У листопаді ансамбль танцю “Юність Закарпаття” виповнюється 50 років

Заслужений ансамбль танцю України “Юність Закарпаття” обласного будинку культури профспілок (художній керівник - народний артист України Михайло Сусліков) - один із найвідоміших у нашому краї. У листопаді цього року виповнюється 50 років від дня створення ансамблю.

Було це далекого-близького 1961 року, коли за пропозицією Івана Бігунця, першого секретаря Ужгородського міськкому компартії України, вирішили створити танцювальний колектив. На посаду художнього керівника ансамблю було запрошено вже відомого на той час хореографа краю Михайла Суслікова, котрий тоді був керівником ансамблю "Свалява". І це не випадково, адже Михайло Львович, учень заслуженого артиста УРСР Бориса Таїрова, мав багатий досвід роботи у Московському театрі оперети, ансамблі пісні і танцю Київського військового округу та Запорізькому музично-драматичному театрі ім. М. Щорса. Тут, в Ужгороді, він працював у Закарпатському обласному українському муздрамтеатрі та Державному заслуженому Закарпатському народному хорі артистом балету. Відтак, прийнявши пропозицію, він створив новий успішний, талановитий і життєздатний творчий колектив, що працює й нині, радуючи своїм мистецтвом шанувальників танцю й пісні.

Початок 60-х років був періодом економічного і культурного розквіту Української РСР - роками так званої "хрущовської відлиги". Тоді на тлі певного послаблення політичних репресій почав зростати матеріальний добробут населення, стали помітними успіхи в галузі культури й освіти. В ті роки гуртки художньої самодіяльності України відвідували мільйони учасників, зростало захоплення народною творчістю. Зважаючи на те, що культура була підпорядкована соціалістичній системі, їй приділялась особлива увага, що проявлялася у державній підтримці, перш за все фінансовій. Влада розуміла, що її могутність, сила, вплив на народ значною мірою залежить від стану культури. Можна сказати, що колектив "Юність Закарпаття" з'явився у сприятливих соціально-економічних умовах, які дали значний імпульс його подальшому стрімкому розвитку. На конкурсній основі було відібрано 70 учасників, котрі 10 вересня 1961 року прийшли на свою першу репетицію. А вже п'ятого листопада того ж року на урочистому вечорі, присвяченому 44-ій річниці Жовтневої революції, на сцені обласної філармонії колектив успішно дебютував, виконавши "Українську танцювальну сюїту", що засвідчило появу нового творчого колективу на теренах нашого краю. Іван Бігунець, засновник ансамблю, згадував, що їхній виступ був наче блискавка серед ясного неба, а глядач до безтями аплодував новому ансамблю, довго не відпускаючи його зі сцени.


Серед перших учасників ансамблю були Раїса Новак, Тарас Гарагонич, Євген Бек, Анатолій Свіщов, Леонід Сусліков, Андрій Шютєв, Єва Тендлер та багато інших. Загалом же ансамбль "Юність Закарпаття" виховав не одне покоління хореографів, керівників танцювальних колективів Ужгорода та інших міст. Там пройшли вишкіл заслужені працівники культури України - керівник зразкового дитячого ансамблю народного танцю "Джерельця Карпат" Михайло Сачко, керівник зразкового дитячого ансамблю танцю "Веселка" Людмила Петрецька, керівник народного ансамблю народного танцю "Сонях" Ужгородського коледжу культури і мистецтв Михайло Шютів. Вихованцями "Юності Закарпаття" є й добре відомі нині хореографи Олена Камінська - керівник студії сучасного танцю "Бліц" і Євген Брежинський - керівник зразкового дитячого ансамблю танцю "Танцювальна корпорація друзів". Серед вихованців Суслікова - відомий в Україні хореограф, організатор культурно-освітньої роботи в Закарпатській області, методист, колишній директор обласного будинку художньої самодіяльності профспілок, багаторічний заступник директора Закарпатського обласного будинку народної творчості Євген Бек, котрий багато років працював пліч-о-пліч з художнім керівником "Юності Закарпаття". У підготовці керівників танцювальних колективів добрий поштовх дали десятимісячні курси хореографів, створені ще на початку 50-х років при Закарпатському обласному будинку народної творчості. Діяльністю курсів у різні роки керували такі знані хореографи, як Євгенія Лаптєва, Іван Станканинець, Євген Бек, котрі до роботи з курсантами постійно залучали найкращих в області постановників-практиків - Клару Балог, Михайла Суслікова, Олександра Опанасенка, Івана Пастеляка та інших педагогів-хореографів. Упродовж майже сорока років солістом і репетитором ансамблю був Анатолій Наполов - багаторічний помічник М. Суслікова.

Ансамбль "Юність Закарпаття" спочатку запрацював при Ужгородському міському будинку культури, а вже згодом - при клубі Закарпатської обласної ради профспілок. У грудні 1963 року колектив було запрошено до участі в концерті для учасників Пленуму ЦК компартії України в Жовтневому палаці Києва. У цьому ж році Укрпрофрада присвоїла ансамблю звання "народний". З року в рік репертуар ансамблю збагачувався, примножувались досягнення, слава ширилась далеко за межі області. До слова, за 50 років творчої діяльності у колективі було поставлено понад 100 різноманітних танців, над більшістю яких працював сам М. Сусліков. У репертуарі ансамблю були народні українські танці "Увиванець", "Весільний", "Гопак", "Козачок", хореографічні композиції "Полум'яні роки", "Квітне наше Закарпаття", "Закарпатське весілля", "Над рікою Ужем", а також російські, словацькі, угорські, румунські та інші. Особливу славу ансамблю приніс танець "Бокораші" в постановці М. Суслікова. На його створення автора надихнула відома однойменна картина народного художника України Йосипа Бокшая, що вразила своєю красою, епічністю, майстерністю виконання. Хореограф запалився бажанням мовою танцю передати своє враження від картини, відтворити її на сцені. Унікальна хореографічна композиція, оркестровку до якої зробив відомий закарпатський композитор Степан Мартон, мала великий успіх. За виступ у концерті в Києві до 50-річчя Жовтня ансамбль нагородили золотою медаллю. Згодом, після Декади українського мистецтва та літератури (1967 р.) у Москві, "Юність Закарпаття" отримала звання "Заслужений ансамбль танцю", а М. Сусліков - звання "Заслужений працівник культури УРСР". Таємниця успіху колективу, як відзначив заслужений працівник культури України Михайло Сачко, полягала в безмежній працелюбності та цілеспрямованості, помножених на талант. Як художній керівник, так і всі учасники ансамблю наполегливо, до сьомого поту, працювали на репетиціях, відшліфовуючи складні елементи танцю, вивчаючи нові хореографічні твори. А ще, на думку Михайла Сачка, важливо те, що керівник ансамблю не боявся експериментувати в постановці танців, черпав натхнення з незамулених джерел багатої народної культури Закарпаття. Адже для створення справді цінного твору потрібно, щоб своїм корінням він сягав глибин національної культури - і саме цього дотримувався у своїй роботі Михайло Львович Сусліков. Він глибоко вивчав хореографічну культуру Закарпаття і використовував набуті знання у створенні авторських танців. Його постановки оригінальні за характером, вирізняються високою культурою виконання, легкістю сприйняття. Його танці у виконанні учасників ансамблю сповнені любові до життя, молодечого темпераменту й оптимізму. Вони нерозривно пов'язані з народною танцювальною культурою краю.

Завдяки наполегливості в роботі та великому бажанню бути першими серед найкращих, ансамбль був відомий не тільки в тодішньому СРСР, а й далеко за його межами. Він виступав у найкращих концертних залах Москви, Ленінграда, Києва, Талліна, Вільнюса, Риги, Тбілісі та інших столицях союзних республік. Колектив гастролював у Великобританії, Канаді, Франції, Югославії, Італії, Анголі, Чехії, Словаччині, Угорщині, Румунії, Польщі та багатьох інших країнах. Був володарем гран-прі міжнародних фестивалів у Парижі (Франція), Белграді (Югославія), Зеленій Гурі (Польща), Лангороне (Італія).

Новою творчою віхою для ансамблю "Юність Закарпаття" став 1974 рік, коли колектив був нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради УРСР. У книзі нарисів про народне мистецтво Закарпаття "Барви народних творінь" її автор В. Керечанин пише: "Цей ансамбль уже багато років займає провідне місце серед самодіяльних колективів хореографічного мистецтва області. У ряді номерів своєї програми він піднімається до рівня професійної майстерності".

Період 60-80-х років, без сумніву, був зірковим для ансамблю. Наприкінці 1979 року колектив отримав звання лауреата обласної комсомольської премії ім. Д. Вакарова та республіканської комсомольської премії ім. М. Островського. А в лютому 1980 року за особисту плідну та багаторічну роботу в галузі культури і мистецтва республіки М. Суслікову було присвоєно почесне звання "Заслужений артист УРСР".

І в наступні роки діяльності творчий колектив успішно витримує випробовування часом, його нагороджують почесними грамотами Верховної Ради УРСР, Федерації профспілок України. Творчий звіт художніх колективів Закарпатської області у Києві у 1999 році приніс визнання Михайлові Суслікову - Указом Президента України йому було присвоєно нове високе звання - "Народний артист України". На творчому звіті, що відбувся у грудні 2009 року в Ужгороді, столичне журі високо оцінило колектив. За особистий вклад у розвиток культури України та за активну участь у підготовці творчого звіту майстрів мистецтв і художніх колективів Закарпатської області "Дивосвіти Срібної Землі" Указом Президента України від 7 грудня 2009 року М. Суслікова нагороджено орденом "За заслуги ІІІ ступеня", а в 2010 році ветеран хореографії України став лауреатом Всеукраїнської профспілкової номінації "Оплески" і отримав пам'ятний приз та грошову винагороду Федерації профспілок України.

Вклад заслуженого ансамблю танцю України "Юність Закарпаття" у розвиток української хореографії настільки вагомий, що матеріали про його творчу діяльність експонуються в Музеї історії українського хореографічного мистецтва, розташованому на території заповідника-музею І. К. Тобілевича (Карпенка-Карого) "Хутір Надія" Кіровоградської області.

Народний артист України Михайло Львович Сусліков нині перебуває на порозі свого 90-ліття. За його плечима - довгий творчий шлях, сповнений перемог, успіхів, визнання. Уже понад 70 років він ревно служить мистецтву. Та й нині маестро, незважаючи на свій поважний вік, викладає в Ужгородському коледжі культури і мистецтв, виховує чергове покоління хореографів краю, які продовжать славні традиції закарпатської хореографії.

Ансамбль "Юність Закарпаття" має багату і славну піввікову історію. Було в ній удосталь гучних перемог і досягнень, а були й невдачі. Він пережив найважчі роки, що стали своєрідним Рубіконом, який не змогли перейти багато інших колективів, не витримавши економічних негараздів і припинивши своє існування. За останнє десятиліття ансамбль успішно адаптувався до нових реалій життя, оновився, помолодів, став мобільнішим. Він бере участь у творчих звітах, фестивалях, різноманітних культурно-мистецьких акціях. Це вселяє надію, що "Юність Закарпаття" житиме й далі і попереду в ансамблю - чергові перемоги та нові сходження на творчий Олімп.

Володимир МИШАНИЧ

15 листопада 2011р.

Теги: танці, Юність Закарпаття, Сусліков


Ужгород
Публікації:
/ 1Справа професора Івана Запісочного живе. До 95-річчя від дня народження вченого
Від 29 травня в Ужгороді діятимуть пришкільні літні табори та мовні школи
Еволюція української освіти: від комсомольських організацій до демократії
Одяг із "других рук" цієї зими буде зігрівати багатьох ужгородів. Чому зростає популярність "секонд-хендів"
"Я тут знайшов себе", – казав про свою участь в АТО почесний громадянин Ужгорода посмертно Василь Варга
/ 1Лев Луцкер: "У моєму серці Ужгород завжди залишається казковим"
/ 6Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро
/ 2"Дорогі" школярі: сезон розпочато
Ужгород за рівнем забруднення атмосфери перебуває у другій десятці українських міст
Понад 16,5 млн грн субвенції з держбюджету в Ужгороді спрямують на ремонти доріг і фасадів та реконструкцію водогону
Ужгородці боргують за обслуговування ліфтів 3,5 млн грн
Мінеральну воду на території дитячої лікарні в Ужгороді знайшли випадково, коли бурили свердловину
Ужгород із німецьким Дармштадтом обмінюватимуться учнями й учителями
У липні рівень забруднення повітря в Ужгороді традиційно сягне найвищого піку
60 років спільного життя: подружжя ужгородців відсвяткувало діамантове весілля
/ 1Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?
Безпритульні тварини – результат безвідповідального ставлення до них
Німецьку мову в Ужгороді вивчають понад 4 тисячі учнів
У трьох школах та угорській гімназії Ужгорода планують добудувати ще два поверхи
/ 3Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі
До 35-річчя "Електродвигуна". Нині левову частку своєї продукції підприємство постачає до держав Євросоюзу
Триває підготовка до зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода
Ужгород на 90% готовий до зими
/ 1В Ужгороді дітям дали імена Золушка і Наці
Притулок для тварин в Ужгороді відкриють на початку серпня
» Всі записи