Депутатський джихад

19 жовтня відбудеться остання сесія Виноградівської районної ради депутатів 5 скликання. На «останній дзвоник» зазвичай приходять улажені, врочисті, схвильовані, а тут, після «батьківських зборів», які ми провели в останньому номері «Чорної Гори», засідання деяких постійних депутатських комісій, які традиційно вивчають питання порядку денного сесії, взагалі не відбулося.

Депутатський джихад
Так у вівторок не відбулося засідання комісії "З питань законності, правопорядку, депутатської діяльності та етики", яку очолює Михайло Довжанин. Депутати, напевно, не явилися виключно з етичних міркувань. Також не прийшли на засідання депутати, які входять до постійної комісії "З питань соціального захисту та охорони здоров'я", яку очолює лікар Іван Мишанич. Ми розуміємо, вибори на носі, депутати зараз агітують, сорочки рвуть - нема коли засідати. Хоч би їх ще раз вибрали. Проте відбулася так звана "бюджетна комісія". І це зрозуміло: в останній раз погрітися біля вогню, відчути свою особливу доленосну функцію в житті громади, можливо, декому вже і не вдасться в наступні 5 років, — це якби романтичний і сентиментальний бік, пресловутої медалі. А інший бік - свиснули з Білого дому: ану прийдіть, бо перед виборами треба гроші поділити!
           
А гроші ділили особливі. За ними ангел прийшов, обличчям темний, з жовтою фіксою в роті. Він тихенько всівся в кутку малої зали райдержадміністрації, в якій і відбувалося засідання.
 
Потрібно сказати, що на розгляд комісії було винесено 4 питання:
  1. Про внесення змін до районного бюджету.
  2. Про внесення змін до переліку видів діяльності за спрощеною системою оподаткування.
  3. Про хід виконання програми формування позитивного інвестиційного імііджу району.
  4. Про майно.
Четверте питання про майно складалося аж з 5 підпунктів.
 
Ми зараз не станемо перенавантажувати увагу читачів деталями, скажемо тільки, що розгляд почався із другого питання, а згодом, після невеличкої преамбули, приступили до розгляду першого. Доповідала начальник фінансового управління п. Варга. Доповідала як завжди гладко, повсякденно... Пані Варга між іншим повідомила про зменшення асигнувань на "програму розвитку малого підприємництва в районі" та "програму енергозбереження", але при цьому збільшується обсяг асигнувань на програму сприяння вирішенню міжконфесійних відносин. П'яти церквам: в с. Новоселиця (православна церква), с. Підвиногадові (греко-католицька), с. Сасово (греко-католицька), с. Чорнотисово (греко-католицька) і с. Дюла (греко-католицька) вирішили дати по 10 тисяч. Що стоїть за цими гладкими формулюваннями, ми зараз і намагатимемося з'ясувати.
Включаємо прямий ефір:
 
Любімов О. В. (голова райради).
- Найбільше питання у мене виникає по церквах. Зараз, перед виборами, виділяти по 10 тис. грн. на церкви — це неприхована виборча кампанія за рахунок бюджету. Я проти.
 
Леньо М. М. (голова бюджетної комісії).
- Олеже Вікторовичу, давайте залишимося людьми. Ми так гарно все рішали всі 5 років. Скоріше за все, це останнє засідання наше. На церкву давати ніколи не завадить. Чи то вибори, чи то не вибори — життя залишається. Люди в такому економічному стані будують церкви, потрібно законсервувати будівництво, бо йде зима. Крім того, що ми дамо 10 тис., най би ще давали всі партії, які приймають участь у виборчому процесі.
 
Любімов О. В.
- Ось партії нехай і дають, а за районний бюджет не потрібно комусь робити виборчу кампанію. За п'ять років ми жодній церкві не відмовляли. Я думаю, що до цього питання можна повернутися 1 листопада і профінансувати. Давайте залишимося людьми.
 
Цуцуп В. Я. (депутат, член партії ЄЦ).
- Я чую, що ви знімаєте гроші з програми енергозбереження. Я вважаю, що та програма зараз потребує ще більше коштів. Я вчора розмовляв з директором школи, який розповідав, які в нього вікна, а йде зима. Невже наші діти менше потребують? А ми зараз заграємо перед виборами. Це негарно. Давайте залишимо чистий майданчик, прийдуть нові люди, хай не буде тут того лукавства. Я не знаю чия це ідея, але це не гарно, це не християнство, шановні.
 
Якоб В. І. (депутат, член партії Регіонів)
- Моя ідея. Ти почитай, яким я церквам виділяю. У Підвиноградові я буду, чи Резеш, там Данко однаково голосуватиме за БЮТ...
 
Резеш К. К. (голова райдержадміністрації).
- Я хочу сказати наступне: в Дюлі побудували греко-католицьку церкву. По сьогоднішній день церква стоїть без вікон. Служба іде без вікон. Прийшли до мене і кажуть: дайте нам хоч на вікна, щоб ми на службі не сиділи без вікон. У Чорнотисові, по головній дорозі - храм. Три місяці до мене ходить молодий священик, і просить кошти. Вони бояться, що зіпсуються 4 шари цегли, потрібно законсервувати. В Сасові ми виділяємо 10 тис. грн. А було виділено 290 тис. грн., якщо я добре пам'ятаю.
 
Любімов О. В.
- 130 тис. грн.
 
Резеш К. К.
- Я впевнений, що 280 чи 270 тисяч, немає значення.
 
Любімов О. В.
- Районна рада виділяла 130 тис. грн.
 
Резеш К. К.
- Однак уже від травня місяця вони ходять і просять, бо хочуть якось купол перекрити, бо прийде зима.
 
Леньо М. М.
- До мене прийшов 72-річний Данко і дорікає, що я за 50 метрів від церкви живу, кожен день через то ходжу, як людина я в тому прийняв участь, а як голова бюджетної комісії нічого не виділив. За 10 тис. грн. ганьба, хлопці, говорити.
(галас, суперечки...)
 
Цуцуп В. Я.
- Якщо ми такі хороші, давайте приймемо рішення виділити кошти всім громадам. Скільки є церков — 40. Давайте всім поділимо ці гроші. Я теж християнин, я теж депутат, я ходжу в церкву біля лікарні, давайте і туди поділимо ці гроші.
 
Якоб В. І.
- Василю Ярославовичу, я ж знаю, що ти це говориш із такої корпоративної точки зору. Я не розумію, чому тут відразу виплило, що то для виборів. На протязі всіх цих
років ми кому допомагали — греко-католикам. Чому?
 
Любімов О. В.
- І православним.
 
Якоб В. І.
- Тому помагали, що у нас були міжконфесійні проблеми. Слава Богу, що на сьогоднішній день у всіх населених пунктах, крім Текова і Затисівки, є греко-католицькі храми. Чого тепер піднімати суперечку? Я знаю, що у Підвиноградові Данко ніколи ні за ЄЦ, ні за Регіони не проголосує, там будуть голосувати за "Батьківщину". А біля лікарні файний приход. Там люди гроші мають, якщо Цуцуп хочеш мати лице — дай свої гроші.
(галас, суперечки...)
 
Цуцуп В. Я.
- Ви наобіцяли перед виборами, я теж наобіцяв.
 
Якоб В. І.
- Кому я наобіцяв?!!! Я нікому не обіцяв, там обіцяв Леньо.
(галас, суперечки...)
 
Леньо М. М.
- Схаменіться!!! Що ти тут Цуцуп говориш! Ти за ту церкву ніколи і не знав, коли ми на неї почали гроші збирати. Давайте не будемо гріха робити. Нема чого говорити за ті нещасні 50 тис. грн. Не кінчиться, хлопці, світ на цих останніх виборах.
 
Цуцуп В. Я.
- Хай світ не закінчується. Два тижні почекаймо.
 
Любімов О. В.
- В мне є пропозиція: давайте знімаємо це питання, 1 листопада зійдемося в такому ж складі, приймаємо рішення і будь ласка.
 
Зан І. О. (депутат від УМДС, колись довірена особа Гойдоша — голови партії УМДС).
- Це питання не знімається. Я особисто ще ніколи не була проти, якщо подібне питання тут вирішувалося. Питається: що ви так переживаєте, що дадуть церквам по 10 тис. грн.? Олег Вікторович, шановна людина, я з ним рік працюю, але чого ви зараз рішили так, що Олега Вікторовича зараз необхідно підтримати і будемо голосно кричати. Не треба голосно кричати. Питання потрібно ставити на голосування
 
Цуцуп В. Я.
- Я не ходжу в ту церкву, де Любімов, я в іншу ходжу.
 
Зан І. О.
- Немає значення, я в ті церкви взагалі не ходжу.
 
Якоб В. І.
- Ніколи ми не спорили, а тепер починаєте.
 
Любімов О. В.
- За останній час ми досить часто сперечаємося. Мені дуже шкода, але за останній час знову адміністрація не узгоджує з нами ніякі питання по змінах до бюджету.
 
Резеш К. К.
- Я не хочу, щоб ми з вами зараз тут перекидалися докорами, але ці люди до вас точно так ходили, Олеже Вікторовичу. До мене вони вже ходять 3 місяці. Я вже просто не можу перед ними викручуватися. Нехай Валерія Павлівна скаже, скільки разів ми говорили: чи можемо щось для них знайти. Через два тижні можуть піти дощі. Через два тижні у нас тільки буде нова рада, потім засідання комісій, і то буде тільки в грудні. Для чого їм гроші в грудні?
 
Любімов О. В.
- Хочу вам, Карле Карловичу, довести, що до того часу, як буде проведено засідання нового скликання, законною і повноприставницькою є рада минулого скликання. Після 31 жовтня, на протязі 20 днів, працюватиме рада старого скликання.
(галас, суперечки...)
 
Цуцуп В. Я.
- Ви не змогли в робочому порядку сказати: хлопці, давайте
дамо кошти, чому ви тільки свої питання вирішили?
 
Борисенко І. М. (депутат, член партііїї ЄЦ).
- Я повністю погоджуюся з позицією Любімова. Думаю, що тепер дійсно це робити не варто. Хочемо — не хочемо, однаково це прив'язується до виборів. Давайте, дійсно, після виборів виділимо. Не так багато і залишилося. А по-друге, завжди стояло і стоїть питання допомоги медицині. Зараз не вистачає коштів на медикаменти. На теперішній час урізано фінансування на медикаментозне забезпечення інвалідів. Чому
сюди кошти не виділити? Чи це не дасть таких дивідендів
на виборах?
 
Леньо М. М.
- Що ж, вперше у нас буде розходження. Будемо це питання голосувати на сесії. Добре, давайте: хто за даний проект рішення, прошу проголосувати. Рахуйте... Проти?
 
Любімов О. В.
- Питання не прийнято.
Якоб В. І.
- Люди добрі, припиніть! Нам ще зустрічатися, а ви тут починаєте туди-сюди, йо-о-о-ой.
 
Леньо М. М.
- Ігоре Миколайовичу, те, що зроблено в медицині за останні 3 роки, Слава Богу, більше, ніж за останні 17-20 років. А тепер вам шкода 50 тис. грн. на церкву дати, - ганьбіться, йо-о-о-ой.
 
Якоб В. І.
- Рішення треба затвердити!
 
Любімов О. В.
- То вам треба.
 
Якоб В. І.
- Рішення треба затвердити!
 
Леньо М. М.
- Олеже Вікторовичу, дозвольте вам на правах старшої людини: на будь-яку посаду потрібно згідністю приходити, і йти з неї з гідністю. Вам далі жити в районі. Ви належите до сім'ї, де є священики, і ви говорите, що церкві даються гроші із-за виборів... Я би вам сказав — схаменіться.
 
Резеш К. К.
- Це перше питання. Друге питання — я ці кошти пообіцяв цим людям. Потрібно просто проаналізувати — де ми робимо піар. В Дюлі мені не потрібен піар, повірте мені, там і так все нормально. У Чорнотисові теж не дуже треба. Вам повинно бути просто соромно.
 
Якоб В. І.
- Потрібно тих 3-4-ох людей зібрати, нехай ідуть до Любімова, до Цуцупа. Борисенко хоч мовчить, нічого не каже. По 25 тис. грн. змечуться, та й готово.
 
Любімов О. В.
- Я би хотів вас попросити на мою ганьбу та совість не тиснути. В мене є совість і набагато більше ї,ї ніж у вас, моральні ви мої. А то, що я пропоную — я хочу зняти всі політичні інсинуації і сказати — 1 листопада ми можемо прийти і проголосувати. Я ніколи не був проти церков, але зараз так цинічно з бюджетних коштів, під прикриттям власної "святості"... Ось, де ганьбитися треба.
 
Якоб В. І.
- Ти із своєї кишені грошей на жодну церкву не дав, Цуцупе, а Леньо - дав. Що ти тут під кінець починаєш дитинством з Любімовим страждати? Совість треба мати. Та що тут робити?! Всі члени комісії, які голосували "за", йдемо на 50 грам, а сі най тут засідають.
 
Леньо М. М.
- Хто хоче проводити цю комісію, най проводить, я її проводити не буду. Раз хочете сяк розпрощатися, то сяк розпрощаємося.
 
Зан І. О.
- Я розчарувалася у вас, Олеже Вікторовичу, ой, розчарувалася...
 
Розчаровані і спантеличені депутати на чолі з Якобом та Леньом попрямували до виходу, хоч ще залишилися питання порядку денного ...
е-е-е-х.
За ними поплентався ангел з темним лицем. Із рудого шкіряного портфеля стирчала пляшка паленки.

Володимир Мочарник

15 жовтня 2010р.

Теги: депутат, церква, вибори, ангел

Коментарі

petro 2010-11-22 / 10:26:00
Student sto hrivnevij,Zabirajsja hetj do domu,

Микола Староста (Жалива) 2010-10-19 / 09:39:00
Брехня... сама пропадає:)))

Дружбан 2010-10-18 / 16:44:00

А чому адмін удалив перший пост? Не чесно так.


Не видаляв. Адмін

Микола Староста (Жалива) 2010-10-18 / 14:30:00
Любимова я добре знаю, ніколи наші "дороги" не пересікалися.
На рахунок :"Не кивай гіно, воняти не буде :)" ... то народне прислів'я, яке не прив'язане до поста "Виноградівця", а стосується всієї статті.

Виноградів, 2010-10-18 / 12:47:00
Та не сказано, про Любимова ні слова.

Дружбан 2010-10-18 / 12:46:00
Подивися, придурку, на пост написаний нижче.

Виноградів, 2010-10-18 / 11:34:00
"жружжбан" не називав Любімова - гіном, пан Староста, виходить БРЕШЕТЕ ви.
Такі як ви, обливаєте його за конкретну роботу.
Ваші звинувачення абстрактні і не конкретні, де і коли Староста говорив так про Любімова?
Конкретизуйте !!!

Дружбан 2010-10-18 / 08:54:00
Звинувачую Миколу в БРЕХНІ. Звинувачую його в постійному обливанні гряззю всіх і вся хто не з ПРдунами.
А на рахунок "без допомоги держави" то він сам казав що приміщення для клубу, в колишньому суді, йому допоміг взяти той же Любімов. Якого він тепер гіном називає.

Виноградів, 2010-10-17 / 20:12:00
Микола голова спортивної Федерації,без допомоги держави організували шаховий клуб,де займаються біля 30 дітей, це тільки маленький приклад, а ви "дружбан" що хорошого зробили?

Ви конкретизуйте к чому звинувачуєте Миколу, а не розкидуйтеся не обоснованними ярликами.

Дружбан 2010-10-17 / 16:49:00
А шо Микола доброго зробив? Крім як гряззю поливати.

Виноградів 2010-10-17 / 16:37:00
Дружбан, правда жаба давить, що тобі далеко до Миколи.
А, якщо маєш конкретні звинувачення в його адрес, опублікуй їх.

Дружбан 2010-10-17 / 09:29:00
Як ти був, Микола, ЧМО, так ти ним і лишився.

Микола Староста (Жалива) 2010-10-16 / 10:48:00
Не кивай гіно, воняти не буде :)

Виноградівець 2010-10-16 / 08:54:00
Жалива, ти де????
Ану бистро гавкати на Любімова та на ЄЦ. А то зарплату не виплатять.


Чорна Гора
Публікації:
/ 4Останній номер
/ 10Стихія, то панська забава
/ 1Бог – дав, Бог – взяв
/ 3Дедушка-трансформер
/ 14Депутатів Виноградівської райради вперше на сесії назвали "гаспадамі"
/ 1Крокодил і сонце
/ 3«Чорна Гора» № 800
/ 5Вершник Українського апокаліпсису
/ 2В очікуванні прокурора
У Виноградові відбувся концерт "Різдвяні мелодії оркестру"
/ 9Виноградівці знову поїхали в Київ на Євромайдан
/ 12Позачергова сесія (безсилість)
/ 2Студенти та учні Виноградова вийшли на вулиці, аби підтримати страйк
У Виноградові створено координаційний штаб для мобілізації людей в Київ
/ 2Михайло Кочіш: «Вибори 2015 року відбудуться за результатами соціально-економічної діяльності влади»
/ 2Таємничий приїзд прокурора, або тінь і сонце
/ 4Життя і смерть радгоспу “Виноградівський”. Андрій Васько
/ 5Журналіст
/ 2Життя і смерть радгоспу “Виноградівський”. Василь Монда
/ 10У Виноградові живе жінка, яка вже 4 роки не може поховати свою дитину
/ 2Найщасливіший Василь
/ 15Безпрецедентний випадок
/ 3Пташечка тихне, поле німіє... газони стрижуть
/ 13Вітання президента України вірним виборцям Виноградівського району та особливо міста Виноградова
/ 5Питання до рідного кандидата
» Всі записи