В Ужгороді до Дня міста відновлюють фонтани

На день народження – фонтан. Такий подарунок роблять собі міста й селища. Водограї інколи псують вандали й злодії.

В Ужгороді до Дня міста відновлюють фонтани

Що може милувати око краще, ніж струмені холодної води посеред гарячого літа? І хоча в ці дні природа й так поливає нас дощем, водограї однаково лишаються чи не головними візитівками міст. Ужгород же за попередньої влади взагалі вважався "зоною без фонтанів".

Гостей міста радували хіба що струмені води, які вирували в Оноківцях на подвір'ї "Закарпаттяобленерго". Ще працював міні-фонтанчик на "квітковій" зупинці на вулиці Грушевського. Ну, і в останній рік каденції Сергія Ратушняка у Новому районі встановили фонтан у вигляді скульптури дівчини на дельфіні.

Лише восени минулого року, уже з приходом нового мера, в обласному центрі нарешті відновили фонтан у сквері навпроти УСБУ. Тепер же міська влада задекларувала: найближчим часом запрацює "озерце" в альпінарії, а також світловий фонтан. Він розміщуватиметься на вулиці Гойди між управлінням статистики та економічним факультетом УжНУ. Там, до речі, водограйчик колись працював.

Як повідомив "Замку" голов­ний інженер Ужгородського во­доканалу Михайло Брежнєв, головні технічні роботи на цих об'єктах уже виконані. Тож світлофонтан і потічок в альпінарії вже найближчим часом радуватимуть ужгородців і гостей міста. Михайло Григорович зауважує: ці об'єкти не на балансі Водоканалу – комунальники лише виконують замовлені роботи. Одна з особ­ливостей оновлених фонтанів: якщо раніше через них вода з трубопроводів текла до каналізації, то тепер діє принцип зам­кнутого циклу. Тобто вода рухається по колу. На питання, а скільки разів у році треба її міняти, Михайло Брежнєв відповідає по-філософськи: це залежить від менталітету й совісті людей. Не буде у штучних водоймах сміття, значить рідше.

Чи можливо в Ужгороді відновити старі фонтани? Наш спів­­­розмовник каже, що це залежить від бажання та грошей. А технічна можливість завжди є. Пан Брежнєв зізнається, що особисто йому найбільше подобався фонтан у сквері між облрадою та економічним факультетом. Нині, як відомо, водяні чаші засипані глиною. До слова, мало хто знає, але клумби на площі Поштовій та­кож були чашами. У 90-ті роки через аварійні тріщини, які там утворилися, їх вирішити засипати ґрунтом.
Сьогодні ніхто з експертів, ані з міських можновладців не говорить і про фонтан, що за обл­муздрамтеатром. А якби його відновити, то водяна споруда вийшла б у цьому місці точно не гірша, ніж, скажімо, у центрі Львова чи Івано-Франківська. Та нині про реконструкцію говорити зарано – як відомо, за каденції минулої влади цю територію примудрилися продати. Чи відстоїть громада своє право на площу з фонтаном, стане зрозуміло згодом.

А от жителі Нового району відновлення водограю, котрий  встановили минулого літа, не дочекаються. Принаймні цього року. Як розповів начальник ТОВ "Житло-сервіс" Богдан Тереняк, минулої осені зловмис­ники поцупили зі скульптури дів­чини на дельфіні кабель і насос. Міліція хуліганів не знайшла. Тож цього року фонтан уже не струменить. Богдан Тереняк каже, що в керованого ним ТОВ (це – тутешній жек) нині немає грошей на водограй. Та й не числиться споруда за організацією – де-юре вона взагалі нічия.

Відновлені ж ужгородські фонтани будуть подарунком до Дня міста, який відзначатимуть 18 вересня.

Не один обласний центр, між іншим, робить собі такий подарунок. Так, до днів свого народження нові або ж відновлені фонтани запустили у Тячеві, Міжгір'ї, Перечині. Тож приємно, що і в глибинці також можна милуватися водограями.

Світловий і кольоровий – з листопада минулого року працює у Міжгір'ї. За словами заступника селищного голови Василя Юрика, його земляки започатковують традицію – запускати фонтан після Великодня у поливальний день. Відтак водограй битиме з весни й до осені. Із недоброзичливцями, які можуть кинути до фонтану сміття, а то й залізти у воду, у Міжгір'ї борються просто – їх вираховують з допомогою відеокамер. Оскільки знають про спостереження, "героїв" на подвиги не тягне.

Кольоровим фонтаном на Закарпатті гордиться й Мукачево – його запустили минулої осені у мікрорайоні "Росвигово". Тепер водограй струменить від травня до жовтня. Крім цього, у місті над Латорицею є ще три фонтани – у парку імені Горького, біля художньої школи, а також невеличкий на вулиці Миру. За словами заступниці начальника управління міського господарства Наталії Запотічної, невихованість поодиноких жителів водограям таки допікає: хтось смітить, хтось лізе у воду. Відтак її міняти доводиться досить часто.

Тячів – ще одне місто, у центрі якого виграють струмені. Як розповів заступник міського голови Тиберій Мийсарош, фонтан у райцентрі побудували ще у 80-х роках. А от відновили його лише торік – до Дня міста.

Тенденція, що влада на місцях почала більше надавати уваги відновленню або ж зведенню но­вих фонтанів, радує. Тож, можливо, скоро їх у нашому краї стане ще більше. І з естетичного погляду ці водні об'єкти будуть ще гарнішими.

Ярослав ГУЛАН

 

10 серпня 2011р.

Теги: фонтан, Ужгород, альпінарій

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи