Грип іде: «Каліфорнія», «Вікторія» і «Массачусетс»

Уже до Нового року медики прогнозують в області тривірусну атаку. Як розповів «Замку» Віктор Петров, міський лікар-інфекціоніст Ужгорода, цього сезону в області циркулюватимуть три штами грипу: А (H1N1, «Каліфорнія»), відомий нам з 2008 року як «свинячий грип», сезонний H3N2 («Вікторія») та абсолютно новий вид «В», так званий «Массачусетс». Останній прийде до нас із Європи, а його симптоми мало відрізнятимуться від попередніх форм недуги: підвищена температура тіла, нежить, сухий кашель, біль у м’язах та суглобах.

Грип іде: «Каліфорнія», «Вікторія» і «Массачусетс»

Підхопити «Массачусетс» може кожен

Нині різкого збільшення захворюваності на ГРВІ немає. Лікарі запевняють, що епідпоріг не перевищений, ситуація наразі стабільна й контрольована. «Частіше хворіють дітки та студентська молодь, – каже Віктор Петров. – Щоденно це мінімум 60 осіб, які звертаються по медичну допомогу в поліклініку. Здебільшого в них діагностують легкі форми простудних недуг.

За нашими даними, теперішнього сезону та в попередній період, від початку циркуляції вірусу всередині цього року, зареєстровано 16756 осіб. Однак реальна картина буде трошки пізніше, оскільки моніторинг епідсезону щойно розпочався».

Загострення ситуації медики очікують на початку листопада. «Потенціал нового штаму грипу «Массачусетс» дуже високий, і цього сезону багато людей захворіє саме на нього. Однак і ті, хто не хворів на сезонний і каліфорнійський грип, зможуть їх підхопити. Ускладнення – як і від будь-якої інфекційної хвороби: приєднання бактеріальної флори, запалення легенів, бронхіти, загострення хронічних хвороб, отит і навіть енцефаліт. Якщо протягом перших днів недуги вам не вдалося взяти ситуацію під контроль, зверніться по медичну допомогу до спеціалістів».

Щепитися – до 25 жовтня

А щоб до приходу грипу в закарпатців устиг виробитися імунітет, медики закликають щепитися якнайскоріше. Насамперед лікарі радять вакцинуватися тим, хто належить до груп ризику (таких в області близько 12 тисяч осіб). Це всі, хто перебуває в місцях масового скупчення людей, а також недужі, які найбільше ризикують зазнати ускладнення від грипу – ВІЛ-інфіковані, пацієнти з цукровим діабетом, бронхіальною астмою, ураженими нирками, хронічними захворюваннями печінки, легенів, серця тощо.            

Вакцинація рекомендована, але не обов’язкова, тож більшість закарпатців змушені щепитися за власний кошт. Віктор Петров каже, що торік за рахунок підприємств щепилося близько двох тисяч ужгородців. За свої гроші вакцинуватися до медзакладів прийшло майже 100 осіб. Але, зауважує лікар, вакцин було продано набагато більше через аптеки. Це свідчить про те, що люди часто самотужки роблять собі ін’єкції, без нагляду й консультацій фахівців.

«Вакцинування рекомендоване за кілька тижнів до початку епідемії. – каже лікар. – У нашому випадку – плюс-мінус кілька днів до 25 жовтня. Обов’язково треба щепитися вчителям, медикам, продавцям, водіям громадського транспорту й людям з важкими хворобами дихання й серця».

За інформацією відділу епіднагляду та санітарної охорони Держсанепідслужби України в Закарпатській області, для профілактики грипу цього сезону зареєстровані такі імпортні препарати, як «ВАКСІГРИП», «ФЛЮАРИКС» та «ІНФЛУВАК». Середня їх вартість – 100 гривень.

«Вакцина вводиться 1 раз і діє не більше року, - пояснив «Замку» Віктор Петров. – Вона є в аптеках, але бажано зробити щеплення від грипу в медичному закладі, де в разі необхідності вас огляне лікар та надасть невідкладну допомогу. Вакцина захищає тільки від названих трьох штамів грипу. Навіть якщо вакциновані люди і захворіють, то у легшій формі. Втім, щеплення не вбереже від інших вірусів: адено-, рота-, рино-синтеціальних тощо, тому на ці простудні захворювання можуть занедужати й ті, хто провакцинувався».

При виборі вакцини, каже лікар, у першу чергу звертайте увагу на термін її виготовлення та на виробника: «Вакцина повинна бути рекомендована на сезон 2013/2014. Раджу обирати відомі бренди. І пам’ятайте, що вакцинні препарати бояться тепла, тому їх потрібно зберігати в холодильнику».

Надія Вишневська

 

18 жовтня 2013р.

Теги: грип, вірус

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи