У Кошицях український народний хор «Карпати» і ПЛАСТ провели традиційні Новорічні імпрези (ФОТО)

Кошиці знов прожили на початку Нового 2015 року дві непересічні культурні імпрези – Новорічний бал і Новорічний концерт Русинів-Українців, організатором яких уже довгі роки підряд є Український народний хор «Карпати» та молодіжна організація «ПЛАСТ». Понад 400 осіб вітало в суботу 17-го січня 2015 р. в «Spoločenskom pavilóne» Новий рік за Юліянським календарем на традиційному, вже 24-ому «Маланчиному вечорі», якого гостем була і популярна музична група «Дрішляк» і заповнений зал Історичної ратуші в неділю 18-го січня 2015 року бурхливими оплесками прийняло програму Новорічного концерту.

У Кошицях український народний хор «Карпати» і ПЛАСТ провели традиційні Новорічні імпрези (ФОТО)

«Маланчин вечір» проходив знов в прекрасному середовищі «Сполоченського павілону» в Кошицях і завдяки кропіткій роботі організаторів, зокрема директорки всіх дотеперішніх балів Олени Довгович, став знов незабутньою подією. Між учасниками балу і в цьому році почесні гості: радник Посольства України в Словаччині Віталій Усатий, депутат Словацького парламенту Вільям Новотний, заступник мера міста Кошиці Мартин Петрушко, староста міської частини Кошиці-Ітаре-Місто Любомир Грега, від уряду влади СР для нацменшин Наталія Кухтова, заступник голови ЦР СРУСР  Віктор Бандурчин, уповноважений мера міста Кошиці для співпраці міста Кошиці з містом Ужгород Едуард Бураш, представники чеської нацменшини, Клубу Земплинчанів та дальші.  

В мистецькій програмі Новорічного балу брали участь творчі колективи Львівського міського палацу культури імені Гната Хоткевича – Народний ансамбль танцю «Мрія» і ансамбль бандуристів під керівництвом Наталії Сайко, до танцю грав «Епілог» зі Свидника. Бал модерували Людмила Ґарянська та Зузана Бобрикова.

Організатори в цьому році запросили на бал і відому музично-гумористичну групу «Дрішляк» з Воронова, яка перед північчю розіграла майже двогодинну неочікувану забаву в русько-українському дусі, після якої можна поставити питання – яку несподіванку підготує «душа балу» Олена Довгович учасникам ювілейного 25-ого «Маланчиного вечора» в наступному 2016 році?

Забава продовжувалася і після новорічного тосту, в якому всього доброго в новому році учасникам балу побажав заступник мера міста Кошиці Мартин Петрушко. Три десятки учасників потішили і ціни в багатій «томболі», речовій лотереї, після якої присутні вже традиційно танцювали аж до «білого рана».

Не пройшло ані дванадцять годин і багато учасників балу зустрілося на кошицькому ювілейному 15-ому Новорічному концерті Русинів- Українців. Новорічний концерт реалізовано у співпраці з містом Кошиці, під захистом мера міста Ріхарда Рашіго, який привітав учасників концерту з новим роком і на початку концерту, разом із своєю заступницею Ренатою Ленартовою, передав художньому керівнику і диригенту хору «Карпати» Левку Довговичу символічний подарунок – чек  на 500 Євро для підтримки заходів та діяльності хору «Карпати».

Високу оцінку діяльності хору «Карпати» у своєму вітальному листі, який вкінці програми концерту зачитала модератор Людмила Ґарянська, надав і Надзвичайний і Повноважений Посол України в Словацькій Республіці пан Олег Гаваші: «Шановний пане Левко! Дорогі друзі! Прийміть мої сердечні вітання з нагоди проведення 24-го «Маланчиного вечора» та 15-го «Новорічного концерту». Ваш творчий колектив є унікальним осередком української культури у Словаччині, який здобув заслужене визнання в Україні та за кордоном професійним та яскравим виконанням українських і словацьких народних та духовних пісень, а також класиків світового хорового мистецтва. Зичу Вам міцного здоров’я, добра, щастя, невичерпної енергії та наснаги. Нехай Український хор «Карпати» і надалі дарує радість шанувальникам української культури та пісні в Словаччині та за її межами».

І на Новорічному концерті з мистецькою програмою виступали колективи Львівського міського Палацу культури зі Львова. Прекрасні танці у виконанні Народного ансамблю танцю «Мрія» і дитячого колективу «Квіти України», колядзки і народні пісні у виконанні солістки Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької Вероніки Коломіщевої і ансамблю бандуристів під керівництвом Наталії Сайко і його солістів Марії Майгер і Назаря Ковальця, між котрими не бракувала і словацька народна пісня «Танцуй, танцуй, викруцай» у виконанні бандуристів, публіка оцінила бурхливими оплесками.

Не менш бурхливими оплесками присутні глядачі оцінили і оригінальне хореографічне спрацювання окремих таночків – «Краю рідний», «Подоляночка», а вкінці програми стоячи вже традиційний «Гопак» на завершення з «Козацьким маршем». 

Довгорічні Новорічні імпрези в Кошицях вже не вперше виправдовують потребу презентації української культури в мультинаціональному місті Кошиці, про що свідчить і багаточисленна та вдячна публіка.

Художній керівник та диригент хору «Карпати» зустрічає депутата словацького парламенту Вільяма Новотного з дружиною

Частина оркестру «Музика Ювеналіс» вітали гостей колядами та класичною музикою

Початок мистецької програми Новорічного балу «Маланчиного вечора» - коровай і свічку, співаючи колядку «Добрий вечір, тобі, пане господарю», приносять члени творчих колективів Львівського міського палацу культури імені Гната Хоткевича

Колядники прийшли на бал з далекого Львова

Модераторки балу Зузана Бобрикова (вліво) і Людмила Ґарянська

В мистецькій програмі Новорічного балу брав участь і ансамбль бандуристів Львівського міського палацу культури імені Гната Хоткевича під керівництвом Наталії Сайко (вправо)

Вітальний танець «Краю мій рідний»  у виконанні Народного ансамблю танцю «Мрія» зі Львова

Гостей 24-го Новорічного балу Русинів-Українців вітає головна організаторка і «душа» всіх дотеперішніх балів Олена Довгович

Директорка всіх дотеперішніх «Маланчиних вечорів» Олена Довгович у розмові із заступником мера міста Кошиці Мартином Петрушко

Танцювали всі

Гостем балу була і популярна музично–гумористична група «Дрішляк» з Воронова

Лідер групи «Дрішляк» Ян Якубчин своїм гумором викликав бурхливий сміх присутніх

Новорічний тост на «Маланчиному вечорі 2015» - справа художній керівник і диригент хору «Карпати» Левко Довгович, спонсор хору і молодіжної організації «ПЛАСТ» Петро Грінко, прихильник хору Степан Чабала, староста міської частини Кошиці-Старе Місто Любомир Грега, депутат Словацького парламенту Вільям Новотний, заступник мера міста Кошиці Мартин Петрушко, спонсор хору і молодіжної організації «ПЛАСТ» Марія Ольшавська, головна організаторка балу Олена Довгович, заступник голови ЦР СРУСР Віктор Бандурчин, радник Посольства України в Словаччині Віталій Усатий і модераторки Людмила Ґарянська та Зузана Бобрикова

Заповнений зал Історичної ратуші

Мер містa Кошиці Ріхард Раші, разом із своєю заступницею Ренатою Ленартовою, на ювілейному 15-му Новорічному концерті передав художньому керівнику і диригенту хору «Карпати» Левку Довговичу символічний чек на 500 євро для підтримки діяльності хору «Карпати». (Справа: Л. Довгович, Р. Ленартовап, Р. Раші, Л. Гарянська) 

Співає солістка Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької Вероніка Каламіщева

Співає солістка ансамблю бандуристів Марія Майгер

Співає соліст ансамблю бандуристів Назар Ковалець

 «Гопак» у виконанні Народного ансамблю танцю «Мрія»

 

Гості концерту – справа мер міста Кошиці Ріхард Раші, його заступник Рената Ленартова і староста міської частини Кошиці – Захід з дружиною

Посередині головні організатори Левко і Олена Довговичі

 

Директор Львівського міського палацу культури імені Гната Хоткевича Ігор Мартиненко передає на згадку подарунки меру міста Кошиці Ріхарду Рашіму

Святослав Довгович

ТРК "Мукачево" (М-студіо), Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
25 січня 2015р.

Теги: хор Карпати, ПЛАСТ, Довгович, Кошиці

/ 7Освітяни Керецьківської громади також висловили недовіру її очільнику Михайлу Мушці
Упродовж минулого року тільки на ділянці Мукачівського прикордонного загону оголосили 63 підозри переправникам ухилянтів
/ 2Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
/ 2На Закарпатті триває конкурс стартапів
На Закарпатті влітку зафіксували 1 випадок кору
В Ужгороді пройшов благодійний волонтерський Кремзлик фест
На Закарпатті пройшли конгресові слухання
/ 3В Ужгороді з'явилася чергова мініскультурка – Русалка
Спортсмен з Мукачева став бронзовим призером чемпіонату світу зі змішаних єдиноборств ММА
У Тячеві "змагально" закрили тенісний сезон
Середньовічний фестиваль провели у Хусті
На Закарпатті прикордонники використовують для повітряної розідки пілотовану техніку та дрони
/ 1Буккросинги сервісних центрів МВС на Закарпатті поповнились новими підбірками книг
/ 2У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з полеглим у війні Василем Іваньом
На Закарпатті реалізовують проєкт "Віднова:UA"
12 будиночків на 48 осіб: модульне містечко презентували у Середньому на Ужгородщині
В Ужгороді медики на конференції ділилися досвідом у лікуванні епілепсії
/ 1Господині в закарпатському селі готують голубці для захисників на передовій
/ 2Найбльше шкіл запланували останній дзвоник на Закарпатті на 7-8 червня
/ 1Виставку традиційного народного одягу Луганщини "Евакуйована колекція" представили в Іршаві
У Мукачеві релоковане підприємство з Харкова виробляє сирні снеки
/ 2На Закарпатті 80-річна жінка здала теоретичний іспит з ПДР і тепер вчиться водінню
Зустріч із закарпатськими родинами пропавших безвісти та полонених організували в Ужгороді
/ 3У Ракошині на Мукачівщині демонтували пам'ятник радянському солдату
» Всі записи