно-ревізійним управлінням. Цими органами було затверджено, що все проходить згідно з чинним законодавством та в рамках нормативних документів, відповідно до закону України про освіту і положення про НВК та ДВК.

У нас є відповідна програма розвитку і, завдячуючи міському голові та його заступникам, я думаю, що в наступному році кількість груп продовженого дня в Ужгороді зросте.

- Мар’яне Несторовичу, ваш офіційний коментар з приводу пожежі, що сталася у ЗОШ №15.

- Там трапилося коротке замикання у підвальному приміщенні, де знаходиться розподільний щиток напруги. Воно і стало причиною пожежі. Завдяки діям директора школи Володимира Поліщука та його колективу, що вчасно відреагували на ситуацію за інструкцією, діти одразу були евакуйовані на подвір’я, де їхньому життю уже нічого не загрожувало. Дирекцією були повідомлені відповідні служби: місцева пожежна частина, енергонагляд та управління освіти Ужгородської міської ради. Я вважаю, що в цьому випадку заклад спрацював зразково. Наступного дня учні змогли продовжити навчання у школі.

- Цієї зими термін канікул продовжено. Яка причина таких змін? Чи не вплине збільшення вихідних на якість засвоєння матеріалу учнями шкіл?

- Є рекомендації Міністерства освіти та Закарпатської ОДА щодо перенесення осінніх канікул на зимовий період, чим і продовжити термін відпочинку взимку. Перш за все, це пов’язано зі збільшенням інфекційних захворювань, які можуть призвести до погіршення епідемічної ситуації. Щоб уникнути їх, були висунуті рекомендації, які ми виконали. Період зимових канікул продовжено: розпочнуться канікули 26 грудня та завершаться 15 січня. 16 січня 2012 року в нас розпочнеться ІІ семестр. Що ж до того, чи вплине збільшення терміну канікул на якість навчання, то можу з впевненістю сказати: ні! Всі навчальні програми виконуються. Зараз підходить до завершення І семестр, проходять контрольні роботи, тематичні атестації, різного роду заходи та олімпіади.

- Розкажіть детальніше про перепитії міських олімпіад. Які навчальні заклади лідирують?

- Наразі відбувся І етап Всеукраїнської учнівської олімпіади серед НВК, цього тижня завершився ІІ етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з базових дисциплін, які вивчаються в загальноосвітніх навчально-виховних закладах. Цього року був введений новий предмет - “Інформаційні технології”, з якого вже проводилися олімпіади. Всього відбулося 22 предметні олімпіади, в яких взяли участь 1530 учнів, що на 2,9 % більше, ніж в минулому році. Наразі вже підведено підсумки ІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади, готуються списки, учнів буде нагороджено похвальними грамотами за призові місця. Також формується команда на ІІІ етап Всеукраїнської учнівської олімпіади, для того, щоб гідно представити місто Ужгород на обласному рівні. Що ж до результатів, то хочу відзначити Ужгородську гімназію, яка виборола 89 призових місць на ІІ етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади. Це на 4 призери більше, ніж у минулому році. Хороший результат показала лінгвістична гімназія - 56 призерів ( в минулому році їх було 47). Також хороший результат показала Угорсько мовна гімназія - 32 призові місця (в минулому році - 25 призерів). Можна відзначити стабільні виступи ліцею “Інтелект”, які в цьому році зайняли 33 призові місця. Рівень вчителів всіх цих закладів говорить про дійсно високий професіоналізм та ставлення до своєї роботи, адже робота з учнями вимагає великої відповідальності. Детальна інформація щодо результатів перебігу олімпіади буде опублікована на сайті Управління освіти Ужгородської міської ради. Все це робиться для того, аби ужгородські діти почували себе справжніми громадянами і гордилися тим, що живуть та навчаються саме в Ужгороді. Ми повинні рухатися вперед…

 

Розмовляла Інесса МАНЗУЛИЧ
 

, Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
14 грудня 2011р.

Теги: група продовженого дня, олімпіада, школа

Коментарі

Ярослав Гулан 2011-12-14 / 10:45:13
"Говорити про те, що в нас все платне та розповсюджувати інформацію про те, що освітяни збирають по 150-200 гривень на групу продовженого дня неправильно. Ця інформація є неправдивою". - це каже пан Комарницький.

"Оплата за перебування одного учня при найнижчій кваліфікації педагога та за умови користування платними освітніми послугами упродовж 22 днів станом на 01.10.2011 у середньому становить 180–200 грн" - а це вже каже мер Ужгорода Віктор Погорелов.

То невже виходить, що мер міста надав неправдиву інформацію?

школярик 2011-12-14 / 10:22:06
Коли читаєш такі казки, одразу згадується Снежана Денисовна из "Наша Раша".


Ужгород
Публікації:
/ 1Справа професора Івана Запісочного живе. До 95-річчя від дня народження вченого
Від 29 травня в Ужгороді діятимуть пришкільні літні табори та мовні школи
Еволюція української освіти: від комсомольських організацій до демократії
Одяг із "других рук" цієї зими буде зігрівати багатьох ужгородів. Чому зростає популярність "секонд-хендів"
"Я тут знайшов себе", – казав про свою участь в АТО почесний громадянин Ужгорода посмертно Василь Варга
/ 1Лев Луцкер: "У моєму серці Ужгород завжди залишається казковим"
/ 6Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро
/ 2"Дорогі" школярі: сезон розпочато
Ужгород за рівнем забруднення атмосфери перебуває у другій десятці українських міст
Понад 16,5 млн грн субвенції з держбюджету в Ужгороді спрямують на ремонти доріг і фасадів та реконструкцію водогону
Ужгородці боргують за обслуговування ліфтів 3,5 млн грн
Мінеральну воду на території дитячої лікарні в Ужгороді знайшли випадково, коли бурили свердловину
Ужгород із німецьким Дармштадтом обмінюватимуться учнями й учителями
У липні рівень забруднення повітря в Ужгороді традиційно сягне найвищого піку
60 років спільного життя: подружжя ужгородців відсвяткувало діамантове весілля
/ 1Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?
Безпритульні тварини – результат безвідповідального ставлення до них
Німецьку мову в Ужгороді вивчають понад 4 тисячі учнів
У трьох школах та угорській гімназії Ужгорода планують добудувати ще два поверхи
/ 3Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі
До 35-річчя "Електродвигуна". Нині левову частку своєї продукції підприємство постачає до держав Євросоюзу
Триває підготовка до зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода
Ужгород на 90% готовий до зими
/ 1В Ужгороді дітям дали імена Золушка і Наці
Притулок для тварин в Ужгороді відкриють на початку серпня
» Всі записи