АVE в Ужгороді: сміття збиратимуть по-новому за старими тарифами

Прибирання й утилізація сміття в місті над Ужем завжди були у списку головних проблем обласного центру. На жаль, у попередні роки вирішити їх практично не вдавалося. Мешканці Ужгорода стали вже постійними свідками переповнених смітників, які подекуди тижнями не прибиралися, через що непотріб із кожним поривом вітру розлітався по цілому мікрорайону, в тому числі й у центрі міста.

АVE в Ужгороді: сміття збиратимуть по-новому за старими тарифами

Нова ужгородська влада ще з самого початку своєї каденції вирішила покласти край цьому безладу (в прямому і переносному сенсі цього слова). Провівши консультації з провідними європейськими підприємствами, що спеціалізуються на зборі та ліквідації сміття, Ужгород вирішив довірити розв'язання цієї проблеми вже відомій на Закарпатті австрійській фірмі "AVE", яка нині працює у Виноградові, Мукачеві, Хусті та інших населених пунктах краю.

Співпраця з австрійцями справді виявилася плідною та успішною. Першопрохідцем цієї справи став закарпатський Виноградів. Тамтешня влада разом із Закарпатською торгово-промисловою палатою першими в краї вирішили використати європейський досвід прибирання та утилізації сміття. AVE стала першою іноземною компанією в Україні, яка організувала збір побутових відходів у селах.

За словами радника голови Закарпатської ОДА на громадських засадах, менеджера АVЕ в Закарпатській області Олександра Карташова, компанія з перших же днів праці у краї довела, що використовує сучасні новітні підходи. "Робота АVE на Виноградівщині розпочалася близько 5 років тому, – розповідає Олександр Петрович. – На той час я займав посаду заступника губернатора і курував комунальні питання. Зрозумівши, що спів¬праця в окремо взятому районі проходить успішно, ми зустрілися з керівництвом AVE в Австрії і запропонували їм розширити діяльність на Закарпатті. Австрійці радо погодилися, більше того – на наше прохання вони розробили для нас концепцію збору побутових відходів до 2020 року, яку затвердила сесія обласної ради".

Наступними проявили ініціативу мукачівці. Місцева влада на чолі із Золтаном Ленд'єлом, за активної участі Віктора Балоги, підписала з AVE протокол намірів, відтак прорахували, скільки майданчиків, контейнерів та техніки необхідно Мукачеву, аби вирішити проблему зі сміттям. Натомість міська рада прийняла усі необхідні для співпраці рішення. Підготували проект угоди (двома мовами). Це було досить складно, адже довелося узгоджувати всі дії з українським і європейським законодавствами. "Договір підписали у серпні 2009 року, а вже з січня 2010-го AVE розпочала роботу в Мукачеві, – продовжує Олександр Карташов. – І лише за один цей рік компанія вийшла на дуже серйозні показники. Нині фірма охоплює своїми послугами більше
80 % мукачівців, тоді як попереднє підприємство – лише 40 %".

Із початку цього року в місті над Латорицею розпочалася активна робота із селективного збору відходів, або, як у нас кажуть, роздільного. У квітні в Мукачеві встановили 30 спеціальних контейнерів, причому європейського зразка, що, знову ж таки, вперше в Україні. Вони доволі складні та вартісні – унеможливлюють доступ  до сміття згори і відкриваються лише знизу.  Відходи збирає спеціалізована машина.

Віднедавна розпочали спів¬працю з AVE й у Мукачівському районі та Хусті. Послугами компанії користуються й за межами області – на Івано-Франківщині та у Львові. За словами Олександра Карташова, левова частка успіху справи залежить від влади того чи іншого міста. З приходом нової владної команди в Ужгороді теж вирішили переконатися в ефективності такої роботи.

На початку літа Закарпатська  делегація на чолі з головою обл¬ради Іваном Балогою, разом із Ужгородським міським головою Віктором Погорєловим, Мукачівським мером Золтаном Ленд'єлом, Хустським чільником Володимиром Кащуком, керівником Ужгородської райради Михайлом Фединцем та директором "AВE Мукачево" Марією Оленич побували на офіційній зустрічі в головному офісі Energie AG (до якої входить AVE), а відтак оглянули сміттєспалювальний завод у містечку Вельс. Ще тоді мер Ужгорода Віктор Погорєлов заявив, що бачить перспективи у залученні цього підприємства для роботи в Ужгороді, додавши: "Навіщо вигадувати велосипед, коли він уже винайдений?" Тепер же справа дійшла до діла. Вже незабаром буде підписано протокол намірів між Ужгородською міською радою та австрійською компанією про співпрацю з AVE в обласному центрі.

За словами першого заступника Ужгородського міського голови, депутата Закарпатської обласної ради Віктора Трикура, у будь-якому населеному пункті є стратегічні питання, якими треба займатися щодоби та щогодини – це енергозабезпечення, водо- та теплопостачання і, звичайно ж, збір сміття: "Після приходу до влади міський голова Віктор Погорєлов окреслив питання збору та утилізації сміття як одне із пріоритетних. Для цього ми провели ревізію у цій сфері і визначилися, що потрібно місту. Наразі вивозом сміття з обласного центру займається комунальне підприємство КШЕП, яке паралельно також опікується міськими дорогами.  В Ужгороді нині 146 майданчиків для сміття, на яких розташовано  991 контейнер. Автопарк налічує 16 одиниць техніки, з яких лише 8 спеціалізованих. Ну і, звісно, полігон у Барвінку, куди це сміття вивозиться. КШЕП уклав 1850 угод з юридичними і близько 20000 із фізичними особами міста. Одразу ж були виокремлені недоліки, які, гадаю, бачать усі: більшість майданчиків та контейнерів перебувають у жахливому стані й не відповідають  сучасним потребам. Відповідно, сміття розноситься вулицями і, як наслідок, місто перебуває у не надто привабливому стані. Отож, ми дійшли висновку, що нині необхідна повна заміна техніки, яка займається збором, вивозом та обробкою сміття на полігоні. Після переговорів із сімома європейськими фірмами, консультацій із міськими депутатами ми все ж зупинилися на AVE. Далеко ходити не треба – ця фірма ефективно працює у Європі, зокрема і в наших сусідів – Словаччині та Угорщині, і в деяких містах Закарпаття та України. Більше того, за результатами соцопитування, проведеного в області Закарпатським центром полінгових досліджень, 73 % знають про таке підприємство, причому в Ужгороді, де AVE досі не працювало, цей показник становить 47 %.

Тож ми запропонували цій компанії обслуговувати правобережну частину міста. Австрійці готові надати відповідні контейнери і техніку, а також забезпечити увесь цикл обробки сміття. Якщо говорити про тарифи, то міський голова чітко заявив, що вони залишатимуться на тому ж рівні, як зараз. Також буде запроваджена система селективного збору відходів, причому австрійці готові організувати просвітницьку діяльність серед ужгородців, аби довести важливість такого розділення", – підсумовує Віктор Трикур.

Андрій Ганусич

23 серпня 2011р.

Теги: АVE, сміття, тариф

Коментарі

*** 2013-04-13 / 20:40:24
Шановна,адміністрація , АВЕ , дуже дорога ваша послуга і ще ДУЖЧЕ ХАЛАТНЕ відношення ваших працівників, невже не можна пройтися кругом мусорки і подивитися чи все прибрано, БІЙТЕСЯ ХЛІБ КЛАСТИ У РОТ , за таке здирництво!

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи