ФОТОФАКТ. У "бунтівному" Довгому асфальт теж кладуть у воду

Нещодавно селяни Довжанського куща перекривали дорогу, вимагаючи у "губернатора" відремонтувати вкрай розбиті шляхи у їхніх селах. Людей просили розійтись і розблокувати важливу розв’язку доріг, і техніку прислали і дорожників, мовляв зараз вам дорогу відремонтуємо.

ФОТОФАКТ. У "бунтівному" Довгому асфальт теж кладуть у воду

Як ремонтують, насправді добре видно з фото присланого нам одним із мешканців Довгого.

Використовувати в такий спосіб асфальт, щонайменше - халатність і нецільове використання коштів.

Чи довго прослужить таке латання доріг?: Питання до дорожників, "губернатора", який цих дорожників найняв, до прокуратури, яка не контролює використання коштів бюджетними установами.


Читайте також:

ФОТОФАКТ. У Великому Березному кладуть асфальт у воду

ТРК "Мукачево" (М-студіо), Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
08 листопада 2013р.

Теги: асфальт, Довге

Коментарі

земляк 2013-11-10 / 13:59:10
Ну от знову: дилетанти пишуть про "асфальт у воду"...
На цей раз "інформують" із мітингово-протестної "столиці" краю, яким на деякий час - стало Довге, що на Іршавщині...

Однак, повідомлення – реакція земляків, кричуще... примітивна!
З одного боку: "селяни Довжанського куща перекривали дорогу, вимагаючи у "губернатора" відремонтувати вкрай розбиті шляхи у їхніх селах", а з іншого - "жителям треба гнати в шию тих ремонтників, краще хай ями будуть, як асвальт в болото накидають і гроші вкрадуть"!
Другими словами, на редакційний "няв", читач відповів - "гав"...

А що по-суті. Давайте розберемось (але професійно):
1. Практика встановила, що щорічно локальний поточний ремонт покриття потрібен для 2-3% загальної площі дороги. Коли серйозні ушкодження та дефекти досягають 12-15%, загальноприйнято ставити на ремонт всі 100% цієї площі. Тобто, очевидно (див. фото), що робити ямковий ремонт – недоцільно!
2. Ремонт дорожніх покриттів виконують найчастіше з настанням стійкої теплої, не нижче +5 °С, і сухої погоди. Порушення – дощова погода, наявне!
3. Швидше за все, автомобільна дорога у Довгому, що на Іршавщині, відноситься до районної дороги III категорії (таких в Україні - 86,0 тис. км., або 51 % доріг України). А за видом, щодо покриття, дорога має тверде, одношарове покриття, тобто – чорне шосе (яких в Україні – 45,1%). Щодо фінансування дорожнього господарства в Україні, то воно, за інформацією "Укравтодору", здійснюється у межах... 15% від потреб!
4. Асфальт (асфальтобетонна суміш) - це суміш дрібного чи середнього щебеню, піску, мінерального порошку і бітуму. Асфальт виходить із змішувача з температурою 150-160 градусів і укладається при температурі 100-120 градусів. Асфальт (Асфальтові суміші) виготовляються трьома способами: гарячим, теплим і холодним, в залежності від способу змішування компонентів під час їх приготування, а також від способу укладання. Самі суміші, при цьому, можуть бути двох видів: підігріті або холодні. Підігріті суміші отримують шляхом з'єднання підігрітого щебеню і підігрітого зв'язувальної речовини. Холодні - шляхом змішування холодного щебеню, що розміщується в підігріте сполучна речовина, або теплий щебінь завантажується в холодну сполучна речовина...
Чи ще діють у нас, на Закарпатті, АБЗ (асфальтобетонні заводи), щоб продукувати вищевказаний продукт – невідомо!
5. Відповідно до фракції наповнювача, асфальт буває:
А) Піщаний - складається переважно з піску, дрібного (до 5 мм) щебеню (відсіва), мінерального порошку і бітуму. Використовується для влаштування тротуарів і пішохідних доріжок.
Б) Дрібнозернистий асфальт - складається переважно з дрібного (5-15 мм) щебеню, піску, мінерального порошку і бітуму. Використовується для влаштування асфальтного покриття проїзної частини або верхнього шару асфальтного покриття проїзної частини для двошарових покриттів.
В) Грубозернистий асфальт - складається переважно із середнього (20-40 мм) і дрібного (5-15 мм) щебеню, піску, мінерального порошку і бітуму. Використовується для влаштування нижнього шару покриття проїзної частини для двошарових покриттів.
Що "сиплють", на Іршавщині, у ямки з водою, робітники-дорожники, з фото – невідомо!
6. При виборі між гарячою та холодною технологією ремонту асфальтобетонних покриттів варто обов'язково враховувати, що міцність і водостійкість холодного асфальтобетону, приготовленого на рідкому або розрідженому бітумі, в 2...3 рази нижче, ніж гарячого, і із цієї причини його використають в основному при влаштуванні та ремонті покриттів доріг III...IV категорій. Гарячі асфальтобетонні суміші та литий асфальт застосовують переважно при ремонті доріг I...II категорій. У процесі укладання і ущільнення він охолоджується. Асфальт не ущільнений належним чином при застиганні має дуже велику пористість. Восени пори заповнює вода, взимку вона замерзає, розриваючи їх, а навесні асфальт висипається. Погано ущільнений асфальт витримує навантаження не довше року - перша зима, а особливо весна неминуче показують справжню якість покриття...
Чи станеться так, як описано вище – буде видно після перших же морозів, або весною – точно!

Тобто, очевидно, що говорити, а тим паче критикувати когось (або щось), коли "не в курсі" – невірно, не компетентно та й не... гарно!

А, раптом місцеві ремонтники використовують так звану "канадську суміш" (звичайний холодний асфальт упереміш із канадською водно-бітумною емульсією, котра на 30 % складається із води та на 70% – із бітуму), коли така асфальтобетонна суміш є невибагливою до погодних умов, тобто може вкладатися в дощ, сніг чи за підвищеної вологості? Бо, коли температура повітря підвищується, то вода із такої суміші - випаровується, а асфальт залишається (http://vinnitsaok.com.ua/vinnytskyj-asfalt-iz-kanadskymy-domishkamy-vyprobovuvaly-shlyahovyky-u-kalyuzhah-81441.html)...

Микола 2013-11-09 / 09:49:32
В даному випадку жителям треба гнати в шию тих ремонтників, краще хай ями будуть, як асвальт в болото накидають і гроші вкрадуть

Андрій 2013-11-08 / 18:47:01
Бляха та це дорогою назвати важко. Гроші у воду. Триматися така укладка не буде!!!!!!!!!!!!!!!! Це роблять щоб люди відчепилися і все, тепер попробуй щось сказати дорогу зроблено - руїну подолано

вася 2013-11-08 / 18:20:39
прокуратура не моніторить? коли когось посадять?

/ 7Освітяни Керецьківської громади також висловили недовіру її очільнику Михайлу Мушці
Упродовж минулого року тільки на ділянці Мукачівського прикордонного загону оголосили 63 підозри переправникам ухилянтів
/ 2Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
/ 2На Закарпатті триває конкурс стартапів
На Закарпатті влітку зафіксували 1 випадок кору
В Ужгороді пройшов благодійний волонтерський Кремзлик фест
На Закарпатті пройшли конгресові слухання
/ 3В Ужгороді з'явилася чергова мініскультурка – Русалка
Спортсмен з Мукачева став бронзовим призером чемпіонату світу зі змішаних єдиноборств ММА
У Тячеві "змагально" закрили тенісний сезон
Середньовічний фестиваль провели у Хусті
На Закарпатті прикордонники використовують для повітряної розідки пілотовану техніку та дрони
/ 1Буккросинги сервісних центрів МВС на Закарпатті поповнились новими підбірками книг
/ 2У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з полеглим у війні Василем Іваньом
На Закарпатті реалізовують проєкт "Віднова:UA"
12 будиночків на 48 осіб: модульне містечко презентували у Середньому на Ужгородщині
В Ужгороді медики на конференції ділилися досвідом у лікуванні епілепсії
/ 1Господині в закарпатському селі готують голубці для захисників на передовій
/ 2Найбльше шкіл запланували останній дзвоник на Закарпатті на 7-8 червня
/ 1Виставку традиційного народного одягу Луганщини "Евакуйована колекція" представили в Іршаві
У Мукачеві релоковане підприємство з Харкова виробляє сирні снеки
/ 2На Закарпатті 80-річна жінка здала теоретичний іспит з ПДР і тепер вчиться водінню
Зустріч із закарпатськими родинами пропавших безвісти та полонених організували в Ужгороді
/ 3У Ракошині на Мукачівщині демонтували пам'ятник радянському солдату
» Всі записи