Знати кожен крок мера. Сусіди змогли. Невже ми чимось гірші?

Громада – це як сім’я: кожен має право знати один про одного те, що має знати апріорі. Банальний приклад: мама виділяє своїй дитині, скажімо, 10 гривень на день. І раптом чадо каже: треба ще. Батьки одразу ж поцікавляться, чому 10 гривень мало і чи варто суму збільшити.

Знати кожен крок мера. Сусіди змогли. Невже ми чимось гірші?

Подібне має відбуватися і в органах місцевого самоврядування – починаючи від обласної ради і закінчуючи сільською. Адже їх донорами є ми – платники податків. То невже не маємо права знати, скільки чиновники виділили собі на зарплату, на яку суму запланували ремонт доріг, у скільки громаді обійдеться будівництво нової школи чи садка?

До прикладу, похвалиться якийсь мер чи сільський голова, що відремонтував дорогу. Ми, виборці і його роботодавці, не маємо одразу кричати, мовляв, який молодець! Натомість мусимо знати, за скільки уклали новий асфальт? Яка організація ремонтувала? Чи можна це було зробити дешевше? Тільки коли переконаємося, що немає ніяких порушень чи зловживань, можемо робити висновок про місцеву владу. Бо, погодьтеся, не доцільно хвалити мера чи сільського бірова за якісну дорогу, дізнавшись, що грошей, які вклали у її ремонт, вистачило б на три такі. Подібних прикладів можна наводити безліч. Суть одна: маємо знати про роботу місцевої влади все. Благо, в країні вже діє Закон "Про доступ до публічної інформації". Кожен із нас може прямо тепер написати листа своїй міській/сільській владі і запитати: скільки грошей заробило конкретне комунальне підприємство і на що їх витратило; у яку суму обійшовся ремонт дороги; як утворені тарифи на компослуги тощо.

Однак, окрім бажання журналістів та громадських діячів цікавитися усіма діями місцевої влади і повідомляти про це людей, в цьому повинен бути інтерес і самої влади. Її відкритість означає, що від нас нічого не приховують. А якщо не приховують, значить депутати, а також губернатор, мер, сільський голова, члени виконкомів, їх підлеглі – всі працюють прозоро і чесно.

Прозорість місцевої влади – ось головна запорука успіху розвитку країни. Ми маємо знати кожен крок губернатора, мера чи сільського голови, а також депутатів. Ми повинні об'єктивно ці дії оцінювати. І, відповідно, не помилитися на виборах. Наголошую: йдеться про прозорість саме місцевого самоврядування. Тому що рішення центральних органів влади, принаймні їх більшість, ми можемо знайти у мережі Інтернет. А от із місцевими органами самоврядування у нас ще ой як погано. Причому, помітна тенденція: чим менша рада, тим менше інформації від неї про роботу. Ймовірність побачити усі рішення окремої сільради набагато менша, ніж, скажімо, обласної.
Що робити? Можна винаходити велосипед. А можна й запозичувати досвід інших країн. Наприклад, у сусідів, які вже давно є членами Євросоюзу.

У країні-сусідці 2003 року громадські активісти запровадили програму "Прозора Польща". Ось 6 засад, які, на думку поляків, є запорукою корисності й ефективності роботи місцевої влади: прозорість; нетерпимість до корупції; залучення громадськості до прийняття конкретних рішень; передбачуваність; фаховість; звітність.

Прозорість – це розміщення на офіційному сайті всіх рішень місцевої ради та виконкому, а ще це – єдиний реєстр усіх послуг, що надаються людям у місцевій раді (різні довідки, дозвільна документація тощо).

Нетерпимість до корупції – завдання, яке має бути зрозуміле всім: корупція в органах місцевого самоврядування недопустима.

Залучення громадськості – обговорення з людьми рішень перед тим, як їх прийняти.
Передбачуваність – чітке декларування того, чим планує займатися місцева влада найближчим часом; розробка стратегічного плану розвитку області, міста, селища чи села.

Фаховість – тут усе зрозуміло: на конкретних посадах мають працювати професіонали своєї справи.
Звітність – оприлюднення документів, у яких зрозумілою всім мовою вказується, скільки і на що витрачено бюджетних грошей; за що голосував конкретний депутат; ведення відкритого реєстру – скільки рада має комунального майна та земельних ділянок, у тому числі й тих, які виставлені на продаж.

Перераховані засади – це саме те, що потрібно й українському виборцю. У нашій державі уже є місцеві ради, які оголосили про дотримання цих шести засад. Та ми ще лише на першому кроці. Нині і в нас впроваджується програма "Прозора Україна". Її пілотний проект передбачає залучення 25 міст – по одному із кожної області та Криму. Хочеться вірити, що у будь-якому регіоні знайдеться місцева рада, яка зголоситься продемонструвати перед виборцями свою прозорість та відкритість. І потім із цієї ради інші братимуть приклад.

Адже ми, виборці, маємо право знати про кожен крок свого мера чи сільського голови. Наші сусіди-поляки змогли цього добитися. Невже українці чимось гірші? Впевнений, що все у нас вийде. А голови рад, які не зрозуміють, що перед людьми треба звітуватися, просто опиняться на смітнику історії. І тоді досягнемо головної мети – 100-відсоткової прозорості своєї місцевої влади.

Ярослав ГУЛАН
 

10 серпня 2011р.

Теги: мер, вибір, громада

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи