У Драчині мінеральна вода фонтанує з "безгоспного" "гейзера" на 2 метри (ФОТО)

Запитання «Де тут у вас гейзер?» у селі Драчині Свалявсього району викликало лише іронічні посмішки. Нас відсилали купатися в Косино, а ще радили шукати у Сваляві. «50 років туй жиєме, який гейзер, дівочко?» – дивилися на нас здивовано люди.

У Драчині мінеральна вода фонтанує з "безгоспного" "гейзера" на 2 метри (ФОТО)

Між тим гейзер у Драчині таки є. Щоправда, спеціалісти нас поправили – сказали, що гейзером називають виверження води природного походження, а це радше свердловина, що фонтанує. Чому про неї не знають місцеві – відповісти складно. Власне, це не перший випадок, коли люди в закарпатських селах зовсім не знають про власну історію чи природні багатства.

Зрештою, скориставшись підказкою краєзнавця Олександра Богданова, джерело ми знайшли. Міститься воно на півдорозі між селами Пасіка і Драчино. При трасі є невеличка криниця, пофарбована в коричневий колір. Звідти якраз брали воду пасажири кількох припаркованих неподалік машин. Вода у криниці, кажуть, стала гіршою – вже не така чиста і смачна, як раніше.

Аби знайти гейзер, треба пройти від криниці кілька десятків метрів у бік Драчина й звернути по вузенькій дорозі направо. Автівкою туди не доїдеш, але підйом не важкий. Якихось 200 метрів – і виходиш на галявину, посеред якої стоять величезні стовпи електропередач. Звідти, просто посеред «ніжок» стовпа, треба ще раз завернути направо. Ще трішки – і вже чуєш несамовите шипіння. То мінеральне джерело випускає газ.

Оскільки такого роду свердловин-фонтанів на Закарпатті небагато, враження драчинський гейзер справляє незабутні. Уявіть: посеред галявини стирчить металева труба, з якої щось сичить і сердито булькотить. Чекати на виверження води недовго: вона раптово витікає невеличким фонтанчиком, але схожа радше на газоване молоко. Втім, коли набираєш холодної в долоні, швидко стає прозорою. На смак – суцільна сіль, а руки після неї приємно пахнуть морем. Через кілька хвилин потік припиняється і гейзер починає «плюватися» короткими струменями заввишки 2–3 метри.

Як розповіли нам в гідрогеологічній режимно-експлуатаційній станції ЗАТ «Укрпрофоздоровниця», знайшли цей «буркут» ще 1965 року. Бурили майже на тисячу метрів у надії на термальну воду, а натрапили на холодне джерело, надзвичайно насичене гідрокарбонатом. «З такої води користі мало. Вона жорстка і дуже швидко псує метал. Подивіться, як виглядають труби поблизу джерела у Драчині – всі в соляних відкладеннях. До того ж у цьому джерелі досить малі запаси води й забагато газу. Ми ще в 60-х закрили свердловину, однак потім фахівці з санаторію «Карпати», який зовсім неподалік, розповідали, що через кілька років заглушка просто вилетіла в повітря. Кажуть, підкинуло її метрів на 50. З труби ще цілих півгодини виходив тільки газ, відтак полилася вода. З того часу свердловина залишається відкритою», – кажуть спеціалісти-гідрологи.

Розповіли також, що селі Розівці Ужгородського району є подібна «забута» свердловина, ось тільки закрита заглушкою, бо вода в ній надзвичайно гаряча – на дні сягала +90 ° С. «У сусідній Угорщині такі джерела успішно використовують у сільському господарстві, наприклад, для опалення теплиць. У нас же є чимало розвіданих, але нікому не потрібних родовищ мінеральної води».

Тетяна Літераті

 

26 серпня 2013р.

Теги: гейзер, свердловина, мінеральна вода, Драчино

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи