У Мукачево повертається хокей

Вуглехідець і "морж" Богдан Дикий відроджує заняття спортом на льоду в місті на Латорицею

У Мукачево повертається хокей

Ті, хто активно цікавиться закарпатськими новинами, нині знають Богдана Дикого, насамперед, як вуглехідця. Він пропагує таке незвичне заняття по всій області і знайшов уже чимало прихильників, але, як виявилося, колись пан Богдан всерйоз займався хокеєм, був тренером у Мукачеві та грав сам.

Дійсно, віднедавна в Мукачеві знову почали грати в хокей, – підтвердив «Замку» Богдан Дикий у телефонній розмові. Втім, він не поспішає говорити про відродження. Каже, мовляв, зо два тижні тому розпочали тренуватися на місцевому катку на «Авангарді». Ще влітку ганяли шайбу на роликових ковзанах, а на змагання навіть приїжджали кияни.

Колись, згадує наш співрозмовник, хокей у Мукачеві був дійсно на непоганому рівні. У 70-80-х роках ним займалося багато мукачівців, проводився чемпіонат міста. Сам Богдан Дикий тренував хокеїстів близько 15 років. Усе завершилося наприкінці 80-х, коли, як каже тренер, уже відчувалося, що країна невдовзі розвалиться, й комсомольці почали більше цікавитися пиятикою, а не спортом. Десь із того часу хокей у Мукачеві й закінчився.

Стимулом до відродження ігор став приклад Ужгорода, де кілька років тому розпочали знову грати в хокей. Пан Богдан зібрав колишніх хокеїстів Мукачева, й вони разом відновили тренування.

«Це не якась велика ідея, – пояснює він. – Я просто хочу, аби ми знову грали. Адже все життя каталися на ковзанах, тож прагнемо робити це надалі. Побачивши, що в Ужгороді відродили гру в хокей, вирішили й собі це зробити...»

Наразі в Мукачеві тренуються ветерани та молоді хлопці 20-25 років. А нещодавно Богдан Дикий провів перше заняття з хлопчиками 7-8 років. Починати довелося з азів – ставити вихованців на ковзани. Про шайбу, ключку, амуніцію говорити поки що не доводиться – треба бодай побачити, чи зацікавляться діти цим видом спорту. Влітку перейдуть на ролики.

Дітей приводять самі батьки. Один хлопчик прийшов зі своїм дідом, який колись грав у хокей, мріяв, що цим видом спорту займатиметься й син, але не пощастило – не було де і з ким тренуватися, тож тепер сподівається, що хоча б онук таки зможе грати в популярну гру.

Тому і в майбутнє спорту в Мукачеві тренер не поспішає заглядати. «Та які плани? Плани – аероплани!» – каже він. – Час покаже. Буде нагода, то гратимемо на чемпіонаті області, в інших турнірах.

Наразі хокей у Мукачеві розвивається суто на ентузіазмі. Бог­дан Дикий каже, що спонсори знайшлися, дали грошей на придбання деякого екіпірування, але якщо батьки захочуть, аби їхні діти займалися серйозніше, то все необхідне будуть змушені купляти самі. У цьому немає нічого надзвичайного, – вважає тренер. У всьому світі такими питаннями займаються саме батьки. Що ж до спонсорів, то їхніх імен пан Богдан називати не захотів – мовляв, самі благодійники не хочуть, щоб їхні прізвища були на слуху.

Мукачівські хокеїсти платять і за каток. Півторагодинне тренування обходиться у 500 гривень, тож щотижня скидаються грошима, аби позайматися.

«Я колись і в футбол грав, – згадує Богдан Дикий. – Однак тепер його не дуже люблю, бо гравці матюкаються на полі». На запитання, невже хокеїстам така лексика не притаманна, запевнив, що під його керівництвом довго матюкатися не стануть, бо він умить таке припинить.

Нині в Україні є один хокейний клуб на доволі серйозному рівні – ХК «Донбас», який виступає в Континентальній хокейній лізі – відкритому чемпіонаті Росії. Наразі він посідає 10 місце у конференції «Захід» регулярного чемпіонату. Втім, Богдан Дикий не вважає, що цей клуб може стати прикладом для дітей. «Це – не український хокей, – стверджує він. – Це просто забавка купки донецьких багатіїв, яким закортіло погратися. Ну виграють вони якісь трофеї – яка Україні з того користь? Накупили іноземних гравців, які не мають жодного відношення до нашої держави. Діють так само, як і донецький «Шахтар».

Справжній вітчизняний хокей тренер бачить у чемпіонаті України. «Потрібно розвивати вітчизняний хокей, відкривати академії. Такі колись не хокейні країни, як Італія, Іспанія, Великобританія, свого часу створили хокейні школи й академії і вже нині почали демонструвати результат. Під час локауту в НХЛ до збірної України приїхали наші хлопці, і команда змогла непогано виступити. Це свідчить про те, що український хокей має потенціал, просто його треба розвивати».

Утім, Богдан Дикий не вірить, що нинішня українська влада займатиметься таким питанням. «Вони до людей байдуже ставляться, не те що до спорту», – вважає він.

«Та, на щастя, – продовжує, – не вся влада в нас донецька. Тому сподіваюся, що тут, на місці, керівництво зверне на нас увагу і допоможе розвитку хокею в Мукачеві».

Юрій Лівак

03 лютого 2013р.

Теги: хокей, Богдан Дикий, Мукачево

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи