Чому сідає сонце?

Може тому, що земля втомилася? Бо Землі потрібно відпочити? Тай і ми втомилися від турбот і кличемо тьму і просимо сонце - сідай! А коли воно зайде і ми зробимося всі однаково темні і лежачі, тоді нам присняться сни. Вгадайте, про що вони будуть?

Чому сідає сонце?

Цього тижня ми займалися кількома справами, а гальмівний путь від Виноградова до Підвиноградова. Взяли інтерв'ю від Василя Беленя, – начальника відділу освіти при райдержадміністрації, інспектора по кадрах райво Грабович, готували для вас результати тестування, середній бал успішності по школах за минулий рік... А наступного дня - грім серед ясного неба – схвильований голос Василя Івановича в трубці: Володимире Івановичу, мені не зручно вам це казати, але прошу вас не давайте в газету нашу розмову та і Людмили Романівни теж.

– А що сталося?

– Голова райдержадміністрації такий рознос влаштувала. Суворо заборонила спілкуватися всім працівникам райдержадміністрації, держслужбовцям з пресою. Тільки з її особистого дозволу. Підготовлений навіть спеціальний наказ.

Ось тобі і Єгипет. Невже Тетяну Дмитрівну там дикий верблюд покусав? Нам розповіли, що в понеділок зранку всі працівники райдержадміністрації з блідими обличчями вистроїлися перед кабінетом, бо ВОНА прийшла. А після, цілий день нікого на коридорі, тільки шурхіт клавіатур і поперемінний скрегіт старовинних принтерів за щільно закритими дверима кабінетів. Всього тиждень розслабухи і знову на галери.

Маленький Чаушеску виноградівського розливу? Ну, це несерйозно. Тетяно Дмитрівно, ви схибили із стилістикою. Відчуття міри явно зрадило. Ви ж не з Донецька і не в Донецьку. У нас люблять суворих начальників, але до певної міри. Та й райдержадміністрація, це не напіввійськове формування по типу податкової. І зарплати не ті, і можливості. "Чорна Гора" то витримає, їй не звикати. У нас тільки натхнення від таких дій прибуває. Та ми й ніколи особливо з держслужбовцями не спілкувалися. Тим більше, офіційно. Це нудно і контрпродуктивно. А неофіційно, за кавою (про що, надіємося, в циркулярі не йдеться), воно і цікавіше, і розкутіше виходить. А от що Закон про пресу порушуєте, доведеться відповідати. Перед диктатурою совісті. Так будуть називатися комітети по люстрації в порежимній Україні.

Друга справа, якою займалася газета – дитбудинок "Берізка".

Нагадаємо, що існує рішення, яке два тижні тому народилося в обласних владних кабінетах і навіть "вже затверджено в київських". З "Берізки" хочуть зробити дитсадок, а дітей-сиріт перевести в дитбудинок у Чинадієво (Мукачівського району). "Чорна Гора" про це писала в ЧГ № 40, а у вівторок інформацію підтвердив начальник відділу освіти Василь Белень, який повідомив, що питання вже практично вирішено, і чекає тільки затвердження на обласній сесії. В порядку денному обласної сесії, яка анонсована на 4 листопада, є питання про дитбудинок санаторного типу "Берізка".

Минулої п'ятниці з колективом "Берізки" зустрівся начальник обласного управління освіти п. Мотильчак, а в суботу приїжджав заступник голови облдержадміністрації Іван Бушко. Обидва переконують в економічній доцільності такого кроку, переконують, що колектив, який налічує 108 працівників (дітей 45), працевлаштують. Частину в новому дитсадку, частину – в інших подібних закладах. При цьому, "Берізка", яка зараз знаходиться на обласному фінансуванні, буде передана на баланс району або міста (в тому разі, якщо переможе позиція Бушка). Міська рада, як нам стало відомо, вже написала відповідне звернення до обласної влади.

А цей лист надійшов на  сайт chorna-gora.at.ua. Передаємо без змін з повним збереженням форми і змісту

Шановна редакція "Чорна Гора"!!!!

Пише Вам листа нянечка із берізки. Хотіла Вас просити привернути більше уваги нашому дитячому будинку і не дозволити токачові та бушкові зруйнувати наш заклад. Тепер вони роблять вигляд, що хочуть го зберегти але то все брехня. Токач вже ходить по садику як директор. Звільнили дуже порядну людину – нашого юриста Мокіна Олега який відстоював інтереси дитбудинку та дітей але такі як він токачу не наруку. Поки у нас у районі будуть командувати такі як токач тай бушко та в нас ніколи порядку не буде. Це люди які хочуть зняти Анну Іванівну яка присвятила все своє життя берізці і цим дітям. Люди які крім корупції більше нічого не знають вважають що саме вони гідні на місце Анни Іванівни і вправі вирішувати долю сиріт та працівників. Вліті доки ще Анна Іванівна не була на лікарняному приїздили з Ужгорода і казали що питання про зміну або закриття дитбудинку не стоїть. А як тільки почали командувати нові директори зразу почалися проблеми.

Просимо Вас не вказувати адресу, бо змінять усіх нянечок.

Почали з того, що у вівторок відвідали Анну Іванівну в лікарні. Так, Анна Іванівна Велеган, колишній директор "Берізки", лежить на неврології, хребет не витримав. Та й не дивно, вони ж то по хребтах і луплять... В кого вони є. Розповіла нам, що колись подібні проблеми вже стояли перед "Берізкою" (це до того, яким гуманним був соціалізм). І тубдиспансер хотіли відкривати, і щось інше. Тоді вона відстояла. А зараз?

Згодом ми зустрілися з представниками "Берізки" на умовах глибокої анонімності. З їх слів ми зрозуміли, що дитбудинок зруйнували два фактори: закон Ющенка і Токач. Закон змінив статус і вчинив перешкоди для поступлення дітей, а Токач... А Токач просто не міг зупинитися. Після того, як Юлію Володимирівну гірка доля звела з олімпу і завела в тюремну камеру, Еміл Емілович, колишній бютівець № 1 в районі (попередньо зрадивши Юлі з Регіонами), переключився на іншу прекрасну даму – свою дружину. Такий собі рецидив рицарської вдачі. Ну, нікого, окрім милої, Еміл Емілович не хоче бачити директором цього закладу. І став діяти наш рицар в цьому напрямку енергійно, настирливо, з притаманним йому цинізмом. А цьому колишнього міліціонера вчити, повірте, не потрібно. Досить згадати черги дітей війни перед виборами 2006 року, яким Еміл Емілович всім обіцяв допомогти аж до усиновлення, а потім... Ну, а потім вибори закінчилися. Не станемо детально розписувати всю кухню – гидко і нецікаво.

Скажемо тільки, що в хід були пущені і доноси, і залякування, і кумівство, і пошук спільників та інформаторів у самому середовищі "Берізки" (заступник директора Елла Михайлівна Келемен успішно виконувала цю місію). Не без успіху проведена операція дала свої гіркі плоди: працівники деморалізовані і зневірені, старий директор під тиском змушена була написати заяву, призначено перехідного директора п. Марушку (землячку і велику подругу Тетяни Дмитрівни Граб) з тим, щоб надалі, після набуття необхідної освіти (саме це формально зашкодило дружині Єміла Еміловича з наскоку оволодіти посадою), задиректорувала пані Токач. У всякому разі, саме така версія подій від наших глибоко законспірованих представників колективу. 

Що ще? А ще було ходіння по високих кабінетах з чолобитними. Чого від наших людей не відняти, так це вміння і бажання трошки повалятися на колінах перед панами... Та ні, не для себе, звичайно, йдеться ж про сиріт. І якщо в часи Анни Іванівни така тактика себе виправдовувала, бо практично іншої собі уявити тоді було і не можливо, то зараз це виглядає таким собі атавізмом надійно вкоріненого холопства. І перед ким тепер плазуєте, шановні? Перед україножерами і людожерами? Бажати їм смачного апетиту, "але нас лиш не їште, бо ми так хочемо ще там поробити, дітям серця повіддавати".

А що ж наші партії і наші власті. Сумна історія. Володимир Іванович Любка, начальник партії "Фронт змін" вже просто в істериці.

– Розумієте, Володимире Івановичу, став нам в трубку розповідати шановний Володимир Іванович (напевно, безпосередньо з театру воєнних дій, бо чулися вигуки і зойки поранених), ми вже все пробували: підписи збирали, листи всюди надсилали, телебачення "Інтер" на днях було, я в "Новини Виноградівщини" інтерв'ю дав, казали, що вийде стаття, вже й назву дуже файну придумали – "Домоклів меч над "Берізкою", а вона в суботню газету не попала. Дзвоню Кішу, а він: місця не було на шпальтах. Кажу: Василю Васильовичу, а для шаманки Надії місце знайшлося? Ось такий у вас колега.

– Пробачте йому, Володимире Івановичу, він не винен, він просто не годен. А шаманку мусить давати, бо вона ж людям помагає. Для Василя Васильовича люди головна цінність.

– Я сім чоловік возив в Ужгород, зустрічалися з усім найвищим начальством, все вони знають, все чули... А результату – 0. Просто не знаю, що далі робити, розумієте?

– Але ви ж хотіли ініціювати позачергову сесію райради?

– Не можу, бо мені кажуть, що я особа зацікавлена. Моя ж дружина там працює. А я їм кажу: та я тільки через тих сиріт, хто про них в цьому світі подбає, у інших дітей батьки є. Кажуть, що на "Берізку" нема коштів. А що, на садок є? Батьківська плата, то від сили 12-15 тис. на місяць. А інші кошти? Як мінімум потрібно 300-400 тис. кожного місяця. Я вранці планую зустрітися з Любімовим, послухаю, що він скаже.

А що, дійсно, наша демократична зірка Олег Вікторович? Зайнятий Королівським Євангелієм. Готує вікопомні заходи із задіянням науковців від Ужгорода до Львова для наукової конференції, що відбудеться в кінці листопада, встановлення пам'ятного знаку, роздачі буклетів. Спектр впливу події величезний: від беззаперечної наукової цінності до туристичної інтервенції. Тому Олег Вікторович зараз як на виборах: активний, креативний, продуктивний. Правда, дольку свого часу виділяє і "Берізці". Напевно, ще й тому, що місце зустрічі з сердечним другом Емілом Еміловичем змінити неможливо. У вівторок Олег Вікторович таємно зустрічався з колективом дитбудинку, надихав на боротьбу, радив писати звернення в обласну раду. Нас Олег Вікторович запевнив, що він за то, щоб сиріт залишили в спокої і не руйнували "найкращий в Україні заклад подібного типу".

– А чому ж ви, Олеже Вікторовичу, не ініціюєте позачергову сесію, у вас же найбільша фракція в райраді? Невже ЄЦу дали відмашку не втручатися?

– Ні. Ми радилися з однопартійцями і вирішили, що це з нашого боку буде політичний програш, тому ми не будемо ініціаторами скликання позачергової сесії. Нехай інші депутати проявлять ініціативу. Чому той же Любка не може ініціювати таке скликання, адже він вже тиждень грозиться це зробити.

– Любка каже, що не може, бо зацікавлений. А ви чим "зацікавлені"?

– Нічим я не зацікавлений. Вийде знову, як з сьомою школою. Регіонали провалять сесію тільки тому, що ми підняли це питання. В мене є інформація з їхнього ж табору, що їм наказано блокувати всякі дії по збереженню "Берізки".

– Ну і нехай. Зате люди знатимуть, хто як відноситься до цієї теми. А на виборах дадуть оцінку.

– Повірте, ми не сидітимемо склавши руки. Спитайте Борто (колишній заступник), як ми вже два роки воюємо за "Берізку", скільки листів та звернень написали. Я особисто неодноразово говорив з Іваном Івановичем Балогою (головою облради), а він мені один аргумент: скажи, з чого я маю "Берізку" фінансувати? Якщо передамо на баланс району, потягне районний бюджет? І що мені на це казати?

"Cаморозпуститися", бо якщо сироти економічно не вигідні, то така влада просто життєвонебезпечна. Але це наша думка. Ми не стали її нав'язувати Олегу Вікторовичу, тим більше, що підозрюємо, що дві політичні сили Закарпаття це питання між собою узгодили в кращих європейських традиціях, і справа за малим – формалізація згідно чинного законодавства.

І яким же прекрасним лакмусом стала ця тема для нашої дійсності. Все вийшло назовні. Наляканий і втомлений від боротьби і взаємних сварок колектив. Безсилі партії і зацікавлена влада. Громада, яку вистачає поки що тільки на чутки і шепіт...

Хочеться крикнути: Агов, люди! Вставайте! Коні запрягайте, шаблі діставайте! Пошта пішла, військкомат пішов, центральна аптека міста під чуйним керівництвом Беспалова здулася. Тепер над "Берізкою" працюють. Далі підуть школи, лікарня... Оптимізація тільки супермаркетів з перебитими термінами придатності продуктів не торкнеться, а все інше – під загрозою. Ви думаєте, що це тільки діти – сироти? Невже ще не зрозуміло, що то ми всі зараз сироти і наше існування в цій державі абсолютно економічно необґрунтоване.

Кілька слів на закінчення у вигляді коротких месиджів.

При потребі можна буде під час виборів розміщати на білл-бордах, відразу під багатообіцяючою усмішкою кандидата.


Сироти для Виноградова важливіше, ніж контрабанда.

Сироти для Виноградова важливіші, ніж теперішні міліція, прокуратура, СБУ, податкова, митниця...

Сироти для Виноградова важливіше, ніж теперішня місцева Ужгородська, Київська влада з усіма баточисельними кабінетами і їх мешканцями.

Бо це наша ганьба...

А сироти, які живуть (чи жили) в "Берізці", в тих умовах, які їм там були створені, це контраст всьому тому, що ми назвали. Це неможливе явище для сьогодення. Це квітка серед снігів, виноградівський флеш-моб серед знавіснілого світу. І саме ця квітка, до якої ми, сьогоднішні, маємо дуже віддалене відношення, могла стати точкою відліку для нашого повернення. Там, в тайні від нас самих, зберігалася наша душа – жива і не спаскуджена її частина.

Чому сідає сонце? Бо ми не витримуємо його світла. І замість сонця хочемо сон. Один для всіх і з однаковим кінцем.

Володимир Мочарник

30 жовтня 2011р.

Теги: Граб, Любімов, Берізка, сироти, дитбудинок

Коментарі

спостерігач 2011-11-04 / 19:43:00
то що, на весь світ скажемо, що староста пі..рас. всі й так про це знають.

спостеРигачу 2011-11-04 / 08:05:00
Не треба сисе нигде прятати най люде мало за сього РЕКЕТИРА почитавуть та мало попишут.

спстерігач 2011-11-03 / 19:12:00
адміну. напевно вже не варто тут коментарі поширювати. сказано так багнато, що від деяких інтимних подробиць, аж дух прехопило. не станаме доводити до остракізму... а слово "обіжений", це зовсім не те, що ви подумали.

аноністу 2011-11-03 / 18:41:00
Та сись "газитярь" окрім паскуди нич доброго низнає написти. Бо в б писати та треба штось пуд чорнов шапков мати. А у сего вЕЛИКОГО пісяки окрім шерсти пуд шапков та жовчи нич не є.

анонім 2011-11-03 / 15:42:00
Хто ж про старосту писатиме? Про "обіжених" не пишуть. Стрьомно

Виноградівець 2011-11-03 / 15:35:00
Виходить, один Микола Староста може рота Мочарнику закрити.

Між іншим тему -"Староста", Мочарник не продукує, видно нема "компромату" :)

спостерігач 2011-11-03 / 15:16:00
то це ви, шановний, через бушка. тоді зрозуміло. дійсно дуже достойна людина. тоді скажіть як вас звати. чи не микола староста?

Теж з Виноградова 2011-11-03 / 15:11:00
спостерігач, 03.11.2011 14:42

За публікацію безграмотної анонімки де звинувачуються конкретні люди, вже можна давати до суду(виграшна справа).

Пан Мочарник пише. що Токач займається тільки корупцією, так цей пан до не займає ніякої посади! На рахунок Бушка, то теж наклеп. людина цим ніколи не грішила.

Що до нижче перерахованих фактів. то просто з дурнем ніхто зв'язуватися не хоче. Не трогай гі... не буде запаху. Потім Мочарник буде плакатися, що його судить влада, а він пушистий і не займаний.

спостерігач 2011-11-03 / 14:42:00
такі серйозні звинувачення! дайте мочарника на міліцію або в прокуратуру. але заяву потрібно буде підписати не "теж з Винорадова".

Теж з Виноградова 2011-11-03 / 14:35:00
"Чорні Рога" дійсно поганенько продаються, тираж її падає, людям надоїло читати всякі "помиї" від Мочарника. Аферисти та Злодюги всі прекрасно вміють говорити(писати) шукають винуватих десь інде, щоб не звинуватили їх.

Пане Мочарник, куди ви діли гроші зібрані на реконструкцію "Канкова"? ви обіцяли його реставрувати, а він зараз виглядає гірше як пару років тому.

Пане Мочарник, куди ви діли не малі гроші, які були зібрані підприємцями на "податковий майдан" ? Чому їх не повернете назад людям за яких ви так "переживаєте" ?

Пане Мочарник, ваша жінка директор школи, якщо б ця влада була така "мстива" то давно би показала їй на двері, але ж того не робить.

Це тільки маленька частина запитань до вас, язиком ви лопотати можете, а що конкретно зробили для громади міста, відповіді не маєте.

читиач 2011-11-03 / 14:27:00
Слухайте, журналіст про сонце написав, яке сідає, а ви ніби з розуму зійшли. Чи вже скоро вам кінець наступає?

спостерыгачу 2011-11-03 / 13:58:00
Сись писарчук не дуже любит публікації через інтернет, ботуй му правду люде напишут ож што думавуть за нього та й його новинку. Який самий ухожени, як мужик така у нього і "газетЕнка".

спостерігач 2011-11-03 / 13:41:00
яка емоційна реакція?! це і називається - велика сила мистецтва.

анонізму 2011-11-03 / 12:14:00
Ти вже всіх задрав своїми жалюгідними статейками. Напиши щось розумне .На сьогоднішній день ти на одному рівні із колись великим працівником "ГАІ" Хфедором.

анонім 2011-11-03 / 10:54:00
як же тебе світлий виноградівцю ті "чорні роги" колють. ну сходи на кладовище, пройдися освітленими і чистими вулицями, напийся з "бездоганно" працюючого водопроводу, дай до виноградівського суду "за анонімку" і не читай тієї газети, бо раптом жити не захочеш.

Виноградівець 2011-11-02 / 22:51:00
Завдання журналіста, подавати різносторонню інформацію, тому що життя має дві сторони, білу та чорну. Якщо все чорнити, так і жити не охота. А жити все було важко, при любій владі.

2011-11-02 / 20:26:00
свої хороші справи піарить сама влада. Невже завдання жур-та - піарити владу?

Виноградівець 2011-11-02 / 20:16:00
Пане Мочарнику, не хотів писати коменти, та все ж не витримав. Десь розумію, що газета "Чорні Рога" погано продається, зараз проблеми у всіх газет. Все більше людей "ходить" в інтернет і газети не дуже читають. Твоє бажання зробити газеті піар на скандалах все рівно приведе її до краху. Ти всіх критикуєш та звинувачуєш, критика потрібна спору нема. Але в в місті та районі і хороші справи, наприклад як гарно зроблене в місті Виноградів кладовище, як бездоганно працює водопровід, як охайно прибирається місто, робляться дороги, освітлення та багато іншого. Так проблеми є їх треба висвітлювати, але коли ти напишеш щось хороше про місто та людей в якому ти живеш?
П,С. публікуючи анонімку де звинувачується конкретні люди (без суду) ти собі і газеті авторитету не додаш.

ганя 2011-10-30 / 18:46:00
спитайте беленя.чому немає канікул....що цінніше -здоровя дітей чи економія на опаленні...невже він пройшовши звільнення і повернення при помаранчевих-боїться нову губернаторшу...яка в 2005 була така лояльна до революції


Чорна Гора
Публікації:
/ 4Останній номер
/ 10Стихія, то панська забава
/ 1Бог – дав, Бог – взяв
/ 3Дедушка-трансформер
/ 14Депутатів Виноградівської райради вперше на сесії назвали "гаспадамі"
/ 1Крокодил і сонце
/ 3«Чорна Гора» № 800
/ 5Вершник Українського апокаліпсису
/ 2В очікуванні прокурора
У Виноградові відбувся концерт "Різдвяні мелодії оркестру"
/ 9Виноградівці знову поїхали в Київ на Євромайдан
/ 12Позачергова сесія (безсилість)
/ 2Студенти та учні Виноградова вийшли на вулиці, аби підтримати страйк
У Виноградові створено координаційний штаб для мобілізації людей в Київ
/ 2Михайло Кочіш: «Вибори 2015 року відбудуться за результатами соціально-економічної діяльності влади»
/ 2Таємничий приїзд прокурора, або тінь і сонце
/ 4Життя і смерть радгоспу “Виноградівський”. Андрій Васько
/ 5Журналіст
/ 2Життя і смерть радгоспу “Виноградівський”. Василь Монда
/ 10У Виноградові живе жінка, яка вже 4 роки не може поховати свою дитину
/ 2Найщасливіший Василь
/ 15Безпрецедентний випадок
/ 3Пташечка тихне, поле німіє... газони стрижуть
/ 13Вітання президента України вірним виборцям Виноградівського району та особливо міста Виноградова
/ 5Питання до рідного кандидата
» Всі записи