Мультимедіа затримується

Жоден закарпатський школяр не отримав навчального електронного пристрою

Мультимедіа затримується

 

Амбітний державний проект «Відкритий світ», який мав перевести українських семикласників на високотехнологічне навчання, схоже, затягується на довше, ніж гадалося.

Восени минулого року «Замок» уже з’ясовував, чому з початком навчального року закарпатські школярі так і не змогли розпочати здобуття знань за новою методою. Нагадаємо, семикласники з 98 навчальних закладів краю одними з перших у країні мали перейти на навчання з допомогою інтерактивної системи, так званого електронного вчителя, та персональних портативних комп’ютерів.

Закарпаття мало стати пілотним з розбудови мережі 4G, а дітям уже цього, 2012–2013, навчального року, обіцяли надати у безвідсотковий кредит своєрідний гібрид нетбука і смартфона, а також провести у домівку кожного школяра Інтернет.

Як розповів ще минулого року помічник керівника «Відкритого світу» Володимир Бабенко, для пілотного впровадження сучасної навчальної техніки після анкетування було відібрано 128 закарпатських навчальних закладів, з яких обласна влада погодила 98. Уже восени до Закарпаття мали приїхати регіональні тренери й ознайомити вчителів із системою мультимедійного навчання. А тим, хто успішно пройшов тренінги, мали видати перші портативні «центральні» комп’ютери.

Однак далі цих планів проект і досі не зрушив. Як розповів «Замку» методист обласного центру бібліотечних фондів підручників і технічних засобів навчання Михайло Данашевський, котрий курує проект на Закарпатті, з невідомих причин керівники «Відкритого світу» зменшили число шкіл, які візьмуть участь у впровадженні мультимедійного навчання, з 98 до 22. Однак і ті наразі не працюють за запланованою інтерактивною системою.

Одним із навчальних закла­дів, який таки потрапив до числа «пілотних», є Мукачівська гімназія. Її директор Володимир Цифра розповів, що заявку на участь у проекті навчальний заклад подав ще 2010 року. Відтоді за допомогою «Відкритого світу» в гімназії з’явився новий клас з 11 комп’ютерами, однак дальших кроків у запровадженні мультимедійного навчання не робилося.

«Сам по собі проект непоганий, – зауважує Володимир Іванович. – Мультимедійні дошки, до прикладу, дають можливість пояснити учням те, що не можемо донести з допомогою паперових підручників. Думаю, користь була б і від інших високотехнологічних засобів. Але до їх використання треба підходити максимально виважено, бо коли діти цілими днями дивитимуться в монітори, то проблем з очима їм не уникнути. А наскільки мені відомо, цей пілотний проект для семикласників передбачав використання в навчальному процесі лише техніки – без жодного паперового підручника».

Директор Мукачівської гімназії також зауважив, що педагоги цього навчального закладу не проходили обіцяних «Відкритим світом» тренінгів і не отримували персональних комп’ютерів.

Чому ж затягується виконання проекту, не зміг пояснити ні його куратор на Закарпатті Михайло Данашевський, ні київські представники «Відкритого світу».

Залишається сподіватися, що до кінця проекту, який розрахований на 2012–2015 роки, школярів таки ознайомлять зі світом мультимедіа. І, що найголовніше, на користь, а не на шкоду.

Тетяна Літераті

 

27 лютого 2013р.

Теги: мультимедіа, інтерактивний, інтернет

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи