В Ужгородській ЗОШ №7 відмовляються приймати на навчання циганчат (ВІДЕО)

Проблема освіти дітей ромської народності є наразі складною і неоднозначною як у світовому масштабі вцілому, так і в Україні. У Закарпатській області спостерігається своєрідний бебі-бум серед представників цієї національної меншини. Якщо Ви зараз побуваєте у місцях компактних поселень ромів, то там ви побачите велику кількість дітей. Зараз вони дошкільного віку, а через рік-два вони мають піти до школи згідно закону України «Про освіту». Чи готові сучасні школи справитися з таким напливом ромських дітей?

В Ужгородській ЗОШ №7 відмовляються приймати на навчання циганчат (ВІДЕО)

Особливо проблемною ситуація з шкільною освітою є у місті Ужгород, у мікрорайоні «Радванка», яка в ключає в себе вулиці Тельмана, Малоужанська, Ужанська та інші. У 1955 році відбулося відкриття ЗОШ № 7 в місті Ужгород, а старе приміщення тодішньої «горожанки» по вулиці Дендеші було віддане для навчання учнів-ромів. Сьогодні це школа № 13. Цю школу відвідують понад 260 дітей. Однак батьки дуже незадоволені рівнем освітніх послуг, які надає ця школа, і намагаються віддавати своїх дітей-школярів в інші навчальні заклади, в першу чергу до ЗОШ № 7. Але дирекція школи їм у цьому відмовляє. Тільки весною 2013 року таких невмотивованих відмов наш правозахисний центр нарахував десять.

Ось як про це говорить мати шестирічної доньки Аніти Інна Лацко:

- Моя дитина відвідувала дитячий садочок, який знаходиться неподалік сьомої школи. Всі діти ідуть що школи, серед яких було і чотири роми. Трьох дітей взяли в школу, а мою доньку ні.

Про рівень отримуваних знань в Ужгородській ЗОШ І-ІІ ступенів № 13 розповів її колишній учень Гажі Рудольф:

- Я сам вчився в цій школі і знаю про низький рівень знань, які отримують учні. По закінченні цієї школи вони не можуть поступити в жоден навчальний заклад міста.

Щоб з’ясувати причини відмови у прийнятті ромських дітей до Ужгородської школи І-ІІІ ступенів № 7 ми звернулись до її директора - Ціник Олени Василівни. Директор зазначила, що останнім часом в цю школу йде великий «наплив» ромських дітей: «Я не можу цього дозволити, оскільки падає загальний рівень показників навчання в школі і деякі з батьків неромів забирають дітей від нас і переводять до інших шкіл міста. Я вважаю необхідним зробити загальний перепис учнів-ромів всього міста і пропорційно розподілити їх за своїми мікрорайонами.

Проблема освіти ромських дітей надзвичайно актуальна, оскільки кількість учнів-ромів щороку збільшується і має тенденцію до зростання. Як управління освіти міста Ужгород ставиться до цих проблем? На це питання відповіла Бабунич Оксана Юріївна, начальник управління освіти Ужгородської міської ради:

- Я не виокремлюю дітей за національною ознакою. Єдине, в чому є відмінності – це в тому, що є діти з малозабезпечених родин, соціально-вразливі та кризові. Тому вважаю, що до цих дітей повинна бути посилена увага як зі сторони органів влади, так і з боку громадських організацій. Тут, я вважаю, необхідна більш тісна співпраця в цьому напрямку.

Шлях до освіти ромських дітей не усипаний трояндами. Це важка праця, але ми надіємось, що Аніта все ж таки отримає можливість навчатися у ЗОШ №7, а не залишиться за її парканом.

Суспільне Закарпаття, Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
24 травня 2013р.

Теги: цигани, роми, навчання

Коментарі

патріот 2014-09-14 / 10:51:58
Циган треба стерилізувати і відправляти в Індію.Тепер в 7 школі сидять дві беременні циганки одна у 8 класі, а друга у 9 класі_ скажіть це нормально? Тим більше всі цигани тупі і невиховані.

гість 2014-09-11 / 16:57:54
У циган є 13 школа - там їм і місто. Дайте їм туди хороших спеціалістів, які їх будуть вчити. А не треба їх хпати у 7 школу.

гысть1 2013-06-06 / 09:07:38
Як це Ви думали шановні? Хочете в «Європу» - маєте дбати про циган . І не тільки дбати – Ви маєте їх полюбити! «Піднімати» за власний рахунок. А оскільки вони дуже «тяжкі», то підніматися будуть довго, просто ми з вами не доживемо…

Наталка 2013-06-05 / 18:25:36
Треба не пхати циган у 7-му школу, а краще підняти якість навчання у 13-ій школі.І тоді буде легше жити всім.Вони лиш портять показники навчання у нашій школі. Ні одного цигана нема із середнім рівнем навчання(я вже мовчу про високий).А не треба робити винуватим директора школи.Вона лиш виконує прохання батьків.

ніка 2013-05-26 / 00:05:49
най Аніту візьме до себе на навчання 11 школа або 10,або 6-та школа!!!!!!!!не робіть із 7 школи навалу циган!!!!!зробили ажіотаж на телебачені із цим репортажем,вам телеканал тисса нема що в Ужгороді знімати!!!!чи вам цигани заплатили????щоб ви зняли супер скандальний ролик!!!!!!Ви жиєте біля циган???їздите із ними вонячими у маршрутці?????шо таку тупість ви знімаєте!!!!!!!капєць,я від вас торчу!!!!вони по радванки перестають дітей,до стареньких людей лізуть,як ті мавпи із Бразілії,багато брешуть і крадуть!!!!! потім всі ужгородці в кажуть ,що 7 школа -циганська!!!!!(є роми,які слідкують за собою і охайні ,і культурні,і вчаться добре-до них ми жителі,які проживаємо на радванці не маємо ніяких притензій).А не розібравшись нічого було знімати такий ПАРШИВИЙ РЕПОРТАЖ!!!!!

ніка 2013-05-25 / 23:33:39
роми не обіжайтеся- маєте свою школу і вчіться там!!!!!тільки лише пару ваших дітей учаться добре і вміють себе нормально поводитись!!!!а остальні хамлять ,плюються,не вчаться ,обіжають інших і тому ваших дітей не хочуть приймати у школу!!!!

Radvanka 2013-05-25 / 23:16:18
Moz to nazvaty i rasyzmom.Ale com ja u sebe doma maju buty tycho?Cigany tu ne doma!Nykoly ne buly i ne budut!Jich nychto ne klykav.Naj idut domu v Indiu i u nas ne bude do nych nyjakych pretenzij.(Chot mohly by buty,bo de ne pryjdut vsytko zaserut).

Микола 2013-05-25 / 12:54:24
Цю саранчу не в школи, на урал вислати, або ще краще в Кончу-Заспу! А спочатку стерилізувати!

Андрій 2013-05-25 / 11:46:02
Самі більші расисти то є цигани та чорношкірі!

Генек 2013-05-25 / 05:21:57
Расизм в чистому виді. Але з іншої сторони, якби вони вели себе нормально, то і претензій не було б. Завжди матюкаюсь, коли їду львівською електричкою...

Андрій 2013-05-25 / 00:36:27
Молодці підтримую правильний вчинок!

1488 2013-05-25 / 00:34:55
мірко горват забирай своє чорне лайно, яке грабує, бє наших білих людей та дітей, на вулиці страшно ввечері йти, бо думаєш чи невипригне ззаді циганчук, з цим треба боротися..
так само школа, пропадають телефони, кишенькові гроші в дітлахів, зриваються уроки, цигарки розповсюджуються, а в старших класах і травичка..алкоголь, і тепер підбийте статистьику хто більше це все робить білий чи циганчук--95 відсотків циганчук, тупий , неосвітній даун, якого як і всіх давно пора в клітках тримати і непідпускати в суспільство.
подивіться що в березному коїться.і всюди де є питання циганота., це проблема яку тре вирішувати..в березному з статистики новонароджених= 140 дідей з них 30 білих, от і маєте панове, а що буде за пару років?

радванський 2013-05-25 / 00:27:44
нарешті наші розуміють!!! нарешті це сталося)) молодці!!!циганота має 13 школу хай туди йдуть, а наша 7 школа буде білою і тільки для нашої білої нації.повністю підтримую директора. роми нелюди, в них свої правила, хай за ними вчаться і жичуть, а ще краще пане ледида виселіть їх , ну хотяб в будапешт, ми гроші найдем

Radvanka 2013-05-24 / 23:41:26
Vze i tak povno cigan v 7 skoli.Cuvym ze i v druhych skolach vze jich dosta je.Toti cigany so sa malo pudnaly na narkoti i humanitarci vze pchajut svojich dityj mezy bilich.Dumajut ze budut sa lipse vcyty,ale praktyka u Ameryci ukazala ze tam de napchaly negroch riven znan u bilych sylno upav.Ne bude nygda z psa solonyna.

Вася 2013-05-24 / 22:54:28
Шо за бред. Коли цигани хотіли учитися?

/ 1У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
В Ужгороді організували акцію "Фото з Патріотичним Янголом"
/ 1Прем'єр Словаччини фіцо зустрінеться з главою українського уряду Шмигалем у середу в Ужгороді
На Закарпатті суд виніс вирок чоловіку за підозрою у зґвалтуванні жінки з інвалідністю
Закарпатці відвідали могили родичів у День пам’яті померлих
В Ужгороді 27 закладів середньої освіти змінили тип та назву
/ 1Прототипом 61-ї мініскульптурки в Ужгороді став полеглий на війні екскурсовод Тарас Гайдук
/ 1Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
/ 7Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
У Кам’янському на Берегівщині працює денний центр допомоги постраждали від домашнього насильства
У Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові кількох груп
Учні Ужгородського класичного ліцею долучилися до Всеукраїнського уроку єдності
/ 4Кошенята, над якими знущалися дівчата на Тячівщині, – під наглядом ветеринара
"Українська академія лідерства" провела в Ужгороді акцію для підтримки ЗСУ
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
На Мукачівщині провели йога-ретрит "Мистецтво самопізнання"
В Ужгороді актори Донецького театру представили свою 8 виставу
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
На Закарпатській обласній станції переливання бракує крові усіх груп
На Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові усіх груп
На Закарпатті проводять екскурсії з сурдоперекладачем для людей, які втратили слух
Три роки в Мукачеві виготовляють титанові імпланти
В Ужгороді відбудеться українсько-німецька зустріч письменників "Міст з паперу"
"Карпатський гірський міжнародний кінофестиваль" вчетверте проведуть в Ужгороді
» Всі записи