Отець Іван: «Зцілюю молитвами душу і тіло»

... До священика з села Липча (Хустщина) їдуть і прилітають звідусіль. За здоров'ям і доброю порадою, за зміцненням віри, за молитвою і благословінням.

Отець Іван: «Зцілюю молитвами душу і тіло»

Його духовні слова і молитви вже допомогли багатьом християнам України, Угорщини, Словаччини, Чехії, Польщі, Росії, Ізраїлю і навіть далекої Індії...

– Господи, дай мені зустріти з душевним спокоєм усе, що принесе мені цей день. В ділах моїх і словах керуй думками моїми і почуттями... – Цими словами з "Молитви ранішнього намірення" щоранку починає свій новий день отець Іван.

... Я познайомився з ним у "Солених млаках" – колись відомій на Мукачівщині і в краї та державі оздоровниці. У цьому, напрочуд гарному куточку, ми десять днів були в гарному єднанні з природою і Богом. Отець Іван протягом усього часу любив бути наодинці з лісом і горами. Місце для молитв облюбував у ста кроках від нашого корпусу, де ми приймали сірководневі ванни, вигрівалися озокеритом, зміцнювалися іншими лікувальними процедурами. Тут, в оточенні лісистих гір, на зітканій із сонячних променів колисці, гойдалося "місячне око". Таку магічно-притягальню дали цьому маленькому озерцю місцеві старожили. Як воно утворилося на високих кам'яних горах – природна загадка. 

Так побутує легенда, що воно виникло зі сліз дівчини, яка плакала за своїм коханим кожної місячної ночі, – хлопця вбила тут блискавка. Саме це затишне місце обрав для ранкової розради отець Іван. На бережку плеса і тепер стоїть одна-єдина лавчина, з неї видно озерце, як на долоні. Присядеш, зазирнеш у чисту, дзеркальну гладінь − і бачиш небо, відображення навколишнього чудового ландшафту. Тут час перед людиною безсильний. На самоті ж у пам'яті отця Івана зринають дещо віддалені життєві краєвиди.

− Шестеро хлопців було нас у багатодітній родині, – згадує він. − Богу дякувати, батько, Федір Дмитрович, був при роботі – випасав овець і мав з кожного двору "ренту" – хто що дав. А вже пізніше ми спромоглися на коней, корову, іншу живність. Батько з матір'ю – Царство їй Небесне – багато працю вали, ми – теж. Я з дитинства був у роботі: ходив у ліс по дрова, випікав хліб, вирощував з мамою коноплі – з них, після важких процесів вимочування, сушіння, терлення й прядіння – ткали полотно, з нього мати шила для нас одяг. За такими роботами я таки закінчив вісім класів сільської школи. А потім почалися дальші життєві університети.

Першою "зупинкою" з дворічним терміном навчання було училище механізації сільського господарства аж у місті Морозовськ Ростовської області, потім – Іркутськ – Братська ГЕС і Нижньоілімськ, де два роки працював трактористом-трелювальником лісу, служба в армії у Грузії, де в танковому полку був механіком водієм... Третя "зупинка" після звільнення в запас – навчання у Стрийському технікумі. Повернувся у рідний край, став завідуючим ремонтною майстернею колгоспу.

− Довгий шлях душевного терзання у минулих роках, покликав мене до духовних джерел: у 1977 році я вступив до Одеської духовної семінарії. Вчився сумлінно. У 32 роки направили мене на духовне дійство в села Сусково й Пасіку на Свалявщині. Потім упродовж десяти років служив церковній громаді в Хусті. Найважче довелося на Міжгірщині. Тут я обслуговував гірські села Річка, Тюшка, Потік, Пазловець... Упродовж дванадцяти років щонеділі та в усі свята долав по вісім-десять кілометрів пішки за будь-якої погоди. Але не нарікав: я служив Богу і людям. 

Так від пастушка (допомагав батькові випасати отару) до священика прийшов отець Іван. Віднедавна він за станом здоров'я і віком – на пенсії. Але продовжує служити Богові, церкві, людям. На власні заощадження й пожертви вірників спорудив у рідномму селі Липча каплицю, і молитвами зцілює душі й тіла прихожан. На це має благословення від митрополита Київського і всієї України Володимира.

... Скромність людини, кожен ранковий сонячний промінець, неповторність живої природи "Солених млаків", потаємне озерце "місячне око" ще раз нагадали мені про істину, що Божа величність завжди проявляється у чистосердній простоті.

Іван Копча

05 квітня 2011р.

Теги: отець Іван, село Липча

Коментарі

Марія 2022-04-17 / 17:09:29
Доброго дня скажіть будь-ласка як дозвонитися до отця Івана?

Руслана 2022-02-13 / 18:01:32
Як попасти мій номер0679214156

Вікторія 2021-08-29 / 22:47:46
Отець Іоан зцілює від алкоголізму ?
Підскажіть будь-ласка, як до нього попасти ?

Михайло 2021-06-14 / 09:15:19
Піскажіть номер телефону до нього??? дуже треба!!!!

Наташа 2020-12-22 / 07:56:05
Підскажіть будласка Отець Іван приймає в піст?

Світлана 2020-12-18 / 16:48:34
Де знаходиться о.Іван?
Як попасти до нього ?

Люда 2020-09-14 / 14:27:48
Доброго дня! Він помагає від алкоголю?

Василій 2020-09-10 / 20:35:20
Доброго дня! Так, в Отця Івана дійсно сильна молитва, та сильний духовний світ.
Не бачу свого життя без нього!
0978263536 - номер Отця Іоана.
Незважаючи на свій стан здоров’я, він ніколи не відмовить людям в допомозі.

Лалп 2020-09-02 / 11:43:21
Доброго дня хто знає як отець Іван приймає кожного дня

(Tvtvv) 2020-06-01 / 10:35:30
Неможу знайти його номер телефону,може хтось має напише?дякую наперед.

(Tvtvv) 2020-06-01 / 10:33:20
Да Отець Іван дійсно допомагає і зцілює,зверталися до нього не раз,по нужді,і звертатися будемо.Дай Бог Йому Здоровя,і Довге Життя.


Панорама
Публікації:
Слово про капітана добротворців
Береги Тиси прибирали інваліди на катамаранах
Дядькова наука
У Чинадієві святкували День селища
Будинок культури важливіший за аеропорт
Відпочинок у таборі "Толерантність і лідерство"
Без праці голуба нива теж не родить
Завершення земельної реформи: відповіді на основні запитання
Всеукраїнська нарада філологів у Ялті
/ 1Безпека праці – конституційна вимога і важлива запорука піклування про людину трудівника
Ювілейна зустріч у Києві
Дітям затишно й комфортно
Ціна літньої казки
На Мукачівщині українські філологи Закарпаття обмінялись досвідом
Багато друзів у панорамівців
Святкують водогосподарники
Іван і Майкл
Тепер оголошення в газету "Панорама" можна відправляти за допомогою смс-повідомлення
Зустріч однокласників
Життєва зірка Віктора Петаха
Йдемо до Благовіщення
/ 1У Мукачеві до Міжнародного жіночого дня пройде флешмоб
Леся Українка в моєму житті
«Метаморфози почуттів» Василя Білича
» Всі записи