Кіфлики у вухах. Закарпатська майстриня створює прикраси з глини-моделіну

Оригінальні авторські сережки, кулони, браслети, брошки й шпильки ліпить 21-річна студентка Ліна Ісак. У її колекції вже понад 5 тисяч пар кульчиків та інших усіляких виробів – є тут мініатюрні котики-близнятка, фотоапарати, кавові зернята, фрукти, квіти, комахи, посуд, світлофори, прапори і навіть закарпатський герб, кіфлики й первісні люди.

Кіфлики у вухах. Закарпатська майстриня створює прикраси з глини-моделіну
Ліна родом із далекої Казані. Змалку зростала в творчій атмосфері, адже батьки дівчини – художники. Навчалася в Ужгородському коледжі мистецтв імені А. Ерделі, а нині закінчує Закарпатський художній інститут. Каже, бажання творити щось незвичне – з самого дитинства. Саме ж захоплення авторськими прикрасами пов'язане з не зовсім "дівочим" факультетом художньої обробки металу, де Ліна й почала виготовляти свої перші кульчики й кулони. "Шукала те, що змогла б виконувати і що б приносило користь. Майстерня, де я працювала, була обладнана не для малої роботи, тому я спростила собі завдання й спробувала ліпити з глини-моделіну. Було це два роки тому, влітку".
 
Спершу робила прикраси для себе й дарувала подругам. Незабаром, каже майстриня, дійшло до того, що подарунки вже не хотіли приймати задарма, тож віддячували грошима. "А для студента це хороший стимул, не­величкий заробіток, що допомагав бути трохи незалежною...Власне, так усе й почалося", – усміхається.
 
Першою роботою Ліни була яєчня – дівчина зліпила собі "сніданок" із полімерної глини та випікала вдома. Чому саме яєчня? Майстриня тільки всміхається: бо є така приказка – про завжди голодних студентів! А найбільше їй подобається робити прикраси в етностилі.
 
Роботи Ліни можна перегля­нути в Інтернеті. Нещодавно про хобі майстрині навіть відзняли рекламний ролик, який теж блукає просторами соціальних мереж. Узяла участь у кількох ярмарках і фестивалях, а найбільш неординарним замовленням уважає кульчики-фотоапарати для світлинарів. "Щоб займатися такою справою, насамперед треба її любити, каже дівчина. – І прагнути повсякчас вдосконалювати свою майстерність – для цього потрібні величезне терпіння й неабиякий хист... А ще обов'язкові бажання, творче мислення й фантазія. Час від часу я організовую майстер-класи вдома. Охочі приходять, творять і йдуть із потужним зарядом позитивної енергії та з прикрасами, виготовленими власноруч".
 
Аби зробити, до прикладу, одну пару кульчиків, Ліні потрібен мінімум день. Ескізи прикрас розробляє сама, втілюючи ідеї як власні, так і друзів та знайомих. Усі замовлення потрапляють до власника в спеціальних подарункових коробочках. Матеріали, які використовує для виготовлення прикрас – полімерна глина, акрил, лак, фурнітура. Усе це можна придбати в нас чи замовити в інтернет-крамничках. Надає перевагу саме глині-моделіну, а не термопластиці, – бо так працюється цікавіше.
 
Спочатку Ліна розкатує глину до потрібної товщини – на дотик матеріал як пластилін. Потім ліпить потрібну фігуру, вирізає деталі за допомогою канцелярського ножа. Готовий виріб випікає в духовці газової плити, а потім розмальовує акриловими фарбами. Проте варто стежити за температурою – майбутній аксесуар може запросто згоріти, і вся робота зійде нінащо.
 
Надихають Ліну рідні й друзі. Дівчина каже, їхню підтримку, тепло, енергію можна відчути в роботах. Адже майстриня не просто створює шедеври власноруч, а надає їм символічного значення. Розповідає, що надалі планує тішити жіночі серця приємними новинками, які прикрасять і доповнять їхню чарівність. "Такі речі цінні тому, що в кожну вкладається частинка власної душі і людське тепло, які не знайдеш у заводській біжутерії. Крім того, це ручні авторські вироби і, як правило, ексклюзив". То хто ж відмовиться носити таку красу?
 
Надія Вишневська
11 жовтня 2011р.

Теги: моделін, полімер, Ліна Ісак

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи