З Нового року лікарняні виплачуються по-новому

З 1 січня набув чинності Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Разом з цим змінився й принцип фінансування роботодавців Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності для надання ними допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), по вагітності та пологах, а також на поховання.

З Нового року лікарняні виплачуються по-новому

 Тепер виплати регулюються відповідно до порядку, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 22 грудня 2010 року. Які зміни очікують на нас – у розмові із заступником директора аиконавчої дирекції фонду Юрієм Нейметом.

Юрію Юрійовичу, що передбачає новий порядок виплати лікарняних?

— Раніше роботодавці оплачували лікарняні своїм працівникам за рахунок власних коштів, а відтак у випадку перевищення витрат над нарахованими страховими внесками зверталися до іонду за відшкодуванням. За чинним законом, виплата лікарняних здійснюється за дещо новим порядком. Так, спочатку працівники подають лікарняні за місцем роботи, відтак комісія із соціального страхування підприємства впродовж 10 днів приймає рішення про призначення матеріального забезпечення, на підставі якого страхувальник — роботодавець й нараховує суми виплат. Для отримання коштів роботодавець звертається до робочого органу фонду (районної, міжрайонної чи міської виконавчої дирекції) за місцем обліку із заявою-розрахунком відповідної форми, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їхніми видами. А вже робочі органи фонду здійснюють виплату коштів упродовж 10 робочих днів після надходження заяви-розрахунку.

Чи передбачені строки, впродовж яких роботодавець повинен розрахуватися із працівником?

— Звичайно. За статтею допомоги по тимчасовій непрацездатності та по вагітності й пологах виплати мають бути здійснені в найближчий день, установлений для виплати заробітної плати, за статтею допомоги на поховання — не пізніше наступного робочого дня після отримання коштів від фонду. А невикористані страхові кошти повертаються страхувальником до робочого органу фонду, який здійснив фінансування, протягом трьох робочих днів. Як і раніше, роботодавець оплачує працівникові перші п'ять днів лікарняного. З шостого дня допомогу виплачує Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, і одержання цієї допомоги працівником уже не залежить від фінансового стану роботодавця, оскільки кошти передбачають винятково цільове використання та за їхній рахунок не можна погашати вимоги кредиторів.

На сьогодні всі заяви-розрахунки, які надходять відповідно до нового порядку, фінансуються робочими органами фонду вчасно. Що стосується кредиторської заборгованості Фонду перед страхувальниками, яка виникла до 1 січня 2011 року, то вона буде погашатися в міру надходження коштів від виконавчої дирекції фонду.

Також хочу звернутися до страхувальників, які мають заборгованість перед фондом станом на 1 січня 2011 року, про необхідність її погашення. З питань, що стосуються фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів фонду просимо звертатися у виконавчу дирекцію обласного відділення фонду (відділ соціальних виплат: 3-34-92, 61-76-96; фінансовий відділ: 61-76-98) та в районні, міжрайонні, міські виконавчі дирекції за місцем обліку.

Розмовляла Сніжана РУСИН.

28 лютого 2011р.

Теги: лікарняні, закон, виплати, Юрій Неймет

Коментарі

Алсу 2012-02-05 / 20:34:17
А пан Юрій тут до чого. Бери вище Коцка) Фінансові потоки всі до столиці йдуть.

Коцка 2011-04-06 / 16:03:00
Вже геть совість втратили, Юрію Юрійовичу, обіклали себе бабами - пенсіонерками нафталіновими, що за наші гроші їздять по санаторіям і чекають, коли їх з Вашого фонду винесуть вперед ногами. А наші лікарняні за 2010 рік так і будуть висіти боргом, бо грошима нашими крутите, як чорт міхом!!! Чому у Вас молодь не працює, лиш самі баби? Ви б їх хоч ввічливо з людьми навчили говорити!

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи