Голландки шукатимуть у Карпатах майстринь та мольфарок

Голландка Тілія Маас Геестеранус (Tilia Maas Ge­es­­tera­nus) наступного року планує розпочати в Карпа­тах туристично-куль­ту­ро­логічний проект «Жінки – для жінок», який спершу зачепить лише співвітчизниць Тілії. «Особливість такого туру, – розповідає голландка, – полягатиме у поєднанні гірського туризму та знайомства з особливостями життя українських жінок у гірській місцевості, безпосереднім їх відвідуванням».

Голландки шукатимуть у Карпатах майстринь та мольфарок

Тілія пояснює причину виникнення такої ідеї: «Нещодавно я сама розпочала зелений і активний туризм у Карпатах. Тут дивовижна природа, цікава й неповторна культура, тому мені б дуже хотілося, щоб мої співвітчизники, голландці, теж змогли з нею познайомитися. На жаль, вони не знають нічого ані про Карпати, ані про те, як сюди потрапити. Але хотіли б (я так думаю!)».

З метою популяризації найвищого пасма українських гір голландка навіть створила свій сайт: www.karpatenreizen.com. На ньому розміщує інформацію про Україну, карти й маршрути, анонси фестивалів і туристичних подій, різноманітні фото гір, людей, карпатської автентики.

У майбутньому ж проекті головну увагу Тілія зосереджуватиме на «дрібному» туризмі з обов’язковим місцевим колоритом. «Перший тур я планую організувати вже влітку 2012 року. Такі карпатські мандрівки можуть стати гарним прикладом, який популяризуватиме традиційну культуру в горах, а також те, яким чином вона сьогодні «вживається», поєднується із сучасністю. Моя мета – познайомити учасників проектів з автентикою гуцулів, лемків, бойків, русинів та інших етнографічних груп».

Уже в середині грудня цього року голландка приїде в Україну з метою апробації майбутнього туру. «Тільки-но я зберу всю необхідну інформацію, то спочатку проїду майбутнім маршрутом сама, щоб зустрітися з усіма контактними особами й переконатися, що вони дійсно хотіли би співпрацювати зі мною, а вже потім спробую створити цікавий тур».

Наразі Тілія шукає партнерів, зацікавлених у її проекті, в Україні. Вона із задоволенням познайомиться з іншими проектами для жінок у Карпатах. «Це може бути будь-де – від Коломиї до Верховини, від Ділового до Осмолоди; у Міжгір’ї чи Воловці або де-небудь між ними», – каже ініціативна голландка. Зараз вона у пошуках досвідченої жінки-гіда в горах, яка б змогла провести групу маршрутами Чорногори і Горган. 

Тілія каже, що найбільше уваги в турах звертатиме на  культуру місцевих жінок-підприємців, які зберігають автентику різними способами і заробляють таким чином собі на життя; старих гуцульських майстринь, які займаються виготовленням килимів, вишивкою (або будь-якими іншими традиційними ремеслами і курінням трубки); жінок, які співають у хорі або в театрі традиційні народні пісні; жінок-мольфарок або просто цікавих людей, які все своє життя провели в Карпатах.

Проте не менше уваги голландка готова приділяти й соціальним аспектам українського життя. Так, її цікавитимуть і дівчата з міст, які живуть у Карпатах, зокрема, чому і як вони обрали саме це місце; проекти, що проводяться для матерів-одиначок, жінок, які були залежними від алкоголю або зазнали насильства в сім'ї та які беруть участь у програмі реабілітації. «Також вельми цікавлюся проектами для біженців. Звичайно ж, проблеми у цій сфері існують, адже Карпати знаходяться недалеко від кордонів із Румунією, Угорщиною, Словаччиною та Польщею, а всі ці країни – члени ЄС».

Наразі Тілія налаштована позитивно, вірить у те, що проект вдасться реалізувати без особливих труднощів і що він буде не єдиний. Можливо, у майбутньому, до нього долучаться й представники інших європейських країн, яких не зможе залишити байдужими краса й культура Карпат.

 

Наталія Тернавська

13 грудня 2011р.

Теги: Голландія, Карпати, туризм

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи