На залізничних зупинках Закарпаття немає елементарних умов

Сільські залізничні станції. Десь вони наглухо зачинені, десь переобладнані під квартири, а є місця, де ці приміщення напівзруйновані, від них тхне смородом туалету.

На залізничних зупинках Закарпаття немає елементарних умов

Колись ці порівняно невеличкі споруди будувались, аби і в селі пасажири могли дочекатися електрички в залі відпочинку, там же придбати квиток. Нині більшість таких станцій або наглухо зачинені, або перетворені на руїни. І навіть там, де каси працюють, пасажирам ніде сісти.

Подібна ситуація, зокрема, у селищі Ясіня – зал очікування досить великий, а от стільчиків – на пальцях порахувати.

У селі Кострино, що на Великоберезнянщині, теж є зал очікування – без вікон, без дверей. Ну і без стільців. Єдина користь – у ньому можна перечекати негоду. Про більший комфорт і не мрійте.

У селі Зарічево на Перечинщині навіть цього нема – чекати поїзд можна хіба що під відкритим небом. "Людям ніде сховатися від дощу і снігу, і це для нашого села проблема, – зазначає голова сільради Іван Маґада. – Станцію переобладнано під будиночок, у якому живе сім'я залізничників. Якби на пероні зробили невеличкий навіс, уже було б краще".

На залізничній станції Ворочево (Перечинщина) будівлю розділено навпіл: в одній частині живуть люди, в іншій – типовий для Закарпаття зал очікування: без вікон, без дверей. Від опадів порятує, від холоду чи спеки – навряд чи. "Звичайно, хотілося б, аби станція виглядала краще, – каже секретар Ворочівської сільради Наталія Пересічанська. – Однак скарг від наших односельців на стан того приміщення не надходило жодних. Можливо, тому, що тепер люди більше їздять автобусами".

А от у селі Невицьке, що на Ужгородщині, будівля на пероні наче після війни – дах дірявий, стіни обсипаються, вікна вибиті. Єдине, на що залізниця тут спромоглася, – так це вивісити розклад руху електричок. "У нас у селі є три такі приміщення, що на балансі Львівської залізниці, – коментує голова сільради Михайло Лаба. – Я звертався до підприємства, аби ці будівлі переобладнали під житло для їх же працівників. Однак реакції на мої пропозиції жодної". Михайло Михайлович додає: те приміщення станції, що зараз на пероні, морально застаріле. Відновлювати його нема сенсу, оскільки воно розраховане на 70-100 людей, а нині стільки пасажирів у Невицькому для поїзда уже не назбирається. Тож найкраще було б, вважає пан Михайло, аби на пероні зробили невеличкий навіс, розрахований на 15-20 пасажирів.

Невідомо, коли залізничники таки вирішать облаштувати на сільських станціях навіси. Зате поки точно ясно, що будівлі у вигляді руїн залишатимуться. Начальник Львівської залізниці Богдан Піх зазначив, що станції будувалися в часи, коли пасажирів  електричок було значно більше, ніж тепер. Зараз багато таких приміщень ліквідовується і списується. У їх діяльності нема необхідності.

Тож, очевидно, станції-при¬види залишатимуться в закарпатських селах ще довго. От тільки це навряд чи сприятиме туристичному іміджу нашого краю.

Ярослав Гулан, фото автора

23 серпня 2011р.

Теги: залізниця, станція

Коментарі

олег 2011-08-23 / 14:43:00
а хто вам понищив вокзали, як не ви самі? хіба залізничники прийшли і повибивали вікна, повиламували двері, покрали стільці і перетворили вокзали на туалети? ні! це все ви самі зробили! тому й звинувачуйте лише себе. така у вас культура - нищити, ламати, трощити. ото й маєте те, що собі самі зробили. і не нарікайте на залізницю.

Istvan 2011-08-23 / 14:05:00
Хай живе 20-річна незалежна Україна!!!

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи