"Жива легенда Майдану" Вануш Гаспарян: "Волонтерство не покину, доки в Україні не настане мир"

6 грудня Україна відзначає День Збройних сил. Уперше за багато років українські військовики зустрічають своє професійне свято в окопах.Під залпами «Градів» та мінометними обстрілами. Воювати взимку їм важко. Знаючи про це, наші волонтери з подвоєними зусиллями збирають їм допомогу й відсилають на Схід. В Ужгороді, окрім «Руху підтримки закарпатських військових», є група волонтерів, що збирають гроші для батальйону «Айдар», у якому воює чимало наших земляків.

«Сергія Нігояна вбили біля мене»

Ужгородець Вануш Гаспарян дивом вижив на Майдані, нині ж допомагає військовикам.

Цього чоловіка називають не інакше, як живою легендою Майдану – 62-літній ужгородець Вануш Гаспарян був одним з найактивніших учасників протистоянь у Києві, сотником вірменської сотні, котрий дивом вижив після побиття «Беркутом» у Маріїнському парку.

Днями він разом з іншими ужгородцями-волонтерами повернувся з чергової поїздки в селище Половинкине, де залишив для бійців «Айдару» чимало провізії й теплих речей. За кермом проїхав 3,5 тисячі кілометрів, кілька днів не спав, але одразу погодився розповісти свою історію.

«Я саме запалював коктейль Молотова, а він мені крикнув, аби не висовувався вперед»

– Приїхав я до Києва по роботі якраз тоді, коли Майдан лише починався. Думав – зайду, погляну, що там, – і потрапив на нічний розгін студентів. «Пройшлися» кийками і по мені, але не сильно. За кілька днів я закінчив роботу і поїхав до Ужгорода. Проте вдома всидіти не міг – зібрав речі, гроші для допомоги Майдану і повернувся до Києва. Жив спочатку не в наметі, а на квартирі – не хотів, щоб мене там хтось годував.

Коли на Грушевського вбили мого земляка Сергія Нігояна, я собі пообіцяв, що не поїду звідти, доки Майдан не переможе. Сергія знав добре, він був дуже вихованою і хорошою дитиною. Його вбили якраз біля мене. Я саме запалював коктейль Молотова, а він мені крикнув, аби не висовувався дуже вперед. Тут краєм ока я побачив, як Сергій упав. Коло нас було дуже слизько, тож я подумав, що він послизнувся. В руках я вже тримав запалені коктейлі, тому спочатку їх кинув, вибігши наперед, а тоді повернувся до Сергія, але наші сказали, що в Сергія стріляли і його вже забрали на УАЗику.

Того дня в мене теж стріляли. Куля наскрізь пробила ногу вище коліна. До лікарні я не поїхав – боявся, що заберуть одразу в СІЗО. Пішов додому, де знімав квартиру, сам перев’язав рану, трохи відлежався. Потім знову повернувся на Майдан, прийшов до закарпатського намету і відтоді, з перервою на лікування, жив там аж до 10 серпня.

«Знайшли мене серед трупів»

Лікування, і серйозне, знадобилося після 18 лютого. Тоді в Маріїнському парку лише диво врятувало моє життя. «Беркут» бив мене безжалісно: поламали ноги, ребра, ніс, пальці на руках. Потім схопили мене за ноги і потягли по землі до намету на подвір’ї Верховної Ради. Всередині вони складали поранених і трупи. На моїх очах лопаткою відрубали якомусь хлопцеві голову. Коли хтось із поранених піднімав голову, його сильно били бейсбольною биткою. Я знепритомнів, мабуть, тому мене й не добили – подумали, що вже мертвий.

Пізніше волонтери розповідали, що знайшли мене серед трупів у тому наметі й повезли непритомного до лікарні. Тоді ж кияни, знаючи, що поранених від медиків забирають міліціонери, чатували під лікарнями і забирали некритичних до себе. Такі добрі люди фактично викрали й мене. Я прийшов до тями в їхній квартирі через три дні – наді мною стояли лікарі, які приходили таємно, аби поставити мені крапельниці. На голові, уявіть собі, 18 швів, зуби вибиті, все болить. При мені не було нічого – «беркутівці» забрали гроші, годинник, перстень, золотий ланцюжок із шиї, документи. Ті кияни навіть не знали, хто я, але прийняли мене, як рідного. Ми досі дуже дружимо, я їм довіку буду вдячний, що врятували мені життя.

Тоді я ледве міг ходити, однак дуже просив, щоб мене відвезли на Майдан. 21-го лютого там ще було «гаряче» і я хотів бути зі своїми хлопцями. Тим більше, що ніхто з них не знав, де я, чи живий, чи мертвий. Потім це подружжя киян привозило мене на Майдан зранку і забирало додому ввечері. Вони мені так довіряли, що навіть ключі від своєї квартири залишили, – розповідає пан Вануш.

«Я волонтерство не покину, поки в Україні не настане мир»

Допомагати «Айдару» він почав, ще живучи на Майдані, бо до батальйону вступили чи не всі, з ким він пройшов революцію. Спочатку діставали для хлопців бронежилети, їжу, а возив на передову все Віталій Грегор. Потім сам підключився, почав як водій доставляти все необхідне на фронт.

– Тепер наші «айдарівці» засобами захисту вже забезпечені нормально, харчів теж досить, але дуже не вистачає техніки. Ми за гроші, зібрані від людей, придбали вже три джипи, перегнали туди. З однією машиною сталася неприємність, але ми її владнаємо. Тепер збираємо кошти на машину бійцям нашої 128-ї бригади.

Розумієте, я волонтерство не покину, доки в Україні не настане мир. Це не зрозуміє той, хто там не був і не бачив, у яких умовах живуть хлопці. Я, старий чоловік, плакати хотів, коли ми під’їхали до одного з блокпостів і побачили нацгвардійця в літніх берцях і простих штанях. Надворі мінус 13 градусів і заметіль, а він стоїть у літньому одязі! Ми тому хлопчикові одразу теплі берці подарували, а я зняв зі себе теплі формені штани і бушлат, знайшли кофти теплі, віддали все, щоб одягнувся, – з сумом зауважує ужгородець.

Вануш на цій війні втратив чимало своїх побратимів. Його земляк із позивним «Ара», улюбленець батальйону, недавно помер як герой, підірвавши себе і сепаратистів гранатою, завдяки чому бійці «Айдару» змогли цілими вийти з бою. Щоразу, як Вануш приїздить на базу батальйону чи на блокпости, боїться почути знову про чиюсь смерть. Це для нього завжди дуже болюче. Хлопці ж його зустрічають як свого, рідного, з котрим на Майдані їли чи не з однієї тарілки. Їхнім радощам від того, що такі друзі не забувають, приїздять і допомагають, немає меж. А це для 62-літнього ужгородця нині найважливіше.

Тетяна Літераті

09 грудня 2014р.

Теги: волонтерство, Вануш Гаспарян


Ужгород
Публікації:
/ 1Справа професора Івана Запісочного живе. До 95-річчя від дня народження вченого
Від 29 травня в Ужгороді діятимуть пришкільні літні табори та мовні школи
Еволюція української освіти: від комсомольських організацій до демократії
Одяг із "других рук" цієї зими буде зігрівати багатьох ужгородів. Чому зростає популярність "секонд-хендів"
"Я тут знайшов себе", – казав про свою участь в АТО почесний громадянин Ужгорода посмертно Василь Варга
/ 1Лев Луцкер: "У моєму серці Ужгород завжди залишається казковим"
/ 6Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро
/ 2"Дорогі" школярі: сезон розпочато
Ужгород за рівнем забруднення атмосфери перебуває у другій десятці українських міст
Понад 16,5 млн грн субвенції з держбюджету в Ужгороді спрямують на ремонти доріг і фасадів та реконструкцію водогону
Ужгородці боргують за обслуговування ліфтів 3,5 млн грн
Мінеральну воду на території дитячої лікарні в Ужгороді знайшли випадково, коли бурили свердловину
Ужгород із німецьким Дармштадтом обмінюватимуться учнями й учителями
У липні рівень забруднення повітря в Ужгороді традиційно сягне найвищого піку
60 років спільного життя: подружжя ужгородців відсвяткувало діамантове весілля
/ 1Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?
Безпритульні тварини – результат безвідповідального ставлення до них
Німецьку мову в Ужгороді вивчають понад 4 тисячі учнів
У трьох школах та угорській гімназії Ужгорода планують добудувати ще два поверхи
/ 3Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі
До 35-річчя "Електродвигуна". Нині левову частку своєї продукції підприємство постачає до держав Євросоюзу
Триває підготовка до зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода
Ужгород на 90% готовий до зими
/ 1В Ужгороді дітям дали імена Золушка і Наці
Притулок для тварин в Ужгороді відкриють на початку серпня
» Всі записи