Всюди садять, а в Ужгороді – вирубують

Оновити зелені шати цієї весни вдалося не всім закарпатським містам. Десь за озеленення взялися із запалом, а десь – абияк.

Всюди садять, а в Ужгороді – вирубують

У парку Перемоги будуть їстівні каштани

Червоні та звичайні дуби, каштани, липи, декоративні яблуні та сакури – понад 600 дерев цих сортів протягом минулих тижнів висадили в Мукачеві.

На цьому озеленення міста не завершилося. Як розповів головний інженер мукачівського комбінату «Благоустрій» Микола Бундзяк, у травні візьмуться висаджувати квіти у пішохідній частині міста, на в’їздах до Мукачева та на Пагорбі Слави у парку Перемоги. Клумби, обіцяє, будуть дуже красивими.

Також Микола Бундзяк зауважив: за планом, при озелененні кожної вулиці Мукачева використовуватимуть одні й ті ж породи дерев. Такий принцип нещодавно застосували на вулицях Ш. Пака та Лисенка. Там росли старі, 40-річні акації, котрі ламалися під час буревіїв. Тому їх видалили і  посадили 200 молодих сакур.

«Мені приємно, що мукачівці самі слідкують за деревцями: поливають їх, наглядають, аби ніхто не нищив. А нещодавно місцеві жителі навіть допомогли міліції затримати злодія, котрий витяг один із саджанців із землі», – розповів комунальник.

Оновити парк Перемоги теж зголосилося чимало мешканців Мукачева. Під час нещодавньої толоки вони долучилися до висадки майже півтисячі молодняку, зокрема 340 червоних і звичайних дубів.

«Вибір сортів дерев був очевидний. Дуби – довгожителі, до того ж це могутні й красиві дерева, які дуже підходять для паркової зони. Липи вбирають пилюку, а ще вони медоносні і запашні. Їстівний каштан добре приживається у наших умовах. Він теж медонос, до того ж його плоди є справжнім делікатесом», – пояснив Микола Бундзяк.

На Першотравневій набережній у Мукачеві теж з’явилися нові насадження. За підтримки народного депутата України Віктора Балоги там висадили 30 білих каштанів. 4-річні саджанці вже цілком сформовані, до того ж щеплені від хвороби, яка вже кілька років нищить листя чи не всіх закарпатських каштанів.

Ще одна новинка – декоративні яблуні та сливи, які висадили на вулицях Духновича і Толстого. Їх спеціалісти «Благоустрою» обрали для озеленення Мукачева не лише через красивий цвіт, а й у допомогу птахам, котрі взимку люблять їсти декоративні плоди, що довго тримаються на цих деревах.

«Агромікс» хоче вирубати старі сакури

Не так райдужно з новими насадженнями в обласному центрі. Хоча, як уже повідомляв «Замок», на озеленення Ужгорода з міської казни «Агроміксу» виділили півтора мільйона гривень.

Як розповів «Замку» директор КП «Агромікс» Віктор Мартин, ужгородські працівники висадили 60 лип на нещодавно відремонтованій вулиці Мукачівській і 18 – на Швабській, де під час ремонту вирубали чи не всі зелені насадження. На 60 сакур збагатилася найдовша ужгородська вулиця – Собранецька, а проспект Свободи (точніше зелену смужку між двома проїжджими частинами) «Агромікс» прикрасив 60-ма декоративними шароподібними кущами, які висадили замість видалених звідти туй.

«В Ужгороді дуже багато аварійних дерев, які треба заміняти молодими. Поступово це робимо. На мою думку, час уже видаляти і старі сакури у центральній частині міста, на вулицях Довженка, Ракоці, Бращайків, адже їм уже по 30-40 років. Розуміємо, що саме ці дерева цвітуть найпишніше, тому варто вирубувати їх і заміняти молодими поступово, аби вулиці не виглядали «лисими»», – зауважив Віктор Мартин.

Щодо клумб, то в Ужгороді їх хочуть засадити однорічними квітами. Так, на площі Петефі ростимуть чорнобривці, вони ж, укупі з іншими, з’являться і на кругах – на площах Хмельницького, Дружби Народів, вулиці Минайській. Уже з наступного року, зізнався директор «Агроміксу», все буде інакше. Аби не витрачати щороку великі кошти на висадку однорічних квітів, круги та деякі інші великі клумби планують перетворити на суцільні розарії. «Нині вже майже готова трояндова закладка. Маємо кілька хороших сортів із червоними, білими, жовтими квітами. Тож наступної весни можна буде їх висаджувати. Вони цвістимуть довго, змінюючи одна одну, тому клумби аж до осені можуть виглядати дуже гарно», – зазначив він.

В Іршаві буде новий парк

Між тим, навіть у маленькій Іршаві цієї весни дерев висадили майже стільки ж як в обласному центрі – 130. Так, в’їзд до цього міста з боку Мукачева вже через кілька років буде в суцільному рожевому цвіті. Вулицю Шевченка і тротуар з обох боків засадили сотнею молодих сакур. Міський голова Іршави Степан Бобик розповів, що раніше там росли 40-річні катальпи. Лише за останній рік дві з них упали (одна просто на дорогу, друга зачепилася за лінії електропередач), тому їх вирішили видалити.

На вулиці Білецькій, де вже є 100-метрова каштанова алея, комунальні служби днями висадили ще 30 дерев цієї породи. До кінця травня у міській раді хочуть розробити нову набережну з деревами, лавицями, тротуаром і газоном. Однак найбільші плани мер Іршави будує стосовно розширення міського парку. «Нині працюємо над проектом збільшення території паркової зони аж до меж Свято-Іллівського храму. Фактично площа парку має збільшитися вдвічі. Хочемо засадити цю територію деревами, облаштувати волейбольний та дитячий майданчики. Церква по периметру засадимо сакурами, у парку їх теж буде дуже багато – загалом, близько 350», – зауважив Степан Бобик.

Тетяна Літераті

02 травня 2013р.

Теги: озеленення, дерева

Коментарі

газда 2013-05-07 / 13:51:04
шось про Боздошпарк ничь не чути,а шуму було...

Зашедший 2013-05-05 / 14:47:25
Ну, зачем такое название? А во-вторых, автору статьи вопрос - а что в Мукачеве высаживалось в прошлом году? Причем, никто не говорит о массовой высадке сакур вдоль набережной, начиная от парка. Но, в Мукачеве, в это время, массовой высадки деревьев не было.

Кроме того. Высадили что-то на той же Швабской. Есть молоденькие деревья у Падиюна и т.д.

ботан 2013-05-04 / 12:35:05
а яким чином при будівництві так званого "Аквапарку" на місці колишнього спортивного басейну на березі Ужа, за межами будівництва були вирубані десятки сторічних дерев,і що - ніхто не бачмв?

Унгварець 2013-05-02 / 22:55:13
Ну звичайно, Мартин "достойно" використає півтора млн грн. У нього є досвід- при Ратушняку здобув, при Погорєлову закріпив. Отака собі "темна" конячка, вічний зам. Головне, пане Мартину, не забувайте про авто, спалене у власному дворі. І менше обіцяйте

для ужгора 2013-05-02 / 20:17:48
Молодь краще виховуйте, до кожної квітки охорону не приставиш.

ужгор 2013-05-02 / 03:09:15
стосовно квітів, так ідея хороша але треба і якийсь контроль/нагляд щоб люди не рвали ті рози, квіти

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи