Батий – пив, а Шенборн – їв. У Бобовищі збереглися хансько-графські «привальні» місцини

Камінь-столик на горі Кичері і поле навпростець до сусіднього села Кальник, за переказами місцевих мешканців, зовсім не звичайні і мають багатовікову історію. Саме тут, у Бобовищі на Мукачівщині, колись став шатром хан Батий з татаро-монгольськими завойовниками і відпочивав після полювання граф Шенборн.

Батий – пив, а Шенборн – їв. У Бобовищі збереглися хансько-графські «привальні» місцини

 

Краєзнавець Дмитро Болдижар про Бобовище знає чимало і написав про село цілу книгу. Розповідає, Тесаний камінь, що височіє на тутешній горі Кичері неподалік населеного пункту, мандрівники знають і частенько влаштовують тут «привали». «Хоч не завжди туристам відомо про історію цієї каменюки, – зауважує. – Граф Шенборн дуже полюбляв полювати саме в бобовищанських лісах, бо тут водилося чимало всякої звірини. А про місцеву гору Кичеру люди казали, що вона особлива, бо перша в краї зі своєї «тайстри» сонце випускає. А ще через неї пролягав так званий у народі «вадаський ярош» – мисливська стежка.

Якось восени Шенборн тут полював. Ішов із ватагою з боку Визниці цим плаєм і зупинився неподалік великого каменя, який одиноко собі стовбичив посеред галявини. Оскільки каменюка дуже нагадувала стіл, тут-таки на ньому і накрили скатертину, принесли поїсти, налили вина в погарчики. Як наливав один єгер графові, погарчик перевернувся, вино розтеклося по скатертині, розлилося на коліна Шенборна, а келих упав і розбився. Усі перелякалися – то був недобрий знак, обід вийшов «із тягарем».

Через тиждень, продовжує легенду Дмитро Миколайович, граф знову тут полював і знову пообідати зупинилися біля каменя. «Та як усі здивувалися, коли, замість отого горбаня, тут з’явився рівний тесаний столик із дерев’яними колодами, замість стільців. Шенборн, розповідали люди, ще ніколи так смачно не їв у лісі. Та ніхто не знав, звідкіля цей столик тут узявся і хто його витесав? Аж потім хтось казав, що то єгер, котрий тоді розлив вино на графа. Разом із шелестівськими майстрами він кілька днів обтесував каменюку на Кичері. На краю стола залишили по собі «клеймо» – писати не вміли, тому видовбали ложку і виделку. А камінь той так і досі люди називають Тесаним».

Є в цьому куточку Мукачівщини, зауважує краєзнавець, ще один «привал» з цікавою історією. Про урочище Батиюв, або ж Батиєве поле, котре тягнеться з Бобовища до Кальника, люди жартують: місцина стала ще одним туристичним «брендом» села. «Тепер туристи питають у нас не лише, де вино знайти, а й де сліди татаро-монгольського хана відшукати, – розповідає Дмитро Миколайович. – Адже в полі цьому досі є криниця з дуже чистою і холодною водою. Чи то сама з’явилася вона тут, чи хто викопав – не відомо.  Переказують, що саме біля згаданої криниці зупинився і розклав своє шатро Батий, як повертався з Мукачівського замку.

Хан зі своїми вояками прямував до Ужгорода. А на полі цьому і трава для коней, і песиголовцям (так називали завойовників) є де відпочити. Люди казали, що вода непроста і має лікувальну дію – швидко загоює рани. Пив її і хан, тому швидко сил набрався і далі селян мордував.

Біля криниці росла тополя. Одного дня шаман хана виліз на дерево, довго дивився на захід. Потім зліз, побіг до господаря і щось нашептав йому на вухо. Видно, оповідали бобовищанці, побачив із тополі Ужгородський замок. Табір хутко зібрався і пішов. Після песиголовців тільки спустошене поле лишилося, а криниця майже спорожніла».

Краєзнавець каже, люди ще довго боялися йти на ту місцину. З часом колишній «привал» татаро-монголів заріс травою, а в криниці знову з’явилася вода. Нині на Батиєвому полі вказівника не знайти, хоч у селі кажуть, скоро такий з’явиться. Бо чимало вже туристів розпитували місцевих мешканців, як туди дістатися. 

Олена Панько

07 березня 2013р.

Теги: Бобовище, Шенборн

Коментарі

Петро 2013-03-08 / 15:46:35
Чому фото каменю чи місцини не виклали?
Халтурщики!

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи