Скільки не пояснюй про шкідливість, а закарпатці знову палять листя

З початком осені активізувалися сезонні «палії» – опале листя вони утилізують у вогнищах неподалік житлових будинків. Екологи кажуть: такі самовільні листопали не лише шкодять здоров’ю людини, а й нищать довкілля. До того ж палити рослинні рештки суворо забороняється законом – порушників екологічні інспекції та міліція мають право оштрафувати на кількасот гривень.

Скільки не пояснюй про шкідливість, а закарпатці знову палять листя

Листя, як губка, вбирає всі токсичні речовини, тож під час згорання тонни рослинних рештків у повітря виділяється майже 9 кг мікрочастинок диму. Микола Ващенко, головний санітарний лікар Ужгородської міськСЕС, каже, є тут й автомобільні викиди, й окиси вуглецю та азоту, і важкі метали. А разом із листям горить сміття. Тільки "завдяки" поліетиленовому пакету в повітря надходить до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість із яких – отруйні для людини. Учені кажуть: у такому димі є бензапірен – і його аж у 350 разів більше, ніж у сигаретному димі. Тліє пластик, а дим з нього містить канцерогенні речовини, які знижують імунітет людини, посилюють перебіг хронічних і серцево-судинних та онкозахворювань. Горить гума – утворюється канцерогенна сажа й оксиди сірки. Подразнюються очі, носова порожнина, виникають труднощі з диханням, кашель, головний біль. Особливо це відчувають люди, які хворіють бронхітом, бронхіальною астмою, ринітом чи тонзилітом.

На городах рослини господарі нерідко обробляють пестицидами й іншими хімічними речовинами, які також вивільняються в повітря при згорянні. Опале листя є свого роду природною ковдрою для ґрунту. Її спалювання призводить до того, що взимку земля промерзає у 2–4 рази більше. Буває, у вогнища потрапляють фанера, деревинно-волокнисті й стружкові плити, які містять формальдегідові смоли. Якщо матеріали оброблені олійною фарбою – містять ще й свинець. Особливо небезпечним такий  димовий коктейль є для малечі, яка грається неподалік.

Самі ж мешканці будинків нарікають, що часто не можуть відчинити вікна помешкань або ж банально висушити на балконі випрані речі. Дихати їдким димом не в змозі астматики, а жінки скаржаться: гуляти з дітьми надворі – зась! Дерева і ґрунт у зоні листяного вогнища обсмалені, тліє всіляке дрантя, меблі, згора¬ють корисні комахи (зокрема сонечка), мікроорганізми, а подекуди навіть звірятка, нищаться корені майбутніх рослин. Дим від вогнищ може надовго зависнути в повітрі. Тоді погіршується видимість на дорогах, зростає кількість ДТП.

Крім того, такі листопали часто призводять до лісових пожеж. Більшість тварин (як-от птахи, зайці) гине, бо не в змозі самостійно покинути місце пожежі. Тож щорічні спалювання в одному й тому ж місці призводять до зміни видового складу.

Піддавати вогню рослинні залишки й сміття суворо забороняє  українське законодавство. Порушили вимоги пожежної безпеки в лісі – сплатите від 17 до 170 грн. Якщо через вас сталася лісова пожежа – від 119 до 204 гривень. А за самовільне спалювання листя з кишені доведеться викласти від 170 до 340 гривень. Посадовці заплатять значно більше – від 850 до 1119 грн. Якщо ж палитимете листя  на території заповідників – вас оштрафують на суму від 1119 до 1700 грн.
 
"Замок" поцікавився, чи відбуваються якісь заходи, аби виявити сезонних "паліїв", і скільки штрафів уже накладено. Сергій Баранчик, начальник відділу екологічного контролю, раціонального використання, охорони біоресурсів та природо-заповідного фонду Державної екологічної інспекції в Закарпатській області, каже, держінспектори з охорони довкілля й далі ловлять паліїв листя та сміття, проводять рейдові перевірки з участю правоохоронних органів, листами повідомили всі райдержадміністрації. Останнім часом в області покарано за порушення правил пожежної безпеки в лісі 74 осіб – разом вони сплатили 7 922 гривень. За спалювання листя допоки притягнуто до адміністративної відповідальності усього 2 особи на загальну суму 340 гривень. У місті утилізацією листя мають перейматися житлово-комунальні підприємства. В ужгородському КШЕПі запевнили, що, тільки-но розпочинається "сезон", листя регулярно збирають у купи й вивозять на полігон. Кажуть, не компостують – це більш типово для приватників або, наприклад, дитячих садочків тощо.

У приватних секторах міста досі видно вогнища й відчувається запах диму, проте ніхто з правоохоронців у гості туди не навідується. Річ у тім, що вистежити порушників справді проблематично, а самі вони або не знають про закон, що забороняє палити листя, або свідомо його не дотримуються.

Фахівці радять: краще б листя не палили, а компостували – на присадибній ділянці можна викопати яму й там тримати рослинні залишки. Коли ж бо листя перегниє, потрібні для розвитку рослин речовини повернуться в ґрунт. Результат – і безплатне добриво є, і здоров'я в нормі, і повітря не забруднюється.

Надія Вишневська

26 жовтня 2011р.

Теги: листя, дим, отруйний

Коментарі

Анфиса 2011-10-26 / 18:34:00
мусорные машины ,не знаю по вредности или как, мешки с листьями решительно выбрасывают.Рыть компостную яму для листьев с улицы -это все-таки несколько странновато.Жечь и только жечь! других вариантов - нет.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи