В.о. головного архітектора Ужгорода про фасади, «Театралку» та благоустрій історичного центру

У лютому виконком Ужгородської міської ради оголосив конкурс ескізних проектів комплексного благоустрою історичної частини Ужгорода. Днями він завершився, і вже з понеділка незалежна конкурсна комісія має назвати імена переможців. Детальніше про сам конкурс і бачення владою концепції благоустрою історичного центру міста нам розповів виконувач обов’язків начальника управління містобудування та архітектури Ужгородської міськради Леонід Самсонов.

– Ми оголосили цей конкурс, щоб мати концептуальний проект благоустрою історичної частини, який дав би нам можливість не витрачати щороку час і гроші на проведення конкурсів щодо чергових проектів або виділення коштів на благоустрій центру Ужгорода. На цьому тижні ми закінчили цей конкурс, запропоновано кілька варіантів, і комісія буде їх розглядати. Роботи подавалися на умовах повної анонімності: пропозиції – під номерами, комісія відкриває конверти й аналізує їх, не знаючи, хто їх подав.

– Чи передбачені премії для переможців конкурсу?

– Так, з цього приводу було відповідне рішення міськвиконкому: автори трьох найкращих ескізних проектів розділять преміальний фонд, що становить 45 тисяч гривень. До речі, порядок розподілу премій визначається відповідно до конкретної постанови Кабміну.

– Коли громадськість зможе ознайомитися з проектом-переможцем?

– На розгляд проектних пропозицій комісії відведено три дні, тож, відповідно, на початку наступного тижня і буде названо переможця. Передбачається, що автор ескізного проекту, котрий буде визнаний найкращим, матиме право розробляти робочу документацію – рівно настільки, наскільки вистачить бюджетних коштів.

– Конкретизуєте, про що йдеться?

– Проект благоустрою всього історичного центру міста дуже масштабний. Одразу його реалізувати неможливо, тому працювати слід поетапно. Перший крок – реконструкція Театральної площі. Минулого року на ці потреби рішенням сесії міськради було закладено півтора мільйона гривень. Знаємо, що на більше грошей нема, тому в цьому році іншого й не плануємо.

– Будь ласка, розкажіть детальніше про реконструкцію Театральної площі. Ідеї, наміри?..

– Важливо розуміти підхід міської влади: мова йде не тільки про зовнішній благоустрій. Ми хочемо в цей благоустрій включити головне питання – комунікацій. Зокрема, на Театральній площі каналізаційна мережа надзвичайно стара, там під землею навіть не труби, а старезні лотки. Зрозуміло, що воно все розпадається, протікає. Тому ми зразу робимо заміну всіх комунікацій в межах реконструйованої частини. Є проектант, що займається інженерними комунікаціями, тож, врахувавши пропозиції, які надасть переможець конкурсу, розпочнеться робота.

– Крім Театральної площі, що ще планується зробити?

– Це лише частина загального проекту реконструкції історичної частини міста. Безперечно, і на цьому наголошує мер, треба привести в порядок фасади – від димаря до тротуару. Питання це складне, але вирішувати його треба, бо ж говоримо про обличчя міста. Будемо шукати механізм, як би спільно – міськрада, мешканці центру і власники торгових площ в історичних будівлях – реконструювати фасади над магазинами. Яким чином це буде зроблено, я ще не готовий сказати – механізм не пропрацьований. Але думаю, що має бути участь на паях влади і всіх власників приміщень, котрі використовуються під бізнес в історичній частині міста. Це нормальна європейська практика. Люди користуються історичними будівлями, роблять бізнес і заробляють гроші, а хочуть, щоб відповідальність за стан будівель і їхній зовнішній вигляд несла міська рада. Це неправильний підхід, і ми будемо його міняти.

 

02 червня 2013р.

Теги: архітектор, Самсонов

Коментарі

дядя 2013-07-02 / 19:20:10
пан Самсонов чи є у Вас диплом архітектора.Така посада ,яку ви обіймаєте , вимагає за законом наявність фахової освіти архітектора!Читайте ЗУ"Про архітектурну діяльність" і там все написано!

вуйко з вароша 2013-06-03 / 22:05:09
Як зауважив АРХІТЕКТОР в інтервю "треба привести в порядок фасади – від димаря до тротуару". А як вулиця Швабська після грандіозного ремонту дороги і,зокрема,тротуари?А як пішохідний міст,який зі сторони Театральної ось-ось рухне?Де АРХІТЕКТОР і компанія?

Ужгородець 2013-06-03 / 21:06:45
Цікаво булоб глянути на ескіз каналізації. До речі саме на покупця Корони було покладено обовязок реконструкції фасаду та площі на суму 8 міліонів гривень. Знов народ дурять

Краянин 2013-06-03 / 13:44:32
А "реконструкцію" Корони мабуть за вказівкою архітекторів міста та Касперова вже розпочали,Це стає очевидним,якщо дивитися з пішохідного мосту на дах історичної будівлі.Якісь "реставратори" познімали черепицю!Де захисники історичної спадщини,де їхні перевірки!Коли сплачувалась місту орендна плата і був цілий дах,то було погано а тепер що - все О"кей?Нехай про це поговорить Самсонов і компанія!!!!


Ужгород
Публікації:
/ 1Справа професора Івана Запісочного живе. До 95-річчя від дня народження вченого
Від 29 травня в Ужгороді діятимуть пришкільні літні табори та мовні школи
Еволюція української освіти: від комсомольських організацій до демократії
Одяг із "других рук" цієї зими буде зігрівати багатьох ужгородів. Чому зростає популярність "секонд-хендів"
"Я тут знайшов себе", – казав про свою участь в АТО почесний громадянин Ужгорода посмертно Василь Варга
/ 1Лев Луцкер: "У моєму серці Ужгород завжди залишається казковим"
/ 6Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро
/ 2"Дорогі" школярі: сезон розпочато
Ужгород за рівнем забруднення атмосфери перебуває у другій десятці українських міст
Понад 16,5 млн грн субвенції з держбюджету в Ужгороді спрямують на ремонти доріг і фасадів та реконструкцію водогону
Ужгородці боргують за обслуговування ліфтів 3,5 млн грн
Мінеральну воду на території дитячої лікарні в Ужгороді знайшли випадково, коли бурили свердловину
Ужгород із німецьким Дармштадтом обмінюватимуться учнями й учителями
У липні рівень забруднення повітря в Ужгороді традиційно сягне найвищого піку
60 років спільного життя: подружжя ужгородців відсвяткувало діамантове весілля
/ 1Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?
Безпритульні тварини – результат безвідповідального ставлення до них
Німецьку мову в Ужгороді вивчають понад 4 тисячі учнів
У трьох школах та угорській гімназії Ужгорода планують добудувати ще два поверхи
/ 3Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі
До 35-річчя "Електродвигуна". Нині левову частку своєї продукції підприємство постачає до держав Євросоюзу
Триває підготовка до зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода
Ужгород на 90% готовий до зими
/ 1В Ужгороді дітям дали імена Золушка і Наці
Притулок для тварин в Ужгороді відкриють на початку серпня
» Всі записи