В ужгородській школі з’явився унікальний центр фехтування

Юних д’артаньянів і жанн д’арк в обласному центрі значно побільшає. Фехтуванню дітей навча­тимуть у НВК «Гармонія» (колишня ЗОШ № 17 у мікрорайоні «Доманинці») кращі спортсмени області. А самі школярі зможуть повноцінно снідати, обідати і вправлятися у володінні рапірою до й після уроків у спеціально облаштованих залах та під наглядом професіоналів. Отож, коли по всій Україні спортивні школи хіба закриваються, у нас – навпаки.

В ужгородській школі з’явився унікальний центр фехтування

Школа не просто запроваджує кілька нових секцій – фех¬тування, велоспорту і навіть хортингу (вид українського єдиноборства). За словами Марини Карпинець, директора НВК "Гармонія", заклад змінює профіль – з художньо-естетичного на спортивний. Крім нововведених видів спорту, тут також культивують футбол, волейбол, баскетбол, легку атлетику. Також на базі НВК вже працюють сімейна амбулаторія, дві бібліотеки, філія Тарнівецької музичної школи.

Заклад уже відвідав держав¬ний тренер збірної України з фех¬тування Петро Азарченко, який зізнався: будь-який киянин може тільки мріяти про навчання в такому екологічно чистому й затишному куточку міста. Майбутнім чемпіонам забезпечили максимально комфортні умови: два новенькі тренувальні зали, роздягальні, 2–4-разове повноцінне харчування, тренування до і після уроків. 

У НВК "Гармонія" поки що діятиме тільки секція рапіри. Шпага залишається в дитячо-юнацькій спортивній школі при СТ "Динамо". Сама ж рапіра вважається найаристократичнішим видом фехтування. Від своїх "родичів" – шаблі і шпаги – відрізняється формою, тактикою, правилами бою. Так, шпагою колють у будь-яку частину тіла, рапірою ж завдають випадів тільки в тулуб (груди, спину), прикритий електропровідною курткою, що надягається поверх захисного костюма.
 
До НВК вже перейшли вчитися кілька десятків дітей з інших шкіл міста. Ідею створити центр фехтування підтримала Ужгородська міська рада. Сучасним обладнанням, за словами директора школи Марини Карпинець, забезпечить Федерація фехтування України – на суму півмільйона гривень. Наразі готовий тільки один зал, інший планують завершити й презентувати до початку Чемпіонату України з фехтування, який цьогоріч уже у вересні відбудеться саме в Ужгороді.

Фахівці кажуть, фехтувати можна почати в будь-якому віці, а спорт нині "молодіє": діти беруться за шпагу чи рапіру вже у 7–8 років. Головний акцент під час тренувань – на правильні дихання і поставу, школяр розвиває насамперед швидкість реакції та увагу. "Відкривається  не звичайний гурток – школа набуває статусу цілого спортивного комплексу, – наголошує Оксана Рапинець, головний тренер з фехтування, майстер спорту України. –  Сьогодні, окрім спортивної дитячо-юнацької школи при СТ "Динамо", це єдиний осередок фехтування в області, єдина школа, яка  має таку базу і розташована, що не менш важливо, в екологічно чистому районі міста. У НВК "Гармонія" є можливість повністю зайняти дітей з ранку до вечора, забезпечити добре харчування, а тренуватимуть малечу провідні спортсмени краю, майстри спорту. Тож батьки можуть не перейматися: їхні діти в надійних руках".

Наші спортсмени беруть участь у всеукраїнських та міжнародних змаганнях, перемагають і здобувають призові місця. Нині закарпатські мушкетери входять до п'ятірки кращих в країні. "Фехтування в нашому краї має хороші традиції, – зауважив один із меценатів профільного центру Роберт Левицький. – Цього року вперше маємо кандидата до збірної України від Закарпаття на наступні літні Олімпійські ігри – Анатолія Герея. Сьогодні, не враховуючи футболу, цей вид спорту – візитівка нашого краю".

Надія Вишневська

06 вересня 2011р.

Теги: фехтування, Гармонія, шпага, рапіра

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи