Знайомство з прокурором

Розмова з новим Виноградівським прокурором почалася із невеличкої суперечки. Валерій Валерійович ніяк не розумів для чого ми включаємо диктофон, чому просто не занотовуємо на листочок. Коли ми нагадали йому, що диктофон – це наш професійний інструмент, який не тільки не заборонений, а навпаки, дуже доречний, бо без викривлень передає зміст розмови, до диктофонного запису в разі якихось непорозумінь завжди можна звернутися, він зі скрипом погодився.

Прокурор Виноградівського району Валерій Черничко
Прокурор Виноградівського району Валерій Черничко

-   Відрекомендуйтеся, будь ласка, нашим читачам.

- Прошу?..

- Будь ласка, представтеся: прізвище, ім'я, по-батькові.

- Ви прийшли до мене. Я прокурор Виноградівського району.

- Це чудово, але такі правила. Ви представляєтеся  нашим читачам і ми продовжуємо розмову.

- Шановний, ви прийшли до мене і хочете дізнатися про основні моменти мого життя, то задавайте мені запитання і будемо розмовляти.

- І так, - Валерій Валерійович Черничко.

- Так.

- Чомусь я повинен вас називати.  Наприклад, ми - Мочарник Володимир Іванович – редактор газети "Чорна Гора".

- А я прокурор Виноградівського району.

- Добре. Валерію Валерійовичу, будь ласка, кілька слів про себе.

- Я народився в Ужгороді в 1978 році. Там пропрацював до теперішнього часу, а зараз вже працюю у Виноградові.

- А ким ви працювали в місті Ужгороді?

- Заступником прокурора міста Ужгорода.

- А що ви закінчували?

- Я закінчував Ужгородський національний університет, юридичний факультет.

- І після закінчення юридичного факультету відразу стали заступником?

- Ні.
 
Після цього ми трошки з Валерієм Валерійовичем порозмовляли про своє, щоб скинути ту напругу, яка чомусь виникла із самого початку.

- Після закінчення університету я кілька років пропрацював слідчим у міліції. Після перейшов працювати у прокуратуру, працював помічником в транспортній прокуратурі. А згодом став заступником. На посаді заступника міського прокурора пропрацював 8 років.

- Ваше призначення у Виноградів ви сприймаєте як, як підвищення, як пониження, як шанс долі?

- Я перебував в резерві на прокурора. Відповідно, в подальшому, мої документи були направлені для  призначення  на цю посаду. А на рахунок чи це шанс, чи підвищення, чи пониження – це робота. А робота приносить мені задоволення. Це захист інтересів громадянина, це захист інтересів держави, підтримання державного обвинувачення в судах. Якщо людина скоїла якийсь злочин, ми робимо так, щоб вона більше не могла чинити  злочин. Тому ця робота мені  дуже подобається і я задоволений, що працюю в прокуратурі.

- Валерію Валерійовичу, все-таки зараз у нас такий період становлення держави. Період достатньо емоційний, непростий. Органи по-різному працюють. До прокуратури різне ставлення, є громадські опитування, які ставлять прокуратуру на певне місце по недовірі і т. д. Ця ситуація не бентежить?

- Я не розумію, яка ситуація?

- Ситуація, коли в суспільстві існує недовіра до прокуратури.

- З чого ви виходите?

- Із соцопитувань, які проводяться. Із публікацій в ЗМІ, коли говориться про те, що працівники прокуратури   використовують свої посади...

- Я не бачив таких опитувань і тому не можу вам відповісти на запитання.

Ситуація знову трошки напружилася. Ми стали наводити деякі факти із виноградівського життя, які прокурор не захотів коментувати.

- Які пріоритети у роботі Валерія Валерійовича?

- Виконання наших основних конституційних функцій. Це об'єктивне і виважене підтримання державного обвинувачення в судах, захист інтересів кожного громадянина, який звертається до нас, який потребує нашої допомоги і  відповідно інтересів держави.

- Не так давно відбулися вибори. Це певне випробування для всіх органів державної влади. Чи були якісь звернення в прокуратуру з приводу порушень?

- Так. Звичайно були звернення, але закон дуже обмежує органи прокуратури, щодо розгляду тих звернень. Тому всі звернення, які стосуються виборів, якщо в цих зверненнях не містяться якихось даних про скоєний злочин, відправляються на розгляд комісії, відповідних виборчих дільниць. Тому фактично всі звернення були відправлені в комісії і вони приймали по них рішення на своїх засіданнях. Серйозних порушень, серйозних нарікань на порушення закону у нас не було.

- А які були?

- Я не можу вам зараз надати цю інформацію, бо її зараз немає переді мною.

- Не потрібно всі – один-два випадки.

- Немає під руками. Якщо хочете офіційно – звернетеся і ми надамо вам інформацію.

- Валерію Валерійовичу, як ви відноситеся до свободи слова?

- У нормальної людини лише нормальне буде відношення до свободи слова.

- Але ви не просто нормальна людина, ви нормальний прокурор.

- А що, у прокурора повинно бути якесь інше відношення до свободи слова?
 
- Тобто  як ви відповідаєте?

- Я ж вам пояснюю, нормальне відношення. Свобода слова повинна існувати і це однозначно.

- Скажіть, будь ласка, чи повинна прокуратура сприяти журналісту у виконанні його професійних обов'язків?

- Звичайно, в межах закону.

- А ось, наприклад, є посадовець, до якого ти приходиш із  конкретними запитаннями по його конкретній роботі, а він говорить: я не буду відповідати на ваші запитання. Як діяти газеті у таких випадках?

- Хто конкретно?

- Давайте не будемо говорити про "конкретно", а просто, є ось така гіпотетична ситуація і як в ній діяти журналісту?
 

- В кожному конкретному випадку необхідно вирішувати питання. Дивлячись якого рангу... Я маю на увазі не якого рангу. Людина має свій графік, розумієте? Вона, наприклад, може призначити зустріч на певний час, тому що є робота, і відповісти на запитання.

- Тобто вона практично має говорити?

- Шановний, що ви хочете від мене почути, що кожна людина, до якої ви прийшли, має обов'язково надавати інтерв'ю? Так ви розумієте, що в людини є свій розпорядок...

- Валерію Валерійовичу, ми не говорили про кожну людину, ви якось дивно нас розумієте.

- Бо ви мене провокуєте.

- Я вас спитав чи повинен посадовець говорити, а не що він все повинен кинути і з нами говорити. Звісно, ми за узгодження часу і місця зустрічі. Йдеться про те, чи він повинен це робити, чи не повинен?

- Звичайно, всі повинні висвітлювати свою роботу, повинні спілкуватися з пресою, розповідати, що нами зроблено, які є досягнення.

- Тобто говорити з пресою, це право посадовця, чи це обов'язок посадовця?
 
- Це є право. Наприклад, у нас у законі написано, що ми зобов'язані інформувати Раду два рази на рік про стан злочинності, це вже є наш обов'язок, який передбачений законом.

- А Закон про пресу не зобов'язує посадовця час від часу через пресу інформувати платників податків, тобто народ, про свою роботу, адже більшість цих посадовців живе з тих податків, які платить народ?

- У нас залишилася хвилина на розмову. Давайте, якщо ще є якісь запитання, то давайте.

- Тобто це є обов'язок?

- Хвилина. Ми вже пройшли це запитання.

- Ви сказали, що це право, ви наполягаєте?

- Шановний, ну давайте не будемо...

- Добре, у вас зараз часу немає, ви мені установили ліміт. А коли ми зможемо з вами провести більш детальну розмову, коли у вас буде більше часу і ви не будете так поспішати?

- Давайте через два тижні, коли в мене буде приймальний день.

- І скільки у нас буде часу?

- Визначимося по ходу.

- Мусимо вам зізнатися, що весь час таке відчуття, якби ви згори і недосяжно, а ми тут вам заважаємо, під ногами плутаємося.

- Та перестаньте, я ніколи себе не ставлю вище інших людей.

- Ви так говорите, але у нас трошки дивні відчуття після цієї розмови. Але все одно дякуємо. Успіхів у роботі.

Після розмови пан прокурор просив показати йому наше інтерв'ю перед публікацією, щоб "дещо відредагувати". Ми сказали, що не сподівалися знайти в прокуратурі помічника редактора для газети або навіть шеф редактора, але пообіцяли інтерв'ю показати. Однак наші спроби це зробити наштовхнулися на хронічну зайнятість і відсутність  молодого прокурора (постійно в Ужгороді), а прохання через секретаря та заступника (залишили телефон) призначити час для ознайомлення з матеріалом, теж ні до чого  не привело. Тому, як бачите, ми змушені були без "прокуроської правки", зате чітко дотримуючись диктофонного запису, видати матеріал у ефір. Повинні ж ми познайомити наших читачів з їх прокурором. Тому просимо любити і жалувати.

Володимир Мочарник

11 грудня 2010р.

Теги: прокурор, Виноградів, Черничко, преса, посадовець

Коментарі

Борис Бритва 2011-08-20 / 16:28:00
Прокурор потерялся, а Мочарник как всегда сыпет перцу побольше.
Зачем же давить на несчастного чиновника))

прокурор 2011-07-30 / 11:00:00
Ніякий закон не вимагає від прокурора чи іншого державного службовця давати інтерв'ю журналістам.
Інформиувати про свою роботу прокуратура може в любій формі.
А з такими журналістами взагалі неи варто розмовляти, це провокатор, до того ж безграмотний.
Так що наступного разу дай-му Валеро поза вуха та жени - го від прокуратури щоб підошви повідклеювалися.

Город 312 2011-02-03 / 10:31:00
А Мочарнику вже пора було б взяти інтерв"ю у помаранчевої тьолки зіни (Раїси) Реви (Нодь) і спитати, яка у паніки зарплата, що за 5 років після помаранчевої революції їй вдалося купити квартиру, машину, збудувати два гаражі і зробити капремонт у двох квартирах. Ото молодець. Світило Виноградівщини. Вірна слуга Любімова. Чому великий "журналіст" не поцікавиться, а людей це дуже цікавить.

2010-12-14 / 20:11:00

Оля 2010-12-14 / 15:01:00
Видно, що прокурор молодий і недосвідчений, не зорієнтувався куди "послати" так званого "журналіста", який хамить і наривається....Як він його стільки витримав?

Година 2010-12-14 / 11:23:00
Журналіст — такий гі талпа (так як у севлюши кажут), але й прокурор КАДР.

патріот 2010-12-14 / 10:03:00
дуже сумно . що наше суспільство плодить таких журналістів і навіть підтримує.Журналіти мають памятати про журналістську етику і свої зобовязання перед суспільством. А поки що вони ведуться як продажні проститутки і виконують замовлення.

Андрей 2010-12-14 / 09:41:00
2 (Мо)ча(р)йн(ик)адвох:
а без сферичного "правдоборства" в вакуумі якшо? про дане конкретне т.зв. "інтервю"? "Журналіст" з самого початку хамить і провокує. Ні місці цього прокурора після перших же "гебістськіх" закидонів "вапроси здєсь задаю я, назавітє хвамілію, і встать када с вамі разгаваріваєт падапаруччік(чи то пак "журналіст")!!" я б ввічливо попросив його за двері.

чай на двох 2010-12-13 / 22:03:00
Саме страшніше те, що не змінена система прокурорського нагляду, з часів Вишинського ,плодить і плодить собі подібний продукт, який називається гордо- ПРОКУРОР, а другими словами: синки, заочники, вивчені за шовдарі та вино у вузах харкова, києва, ужгорода стають вершителями людських доль, для яких стерти людину"як два пальці об піаніно" Сиситема хоче виживати - і тому плодить своїх захисників.

чай на двох 2010-12-13 / 21:53:00
ці скорспілки- прокурорчики виховані і вивчені в режимі "НЕДОТОРКАНОСТІ, НЕПОГРІШИМОСТІ І НЕДОСЯЖНОСТІ. Орган який зобов'язаний здіснювати нагляд за дотриманням права погруз по самі вуха в корупції та хабарництві. Всі дії напрвлені на одне: пошук або виловлювання достойного клієнта чи то пак жертви з якої можна доїти, періодично витягуючи з шухляди справу, а після сплати чергового траншу відкладати її до наступного разу.
Наївний кореспондент: чекає відкритості!? Не для того його туди посадили(прокурора).

2010-12-13 / 17:37:00

2010-12-13 / 17:32:00

Виноградівець 2010-12-13 / 15:54:00
Мучарник, любить нажити собі ворогів, він просто безбашенний, знаючи що без хліба не залишиться, так як ще служить в якіїсь не зрозумілій пещеній церкві, просто тупо наривається на "грубість", але там де то йому "вигідно". Не напише як його жінка на з простої виховательки стала директором школи, то слабо, написати. Мучарник, людина з двома різними цінностями, так що його треба так сприймати, як "воно" на самому ділі є.

Галя 2010-12-13 / 14:31:00
Глупі запитання глупого "журналіста", явно хотів конфлікту і намагався зробити усе, аби прокурор "зірвався".
Пусте інтерв"ю з вини жураналіста.

Андрей 2010-12-13 / 13:45:00
Запитання "журналіста" тенденційні і непрофесійні, прямо спрямовані на те, щоб викликати конфлікт і зпровокувати "ту напругу, яка чомусь виникла".

Папарацці 2010-12-12 / 21:50:00
І чого пан редактор до прокурора пристав - прокурор як прокурор, він не для того на посаду йшов і рвався щоб пояснювати усілякі незрозумілі для нього речі якомусь журналістові.
Ось якщо б кожний редактор районки в кожному районі хоч раз у рік зробив подібне опитування своєму прокурору то у них рівень самооцінки і розуміння хто воно і що воно набагато б знизився. Та цього тижня в Мукачеві відбувся загальноукраїнський семінар для новопризначених прокурорів, то там такі рожі були як з великої дороги (майже 90%), а інтервю схоже тільки наш Петруня і ще якийсь київський цабе спромоглися дати бо для інших слобо було.
Нерозуміють хлопчики, що буде як в Грузії, нахрен усіх і давай нових. За що їм такі зарплати і пенсії платити, держава ж зруйнована при такій кількості контролюючих органів. І на що вони далі надіються, що МВФ кредит дасть щоб їм за розвал держави заплатити.
Але що-до статті то навіть сам Балога будучи "сантехніком" спромігся тільки на пару облаштованих інтервю, і це коли складна ситуація в державі вимагала щоденної присутності в ЗМІ щоб пояснити людям необхідність того чи іншого кроку.
Вітання усім.

2010-12-12 / 21:25:00
Жаль свою страну

2010-12-12 / 19:33:00

2010-12-12 / 19:27:00

2010-12-12 / 17:56:00


Чорна Гора
Публікації:
/ 4Останній номер
/ 10Стихія, то панська забава
/ 1Бог – дав, Бог – взяв
/ 3Дедушка-трансформер
/ 14Депутатів Виноградівської райради вперше на сесії назвали "гаспадамі"
/ 1Крокодил і сонце
/ 3«Чорна Гора» № 800
/ 5Вершник Українського апокаліпсису
/ 2В очікуванні прокурора
У Виноградові відбувся концерт "Різдвяні мелодії оркестру"
/ 9Виноградівці знову поїхали в Київ на Євромайдан
/ 12Позачергова сесія (безсилість)
/ 2Студенти та учні Виноградова вийшли на вулиці, аби підтримати страйк
У Виноградові створено координаційний штаб для мобілізації людей в Київ
/ 2Михайло Кочіш: «Вибори 2015 року відбудуться за результатами соціально-економічної діяльності влади»
/ 2Таємничий приїзд прокурора, або тінь і сонце
/ 4Життя і смерть радгоспу “Виноградівський”. Андрій Васько
/ 5Журналіст
/ 2Життя і смерть радгоспу “Виноградівський”. Василь Монда
/ 10У Виноградові живе жінка, яка вже 4 роки не може поховати свою дитину
/ 2Найщасливіший Василь
/ 15Безпрецедентний випадок
/ 3Пташечка тихне, поле німіє... газони стрижуть
/ 13Вітання президента України вірним виборцям Виноградівського району та особливо міста Виноградова
/ 5Питання до рідного кандидата
» Всі записи