Олександр Кухта: «Коли вперше переміг на чемпіонаті України, то зрозумів, що боротьба – це моя доля»

Рік цей був плідним для вихованців тренера з греко-римської боротьби Івана Кукушкіна. Окремо слід виділити 19-річного Олександра Кухту, який цьогоріч став єдиним представником Закарпаття у складі молодіжної збірної України з греко-римської боротьби. Тренери збірної вважають його кращим у своїй ваговій категорії, навіть незважаючи на скромну, як для Олександра, срібну нагороду на молодіжному чемпіонаті України. На командному молодіжному кубку світу, який пройшов у другій половині травня в Азербайджані, Кухта зробив вагомий внесок у здобуття командою бронзових нагород.

Олександр Кухта: «Коли вперше переміг на чемпіонаті України, то зрозумів, що боротьба – це моя доля»
Ми скористались можли­ві­стю, щоб дізнатись про спортивні будні талановитого спортсмена. 
 
– Олександре, як вважаєш, чого не вистачило, щоб перемогти на молодіжному чемпіонаті України?
 
– Цьогорічний головний турнір України був досить сильним за підбором його учасників. Найпереконливіше виглядали борці з Маріуполя, Жмеринки, Києва, Харкова, Криму. В моїй ваговій категорії до 74 кг змагались 46 спортсменів. Я провів 5 сутичок. У чотирьох перших впевнено переміг. В останньому вирішальному двобої недооцінив суперника – киянина Андрія Ципана, не зміг налаштуватись, і як наслідок – поступився. На попередніх змаганнях я його перемагав 6:0, а цього разу вийшов у фінал і думав, що легко здобуду перемогу, однак не вдалось. Суперник із Києва дуже радів, а я змушений був задовольнитись "сріблом".
 
– За рахунок чого тобі вдалось пробитись до складу молодіжної збірної України?
 
– На командний кубок світу відбирали одного кращого із кожної ваги. Незважаючи на мою срібну нагороду на чемпіонаті України, право захищати кольори нашої держави довірили мені. Тренерський штаб нашої збірної, аналізуючи наші виступи в останні роки, вважає мене кращим за Андрія Ципана.
 
– Чого не вистачило, щоб піднятись вище?
 
– Боролись у восьми вагових категоріях. В усіх були кращі – перші номери. На старті ми перемогли команду Ірану – 7:1. Проти Азербайджану рахунок був 4:4, однак за останньою дією ми переважили суперника, ос­кільки на нашому рахунку була перемога на туше. Така історія на нашу користь була і в матчі з казахами. А от проти команди Грузії рахунок був 4:4, однак за останньою дією перемога була за суперниками. В матчі за "бронзу" ми змогли здолати турків.
 
– Хто був ініціатором твоїх занять боротьбою?
 
– Я розпочав займатись греко-римською боротьбою в 6 років, іншими видами спорту не займався. Мене в цей вид спорту втягнув батько Олександр Степанович.
 
– Коли це сталось, і як тобі давались тренування?
 
– Спочатку, десь до 8 років, тренування мені давались важко, бувало – я навіть плакав. У боротьбі тоді ще добре не розбирався, тому старші хлопчаки по-борцівськи набивали мене. Навантаження в перші роки були дитячі, однак і такі давались з потугами. З кожним роком вони зростали, і в 12 років, коли я вперше переміг на чемпіонаті України, то зрозумів, що боротьба – це моя доля.
 
– За рахунок чого вдається перемагати в боротьбі?
 
– Усі перемоги в нашому виді спорту даються тільки завдяки характеру та сили волі. На кожних змаганнях батько налаштовував мене, тому я при виході на килим не боявся суперника.
 
– Яка головна твоя мрія в спорті і житті?
 
– Головна спортивна мрія в моєму житті, яка виникла ще в дитинстві, перемогти на Олімпійських іграх. У житті ж хотілося б, щоб економіка нашої держави розвивалась і давала можливість спортсменам боротись за найвищі місця на змаганнях.
 
– Дякую, Олександре, за щиру розмову та змістовні відповіді. Бажаю перемог у спорті та житті.
 
Розмовляв Євген Свищо
 
Фестдовідка.
 
Олександр Кухта, майстер спорту з греко-римської боротьби, народився 6 червня 1992 року. В 2009 році закінчив навчання в ЗОШ №4 м. Мукачево. Наразі є студентом ІІ курсу Дрогобицького педагогічного інституту. Боротьбою займається з шести років. Регулярно ставав призером чемпіонатів України: серед юнаків в 2004–2005 роках, серед кадетів в 2006–2009 роках, серед молоді в 2010–2011 роках. Багаторазовий учасник, переможець та призер численних міжнародних турнірів в Україні, Росії, Угорщині, Польщі. Бронзовий призер командного кубка світу 2011 року
19 серпня 2011р.

Теги: Олександр Кухта, боротьба


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи