Знайдено могилу письменника Василя Фенича

Письменник Василь Фенич з Ільниці, що на Іршавщині, рано пішов із життя. Тодішня система безжалісно понівечила його долю. Як і десятки тисяч простих закарпатців, він був позбавлений радощів дитинства. Злидні не полишали рідну батьківську хату. Свого часу він з болем у серці згадував, що мати вигодовувала його із жебрацької тайстри. Хлопець наймитував, працював опалювачем, дроворубом, вантажником, шляховиком. Кілька місяців йому довелося сидіти навіть у тюрмі. Напевно, це й підірвало його і так слабке здоров’я — 7 травня 1949 року виснаженого хворобами Василя Фенича не стало. Йому було всього 35 літ.

Знайдено могилу письменника Василя Фенича

Із тих пір промайнуло 64 роки. Готуючись до 100-річчя із дня народження В.Фенича, яке буде відзначатися наступного року, члени оргкомітету по відзначенню ювілею письменника депутат Іршавської районної ради Василь Павлище, краєзнавець Андрій Світлинець, художник Василь Ловска та автор цих рядків днями вирішили відвідати могилу письменника, яка знаходиться в Мукачеві. Де вона насправді, достеменно не знав ніхто. Допоміг нам у розшуках  уродженець села Імстичова, відповідальний працівник Мукачівської міськради Василь Зейкан. Могила дуже в занедбаному стані. На цьому місці виріс розлогий дуб. Кажуть, його могли посадити батько, який працював лісником, або брат, який теж тут трудився в лісовому господарстві. Напевне, в цьому є елемент містики. Це дало можливість зберегти місце спочинку письменника, бо довкола старих поховань уже з’явилися нові.

— На могилі Василя Фенича треба встановити пам’ятник, який би нагадував молодому поколінню про талановитого закарпатського письменника, — каже Андрій Світлинець. — Він цілком заслужив на це. Його твори є цікавою літературною сторінкою не лише Закарпаття, а й України. Вони сповна відображають процес розвитку соціальної і національної свідомості закарпатців.

Ось що писав про В.Фенича відомий український письменник Володимир Панч у передмові до його книжки “Мужність”: “До нового життя прагнув і Василь Фенич. Він на собі зазнав доста  і голоду, і холоду, і хвороб. Вони і вкоротили йому життя… Коли він ще тільки розправляв крила, ріс і вширину, і вглибину. Це викликає у нас великий жаль, бо українська література втратила в його особі талановитого письменника. З глибокими емоціями і тонким розумом”.

Початок творчого шляху В.Фенича припадає на середину 30-х років минулого століття. У журналах “Не гир” (виходив чеською мовою у Празі), “Голос молоді” та інших місцевих виданнях він виступає оповіданнями, нарисами та етюдами то під власним прізвищем, то під різними псевдонімами. Після визволення краю його оповідання та нариси друкуються в обласній та республіканській пресі. Спадщина В.Фенича складається із кількох десятків новел, ряду нарисів і низки ліричних творів.

Відрадно, що на Іршавщині недавно створено оргкомітет по відзначенню 100-річчя із дня народження Василя Фенича. Уже на першому його засіданні вирішено встановити в Ільниці на місцевій школі меморіальну дошку, видати буклет і книжку неопублікованих творів, відкрити музей, а в Іршаві провести науково-практичну конференцію, присвячену ювілею В.Фенича.

Василь Шкіря

На фото: У такому занедбаному стані знаходиться могила
Василя Фенича в Мукачеві. Ніщо не говорить про те, що тут лежать останки відомого закарпатського письменника. Могила заросла, необгороджена, нема таблички, на якій вказано ім’я

07 грудня 2013р.

Теги: Фенич, письменник

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи