Ювілейна зустріч у Києві

Колишні малолітні жертви нациських переслідувань, подолали найжорстокіше, найганебніше болото Другої світової війни. З двох з половиною мільйона беззбройних сміливців-підлітків, які вступили до нерівного бою з монстрами-варварами двадцятого століття, лиш половина вирвалася з цієї смердючої пащі.

Ювілейна зустріч у Києві

Горнило Другої світової перемололо п'ятдесят мільйонів життів, переважно молодого здорового покоління. Вісімнадцять мільйонів поглинули концентраційні табори. Про все це детальні розповіді в книжці спогадів колишніх невільників арійського нацизму "Літопис Української Спілки в''язнів – жертви нацизму", видрукуваній у видавництві "Фенікс" 2011 р. Ув''язнені антифашисти боролись організовано, безстрашно, до самопожертви.

Створена двадцять років тому громадська організація "Українська Спілка в''язнів – жертв нацизму" (УСВЖН) вписала золоту сторінку в історію декларування статусу повноцінного громадянства для колишніх окупованих і принижуваних.

Організовано й цілеспрямовано стала діяти УСВЖН зокрема з часу, коли її очолив у лютому 1991 року колишній малолітній в''язень концтабору Саласпілс, нині академік Міжнародної академії наук екології та безпеки життєдіяльності. Це за його ходатайства в Україні прийнято закон "Про жертви нацистських переслідувань". І нас, колишніх невільників гітлеризму, прирівняли до учасників війни. Ми одержали право на увагу, людську шану та допомогу з боку держави. Користуємось урядовими пільгами.

Велика, цілеспрямована виховна робота проводиться республіканською спілкою. Як живі свідки фашиських злодіянь під час Другої світової війни члени первинних організацій на місцях проводять роботу в учбових закладах в рамках проекту "Діалог поколінь".

Протягом 15-16 червня нинішнього року з Києві проходида юві­лейна зустріч з нагоди 20-річчя створення УСВЖН. Віддаючи заслу­жену шану нашій спілці, на. II форум прибули гості з Москви, кількох регіонів Росії, навіть з Чехії. Йшлося не тільки про досяг­неннях в роботі, а й про ті проблеми, які час від часу породжує пора наша окаянна і вирішенням яких піклується наша Спілка.

– Відрадно, що уряд України достойно оцінив діяльність Спілки - жертв нацизму, і потерпілим від фашизму задекларовано певні привілеї. Але залишено поза компенсацією не­ людські умови транспортування остарбайтерів до Німеччини, труд наших людей на відбудові зруйнованої гітлерівцями радянської промисловості, нарешті й процес онімечення підневільних слав'янських дітей, малоліток, над якими фашистські медики проводили різного роду експерименти, брали від дітей кров до повного висна­ження організму, тих, кого мордували черер їх непридатність до фізичної праці, – говорить голова Міжнародної Спілки колишніх малолітніх в'язнів фашизму М.А. Махутов. – Вельми задоволений тим, що Укра­їнська Спілка турбує цими питаннями німецькі фонди і відповідні організації. Це добрий приклад для відповідних спілок інших держав.

Про вирішення.нагальних проблем людей старшого віку говорили на форумі голова президії Ради організації ветеранів України народний депутат Петро Цибенко, представник Київської держадміністрації. Володимир Маклаков, президент фонду "Взаєморозуміння і толерантність" Ігор Лушніков, голова російської спілки в'язнів  – Фашистських переслідувань Галина Бичкова, голова асоціації парт­нерства Російської Федерації Ірина Голуб, делегати ряду регіонів України.

В процесі роботи ювілейної зустрічі було влашто­вано екскурсію по музею Великої Вітчизняної війни. Делегати вшанували пам'ять страчених покладанням вінків та живих квітів до пам'ятника жертвам нацизму в Бабиному Яру, до меморіалу "Слави" та до пам'ятника "Жертвам нацистських переслідувань". Духовним вивершенням роботи форуму був молебен по загиблих жертвах нацизму в Печерськрій Лаврі, який відправили святі отці  Успенського собору.

Земний уклін активістам зустрічі Н.С. Богатиренко, Н.В.Мудренок, Г.М. Стрижковій, З.С. Синицькій та О.З. Філон, ВЛ. Мартиш, М.М. Велько, Л.М. Суняєвій за їх копітку роботу по організації й проведенню святкового зібрання. Турбот було багато. На форум з нагоди ювілею своєї організації з'їхалися друзі-знайомі по спільній робо­ті з центру й з усії окраїн України. Щиро, весело, гамірно. Біди й печалі, успіхи й недоробки – все там, дома. А тут – свято. І те,– що голові Республіканської Спілки доводилось час від часу нагадувати гостям про дотримання етикету, тільки додавало жвавості в робочий процес. 

01 липня 2011р.

Теги:


Панорама
Публікації:
Слово про капітана добротворців
Береги Тиси прибирали інваліди на катамаранах
Дядькова наука
У Чинадієві святкували День селища
Будинок культури важливіший за аеропорт
Відпочинок у таборі "Толерантність і лідерство"
Без праці голуба нива теж не родить
Завершення земельної реформи: відповіді на основні запитання
Всеукраїнська нарада філологів у Ялті
/ 1Безпека праці – конституційна вимога і важлива запорука піклування про людину трудівника
Дітям затишно й комфортно
Ціна літньої казки
На Мукачівщині українські філологи Закарпаття обмінялись досвідом
Багато друзів у панорамівців
Святкують водогосподарники
Іван і Майкл
Тепер оголошення в газету "Панорама" можна відправляти за допомогою смс-повідомлення
Зустріч однокласників
Життєва зірка Віктора Петаха
Йдемо до Благовіщення
/ 11Отець Іван: «Зцілюю молитвами душу і тіло»
/ 1У Мукачеві до Міжнародного жіночого дня пройде флешмоб
Леся Українка в моєму житті
«Метаморфози почуттів» Василя Білича
» Всі записи