Дерев’яні переходи на тротуарах Ужгорода проламуються прямо під ногами

Напевно, пересічний ужгородець, який пересувається містом пішки, не раз проходив своєрідними дерев’яними галереями, які будівельники роблять на тротуарах, якщо впритул до вулиці ведеться будівництво. Ці конструкції встановлюють, аби людина могла безпечно проходити біля будмайданчиків.

Дерев’яні переходи на тротуарах Ужгорода проламуються прямо під ногами

Прилаштовані зверху козирки захищають, аби, умовно кажучи, цегла на голову не впала. Проте не завжди, будівельники тримають ці переходи в належному стані. У самісінькому центрі міста можна надибати декілька таких конструкцій, ходити якими варто дуже обережно. Проламані дошки, дірки, в яких накопичується сміття, подерте покриття дашків, з яких у негоду за комір перехожим ллються струмені води, а на додачу ще й обклеєні у декілька шарів обшарпаними оголошеннями й афішами стіни.

За словами Бориса Борисова, начальника ужгородської комунальної поліції, згідно із законодавством стежити за тим, аби такі переходи утримувалися в належному ста¬ні мають ті, кому належать будівельні об'єкти. Тобто вони мають автоматично замінювати буквально кожну проламану дошку.

Також він зауважує, що забудовники зобов'язані перетягувати  й плівку, в яку "запаковані"  майданчики, якщо вона обшарпалася, подерлася чи просто втратила нормальний вигляд. Крім того, власники мусять слідкувати й за тим, аби оголошення на стінках помостів довго не затримувалися. Але те, що можна спостерігати в місті, наводить на думку, що будівельники не надто поспішають приводити в належний стан згадані майданчики. Така безвідповідальність, м'яко кажучи, дивує, бо невже так важко знайти дві-три дошки й замінити їх у проламаних помостах?

Два такі "атракціони" розмітилися в самому центрі міста – на вулиці Швабській. Один із них уже настільки роздовбаний, що коли людина стає на дошку, то має добре зважати, аби та, чого доброго, не хвицнула по чолу. Слід зауважити, що тротуари на Швабській не дуже широкі, тож конструкція займає всю площу. Тому хтось пританцьовуючи проходить дерев'яним коридором, а інші не ризикують і воліють зійти на проїжджу частину.

Олена, продавчиня одного з магазинів, які розміщені на вулиці, поскаржилася, що кожного дня мусить ходити через цю руїну на роботу. Жінка каже, що декілька разів навіть подряпала ногу об цурпалки, які стирчать із підлоги, а вечорами взагалі йде вулицею, бо боїться, що в темряві втрапить у дірку та щось собі зламає. До речі, поблизу дерев'яних мостиків працює центр розвитку для діток, то мамочки з візками взагалі не ризикують заїжджати на платформу.

Борис Борисов відзначає, що у випадку, якщо власник не стежить за належним станом таких переходів, то муніципальна міліція таку конструкцію має право демонтувати. Проте він зауважує: проблема, що буває важко знайти безпосереднього ґазду й пред'явити йому попередження. Крім того, після демонтажу комунальники прибирають сміття, яке накопичилося за весь час, а це мав би робити той же господар. Коли ж вони виставляють рахунок за роботу, то хазяї відмовляються їх сплачувати: мовляв, вони не просили комунальників збирати й вивозити сміття.

Проте начальник ужгородської муніципальної поліції пообіцяв днями розібратися з випадками, на які звернув увагу журналіст "Замку". Тож ближчим часом відзвітуємо фотографіями, чи зрушилася справа з мертвої точки. 

Наостанок невеличка порада ужгородцям. Якщо ви знаєте про випадки, коли такі будівельні конструкції перебувають у неналежному стані, звертайтеся зі скаргою до муніципальної міліції. Адже, як свідчить досвід, чекати, доки у забудовника дійдуть руки до ремонту або, що точніше, з'явиться бажання це зробити – не варто. Крім того, якщо хочеться порядку в рідному місті, то варто докласти до цього хоч якихось зусиль, бодай привернувши до проблеми увагу муніципальної влади. Між іншим, за словами Бориса Борисова, подібних скарг до муніципальної поліції не надходило. 

Лариса РОМАНЮК

21 вересня 2011р.

Теги: перехід, будмайданчик

Коментарі

Лариса Романюк 2011-09-23 / 11:18:00
Тел.: 61-32-45. Або подзвоніть нам у редакцію: 61-71-18.

2011-09-22 / 10:13:00
Який телефон муніціпальної міліціїї? Куди звертатись? По вул.Панькевича зовсім не можна пройти ,бо весь тротуар засипаний сміттям,або будіаельним матеріалом , дорога в ужасному стані

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи