Як у закарпатському Виноградові підприємці страйкували проти Податкового кодексу (ФОТО)

У вівторок у закарпатському Виноградові не працював малий базар. Таке тут сталося вперше.

Як у закарпатському Виноградові підприємці страйкували проти Податкового кодексу (ФОТО)

Напередодні нам повідомляли, що  виноградівські підприємці вирішили підтримати Всеукраїнську акцію і страйкувати проти прийняття Податкового Кодексу. Але з досвіду знаємо, що інформації не завжди підтверджуються реальністю, тим більше, що якоїсь організаційної сили, яка б взялася втілювати цю ідею в життя, на горизонті не з'являлося. Партійні структури відсипаються після виборів і до активності пробудяться на початок наступних виборчих перегонів, депутати прасують білі сорочки, купують краватки, щоб солідно виглядати в залі засідань та кабінетах голів при індивідуальних зустрічах. Тому, проходячи біля райдержадміністрації о 8.30, людей, що стояли біля міського Будинку культури, ми прийняли за учасників районного огляду художньої самодіяльності, які чекають заслуженого діяча культури України Югаса, щоб  відкрив їм концертну залу і дав можливість перевдягнутися в концертні костюми. Та все було набагато серйозніше.

Підприємці малого базару – саме вони виявилися тим числом "артистичної  молоді", яка зранку зібралася і поки що на відстані спостерігала за об'єктом застосування своєї громадянської  позиції.
 
- То ви і є ті підприємці, які зібралися страйкувати?

- Так.

- А хто у вас тут головний?

- Ми всі головні.

- А хто організовував?

- А он жінка стоїть.

Ми підійшли до молодої жінки в білій куртці. Ось що вона нам розповіла.

- Мене звуть Тетяна Кляп. Вже сімнадцять років торгую на малому ринку.

- І що привело вас і цих людей сюди?

- Ми хочемо відстоювати наші права, будемо протестувати проти прийняття Податкового Кодексу. А також ми проти обов'язкового пенсійного  страхового внеску. Вони хочуть, щоб ми платили збільшений єдиний податок, хочуть ввести касові апарати.

- А ви ознайомлені з цим Кодексом?

- Ні. Це те, що ми чули по телебаченню. А з пенсійного фонду нам прийшли письмові повідомлення про сплату оцього страхового внеску. Цей закон прийняли 8.07.2010 року. Тут написано, що йдеться про 32%, але тоді нехай пенсійний фонд нараховує мені ці кошти від суми декларації, яку ми щоквартально здаємо.

- А чи всі приєдналися до цієї акції?

- Так. Малий ринок не працює повністю. Зараз повинні підійти люди з оптового ринку. Не приєдналися до страйку тільки люди, які продають городину: овочі, фрукти.
- Зараз ви страйкуєте, що будете робити завтра, якщо Кодекс приймуть?
- Не заплатимо за патенти, щоб в бюджет не поступило жодної копійки від підприємців малого бізнесу. Ми готові зовсім перестати платити податки, щоб вони відчули, що означає малий підприємець, коли з ним так поступають. Нам ця держава нічим не допомагає, ми самі встали на ноги, підняли свої сім'ї, утримуємо їх, а вони зараз хочуть нас знищити. Такого не буде.

- А як виникла оця ініціатива? Чи існує якийсь загальноукраїнський координаційний центр?

- Ні. Не існує, та ми знаємо, що наші колеги з великих оптових ринків поїхали на Київ, ми постійно контактуємо по телефону, тому акція більше спонтанна, але ми, підприємці, вміємо реагувати миттєво і рішуче, коли це стосується наших інтересів. Життя нас так привчило.

- А що ви хочете від нашої влади?

- Ми хочемо, щоб до нас вийшов міський голова, вийшов якийсь юрист, до якого ми могли би в разі чого звернутися, якщо виникне така необхідність.  Якщо вони приймуть цей Кодекс, то ми відмовимося платити податки. А депутати міської, районної рад, яких ми обирали, повинні бути з нами, бо ми народ, простий народ, той, який цю владу обирає, утримує, а при необхідності може її і переобрати.

- Я Іван Копча, у мене 40 років робочого стажу на підприємстві. Я пенсіонер, але змушений працювати на базарі. У мене питання: кому я повинен платити оті додаткові пенсійні внески, якщо я вже маю ту нещасну пенсію. То я цим повинен ще платити? За що я їм повинен платити?

 - Василь Шімон. Найголовніше питання: як можна прожити на 700 грн? І ці козли сидять там наверху і нічого не  вирішують для багатомільйонного населення. Вони свистали на народ. Вони взагалі на нас не звертають увагу. Ми все зробили для себе самі, а вони зараз піднімають нам податки. Ми жодному бандиту цього не дозволимо.

Тетяна Кляп. Якщо приймуть цей закон, то я порахувала, що згідно цього Кодексу мені прийдеться платити 2200 грн. кожного місяця. І мені прийдеться такі кошти давати в бюджет, а куди ці кошти потім ідуть ми знаємо прекрасно. Вони йдуть нашим батькам – пенсіонерам...!? У мене дитина має першу групу інвалідності. Мені, як опікуну, повинні платити, але не платять, бо кажуть, що я підприємець. Я давала в суд, але нічого не добилася.
 
Біля 9.00 підприємці рушили до білого дому, а їх представник зайшла всередину, щоб попросити міську владу до них вийти. Через кілька хвилин п. Тетяна повідомила, що міського голови ще немає на роботі, а секретар міської ради зайнята і не може вийти до людей.

- Як це голови немає на роботі, в нього ж сьогодні прийомний день?

- Це доказ того, що ми тільки податки їм повинні платити і більше нічого. Ми їм не потрібні. Ме-е-ра, Ме-е-ра!

Підприємці підхопили і почали скандувати.
 
Через деякий час в натовпі з'явився Володимир Палінкаш – відомий активіст-підприємець, партійний діяч.

- Як це вони не виходять, пішли подивимося!

І вже кілька представників зайшло в будівлю. Їх зупинили перед кабінетом міського голови, сказали, що там зайнято. Але п. Палінкаш постукав,  і коли двері відчинилися, то окрім голови міської ради п. Бочкая і його заступника п. Ціцея, в кабінеті виявився і голова райдержадміністрації п. Резеш. Видно керівники радилися, як в цій ситуації поводитися.
 
-  Заходьте, але тільки двоє
– запросив мер.

- Та вже краще ви до народу вийдіть, Степане Золтановичу, до тих, хто вас тільки-но  обрав, - відповів п. Палінкаш.
 
Разом з головою райдержадміністрації міський голова таки вийшов до підприємців і заговорив:

- Бачу плакат: "Бастуємо проти Податкового Кодексу".

- І пенсійного фонду.

- Шановні, питання, які ви піднімаєте... Може у вас є конкретні вимоги до того Кодексу? Чи ви загалом по всьому Кодексу?

- Ми вимагаємо не приймати кабальний Кодекс.

- Я особисто, як міський голова, ви, Карле Карловичу, я можу вас називати (Карло Карлович ствердно кивнув), ми підтримуємо вашу акцію, тому що той Податковий Кодекс, який зараз пробують прийняти в парламенті, він і нас не влаштовує. Ми не маємо бачення нашого бюджетного майбутнього. Був у нас ринковий збір, гроші від цього збору вкладалися в дороги, освітлення... В новому Кодексі він не передбачений. Я думаю, що приймати його так галопом не можна. Потрібно було, щоб пройшло обговорення, погодження з усіма структурами, народом, з тими, хто платить податки.

Підприємці стали вимагати проведення сесій районної і міської рад для того, щоб  вони виступили в підтримку підприємців. Пан Резеш сказав, що районну сесію зібрати проблематично, а п. Бочкай погодився зібрати міських депутатів на 12.00. Після цього ініціативна група підприємців у великій залі райдержадміністрації сформулювала свої вимоги. Складений текст був віддрукований і зачитаний перед страйкуючими, яких стало ще більше (до 1000 осіб), і запропоновано його підписати. До чого відразу і приступили всі протестуючі. А в цей час дієва уява присутніх шукала все нових і нових форм реалізації своїх протестних  настроїв. Слово "профспілка" на різний лад лунало із самого ранку. Хтось згадав, що десь там повинна бути і організація підприємців, що повинна бути і профспілка... призначена невідомо ким. Залунали прізвища, імена, характеристики... І, нарешті, вирішили ту профспілку створити заново і зараз... і свою... і незалежну.

В кінці кінців виникла кандидатура з до болі відомим прізвищем. Тут же було запропоновано голосувати і переважною більшістю (всі проти трьох) ця кандидатура пройшла. Відступати було нікуди, якби ще не висунення в депутати... Одним словом, п. Мочарнику довірили підготувати всі необхідні папери для започаткування незалежної профспілки підприємців Виноградівщини.

О 12.00, почалася сесія міської ради. Володимир Палінкаш зачитав звернення. При його обговоренні присутній на сесії голова райдержадміністрації Карло Резеш спробував було вказати на те, щоб не було політики, "бо два пункти про пенсійний вік і пенсійне страхування...", але присутні на сесії підприємці так емоційно почали апелювати і аргументувати про владу, яка зараз нищить "і підприємців, і всю Україну", що представник цієї влади п. Карло спішно завірив у своїй лояльності і підтримці: "Я сам був недавно підприємцем, тому завжди прислухатимуся до ваших потреб і всі ваші ініціативи завжди знайдуть підтримку в  моїй особі".

Приблизно це ж саме, але  вже перед страйкуючими повторив міський голова, запевнивши що рішення депутатів буде направлено в уряд, в парламент і особисто президенту, чим викликав оплески присутніх  страйкарів, які дочекалися закінчення сесії, і задоволені собою розійшлися...

Коли розходилися, до нас підійшла старша жінка:

"Знаєте, їх потрібно проконтролювати. Я довгий час пропрацювала в державних установах і знаю, як вони вміють обманювати простий люд. Скажуть дурникам, що відіслали, спектакль розіграють, а самі зроблять, як їм вигідно. А загалом, мені здається, що все буде, як вони там в Києві хочуть. Ми їм не потрібні, ми їм заважаємо і вони нас просто будуть нищити. Нас дуже багато. Для заводів Ахметова та для іншої рабської праці тих 20 млн. душ цілком достатньо. Хіба що народ зможе організуватися і виступити."

Будемо пробувати.

Володимир Мочарник

 

 

Голові Виноградівської міськради n. Бочкаю С. З.

копія: Голові Виноградівської районної ради п. Любімову О. В.

копія: Голові Виноградівської райдержадміністарації п. Резешу К. К. 

Звернення 

1) Ми, підприємці Виноградівщини протестуємо проти грабіжницького Податкового кодексу i вважаємо, що цей Кодекс, у запропонованій урядом редакції, знищить малий i середній бізнес, який є основою економіки кожної держави. Також цей Кодекс провокує величезний дефіцит місцевого бюджету, який тримається частково i на нашому бiзнесі.

2) Ми, протестуємо проти Закону України " Про загальне обов'язкове державне Пенсійне страхування" № 2461 від 08.07.2010 року, який набрав чинності з 17.07.2010 року. Згідно з яким влада поставила нас в неможливі умови існування та ведення підприємницької діяльності.

3) Ми, проти підняття пенсійного віку громадян України.

4) Вимагаємо від міської та районної влади всіляко сприяти громаді підприємців при вирішенні питань, щодо ведення підприємницької діяльності громадян, які будуть винесені на розгляд органів місцевого самоврядування.

5) В разі не виконання наших вимог, залишаємо за собою право проводити акції непокори та протестів.

Більше 500 підписів підприємців


Перша сесія Виноградівської міської   ради шостого скликання (позачергове пленарне засідання) 

ВИРІШИЛА: 

1. Підтримати ініціативу та вимоги підприємців, суб'єктів господарювання м. Виноградова з приводу недопущення змін в чинному законодавстві України, які перешкоджають здійсненню підприємницької діяльності. 

2.3вернутися до Верховної ради України, Президента України, Кабінету Міністрів Укра-їни з клопотанням вжити заходів щодо: 

 2.1. Відхилення проекту нового Податкового Кодексу та розпочати розробку іншого, який би враховував зауваження та вимоги власників малого та середнього бізнесу в Україні.

 2.2.Перегляду Закону України "Про внесення змін до законів України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" та "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в напрямку сприяння веденню шдприемницької діяльності.

З. Направити дане рішення до Верховної ради України, Президента України, Кабінету Miністрів України

Міський голова: Бочкай С.З.

18 листопада 2010р.

Теги: Податковий кодекс, Виноградів, підприємці, страйк

Коментарі

віктор 2010-11-19 / 20:08:00
виноградово молодці! в хусті тільки розмовляють.

2010-11-19 / 20:04:00

Виноградівець 2010-11-19 / 15:14:00
КК
Один із головних прихильників ПРдунів, Староста-Жалива, засунув язик собі в гузицю і рахує дні докіть його брат Бушко буде ще замом губернатора.

Istvan 2010-11-19 / 10:08:00
Пока не закрылись базары и ездят маршрутки...

местный 2010-11-19 / 09:24:00
"через два дня весь народ выйдет на улицы" - да пока что-то не сильно выходит... терпеливый народ...

Istvan 2010-11-19 / 09:06:00
Интересно, что будет, если все рынки в Украине закроются на неделю, не будут отрываться магазины, бутики в торговых центрах, не выйдут на работу таксисты, маршрутники и т.д. ...
По моему через два дня весь народ выйдет на улицы. И всё это без политики. Начнётся всеукраинское восстание из-за голода. Не только ПР и коммунисты, но даже БЮТ, НУ и другие (все нынешние политики) будут бежать на зарубеж.

KK 2010-11-18 / 23:18:00
Шкода!

2010-11-18 / 23:07:00
КК... урку, більшість Виноградівської міської (80%) представники названих тобою "ПРдунів "

KK 2010-11-18 / 22:37:00
Цікаво де головні 'прихильники' ПРдунів у Виноградові заховалися? Мабуть шукають якогось нового пана кому служити??

лісник . 2010-11-18 / 21:50:00
Регіони , показують нарешті свое лице , бо люди начинають розуміти що це за влада , брати 100 гр . , а віддавати будемо у тисячі раз більше , кредити від МВФ , прямо перераховують на Кіпр , а наші діти , внуки то будуть вертати , безпредел який твориться у державі , ніхто не міг предвидіти , дуже скоро вони почали так сильно обкрадувати своіх людей , але люди того варті , бо які люди така і влада .

саша з виноградова 2010-11-18 / 20:35:00
треба ъхати на киъв бо нам кампец

сорри 2010-11-18 / 20:17:00
В Мукачеві сьогодні, до речі, тоже протестували...

аноніму 2010-11-18 / 20:16:00
Неправда, у Берегові вийшло з 200 людей.Думаю, що не тільки там була підтримка.

сорри 2010-11-18 / 20:16:00
Те, що Кодекс прийняли з ігноруванням вимог підприємців. ще більше ускладнить ставлення народу до цієї влади. А люди молодці...

2010-11-18 / 20:07:00
Кодекс прийняли, ніхто не звернув увагу на протести.
Виноградово одно вийшло з усієї області, інші команди не дістали, так сиділи тихо, як миші.

сорри 2010-11-18 / 19:47:00
Майдан, не Майдан, але майданчик для майбутніх великих протестів уже зріє...


Чорна Гора
Публікації:
/ 4Останній номер
/ 10Стихія, то панська забава
/ 1Бог – дав, Бог – взяв
/ 3Дедушка-трансформер
/ 14Депутатів Виноградівської райради вперше на сесії назвали "гаспадамі"
/ 1Крокодил і сонце
/ 3«Чорна Гора» № 800
/ 5Вершник Українського апокаліпсису
/ 2В очікуванні прокурора
У Виноградові відбувся концерт "Різдвяні мелодії оркестру"
/ 9Виноградівці знову поїхали в Київ на Євромайдан
/ 12Позачергова сесія (безсилість)
/ 2Студенти та учні Виноградова вийшли на вулиці, аби підтримати страйк
У Виноградові створено координаційний штаб для мобілізації людей в Київ
/ 2Михайло Кочіш: «Вибори 2015 року відбудуться за результатами соціально-економічної діяльності влади»
/ 2Таємничий приїзд прокурора, або тінь і сонце
/ 4Життя і смерть радгоспу “Виноградівський”. Андрій Васько
/ 5Журналіст
/ 2Життя і смерть радгоспу “Виноградівський”. Василь Монда
/ 10У Виноградові живе жінка, яка вже 4 роки не може поховати свою дитину
/ 2Найщасливіший Василь
/ 15Безпрецедентний випадок
/ 3Пташечка тихне, поле німіє... газони стрижуть
/ 13Вітання президента України вірним виборцям Виноградівського району та особливо міста Виноградова
/ 5Питання до рідного кандидата
» Всі записи