Пивниці у Середньому, видовбані ще в середньовіччі турками, можуть залишитися без вина

Потрапити у середньовічні винні пивниці, продегустувати там напої, а ті, що сподобалися, купити – ще можливо в селищі Середньому на Ужгородщині. Але скоро така нагода може відійти в минуле. Виноробне підприємство – колись візитівка Ужгородщини – нині на межі виживання.

Пивниці у Середньому, видовбані ще в середньовіччі турками, можуть залишитися без вина

 

Потрапити у середньовічні винні пивниці, продегустувати там напої, а ті, що сподобалися, купити – ще можливо в селищі Середньому на Ужгородщині. Але скоро така нагода може відійти в минуле. Виноробне підприємство – колись візитівка Ужгородщини – нині на межі виживання.

«Тому що» господарюють «не так»

У Середньому на початку року депутати навіть скликали сесію, аби публічно обговорити ситуацію з «Леанкою».

«Коли теперішній директор – Василь Боднар – прийшов працювати, у нас трудилося 370 чоловік, – розповідає голова профкому «Леанки» Ангеліна Соловейко. –  А нині лишилося тільки 70. Люди переведені на половину ставки. Частину платні дають зерном, відтак на руки бригадири мають якихось 200 гривень. Ті, хто безпосередньо збирав виноград, грошей не отримали ще й дотепер. А директор виписав собі файну зарплату, використовує службовий автомобіль і пальне, за яке платить підприємство».

Ангеліна Михайлівна, котра працює на «Леанці» з 1970 ро­ку, наводить також інші приклади: зі 164 гектарів виноградників обробляють близько 60. Це призводить до того, що якість фірмових вин «Леанки» котиться до дна. Вся інша земля підприємства заросла бур’янами, подекуди покрали навіть стовпчики для лози. Ще є численні гектари занедбаних полів і садів. А частину виноградників неподалік села Андріївки, стверджує Ангеліна Соловейко, віддали під облаштування сонячних батарей. Скаржиться голова профспілки й на те, що на фермі підприємства коровам не додають корму, тож худобина нидіє на очах.

За інформацією ж державних ревізорів (колишнє КРУ), за 2007–2009 роки неефективних витрат на «Леанці» було на 710 тисяч гривень. Крім того, втратили доходів на суму понад 2 мільйони. Серед причин – підприємство не страхувало урожай від негоди, а виготовлену продукцію продавало за... нижчі від собівартості ціни.

Сама Ангеліна Соловейко стверджує, що з останніх сил захищає фірму від остаточного краху. Ситуація загострилася, коли напередодні Нового року із їдальні підприємства працівники приватної фірми почали забирати кухонне обладнання.

«Так, воно було старе, але пра­цювало, – каже Ангеліна Михайлівна, – та все почали вивозити як брухт». Голова профспілки викликала міліцію. Тепер ужгородський райвідділ з’ясовує, чи події у їдальні були злочином. Саме приміщення виглядає не найкраще – вікна розбиті, будівля підходить хіба що для сталкерських прогулянок. А колись у ній, крім їдальні, діяв гуртожиток для молодих працівників і невеличкий готель для гостей: до «Леанки» спостерігати за процесом виноробства приїжджали численні делегації.

За те, що намагалася перешкодити вивозити обладнання із їдальні на брухт, каже Ангеліна Соловейко, Василь Боднар хотів змусити її звільнитися. На знак протесту жінка оголосила кількаденне голодування прямо в кабінеті директора. У цьому протистоянні пані Ангеліна перемогла – вона й далі повноцінний працівник фірми.

Та чи можна нині хвалитися й гордитися тим, хто працює на «Леанці»? Ще 10 років тому це державне підприємство у своїх рекламних буклетах інформувало, що рівень його рентабельності коливається від 18 до 35 відсотків. А показники зарплати працівників у півтора-два рази вищі, ніж у середньому на Ужгородщині. Голова профспілки додає: коли в середині 2000-х років багаторічний директор підприємства Хачатур Петросян звільнився, в активі фірми були додаткові 500 тисяч гривень. За іронією долі, саме стільки коштує й ліцензія на продаж вина.

Державне підприємство добила держава

«Посприяли» скруті «Леанки» та й багатьох інших закарпатських підприємств і введення півмільйонної вартості на «винну» ліцензію, і те, що держава «заморозила» ці фірми, не даючи засобів для існування, не кажучи вже про їх розвиток і можливість шукати інвестора. Натомість ви­сока вартість ліцензії зіграла на користь винзаводів-гігантів, котрі підконтрольні олігархам, адже їх «бідніші» підприємства-конкуренти зі своєю продукцією просто зникли з ринку.

2003-го року Верховна Рада України внесла підприємство «Леанка» до переліку тих, які заборонено приватизовувати. 2008-го депутати Закарпатської облради зверталися до Кабміну, аби вивів «Леанку», а також кілька інших держпідприємств, із того списку. Бо доки держава думала, на «Леанці» й подібних агропромислових підприємствах на той час назбиралося 2 млн 766 тисяч гривень зарплатного боргу і 3,4 млн – до  Пенсійного фонду.

Народний депутат України Василь Петьовка неодноразово добивався, аби «Леанку» та інші закарпатські радгоспи «відпустили на волю», дозволивши знайти інвестора і таким чином врятуватися від остаточного зни­щення. Зрештою, це обіцяли, як і зниження вартості ліцензії, мало не всі посадовці, які навідували Закарпаття, починаючи з президента. Проте...

Василь Петьовка вважає, що принцип, закладений у вартість ліцензії має бути максимально простим: більше пляшок на продаж – більше плати.

А поки що «Леанка», яка вижила у кризові 90-ті, 2013-го залишається одним із підприємств-фантомів із гектарами занедбаних земель і мільйонними боргами, які держава і врятувати не може, і дозволити приватизувати не хоче. 

Ярослав Гулан

02 лютого 2013р.

Теги: Леанка, виноробний, вино, Середнє

Коментарі

міщо 2013-02-17 / 14:16:56
Да а Нагернячка попліснута грум бо до ниї стрілив,то щи паскуда Вовковийська.Сволота давби Бог ще має седіти на протів Боднаря,вона перша за інтересована у злодійстві ЛЕАНКИ.

Дюрьо 2013-02-05 / 20:26:32
Іване! Гута ботя забила, обо утя грум тріснув. Кідь про тебе Леанка цурава то ти точно дебіл.
Жебо тота Леанка-ся створила то од наших родічу (маскалі) забрали зимлю, худобу і вшиток реманент. І ти хоч жебо мо типирь позирали як такі дебіли як ти і твуй Василь Боднарюв розкрадуєте нормальну фірму. Ой неборе того не буде. Леанка має боти державним хозяйством, без усякуй прихватизації, жебо люди Середнянські мали роботу і жебо зиля не пустовала а оброблялася.

чвама 2013-02-03 / 17:02:15
Иване кить тися шось привиджать та дай Ватралови міх пшиниці,вун пак одмолить,а ти і сам знаєш гріхи одмолити.А позад таких як ти писарю і злодію скоро уже не буде ШО? правду пишеш.У цуравуй ЛЕАНКИ? шо і тобі робити.Лем такі як ти хіжі не знати за шо построїли нормальні чесні ЛЮДИ, спеціалісти і робочі давно пушли не гріша.Лем злодії Сабовчик,Штефаняк,Джахман,Боднар Василь,ти і твоя рижа із Пацканьова,Лелекачка яка мудра як її алкаш няньо.І по ЛЕАНКИ.Злодії і ЩЕРАЗ ЗЛОДІЇ.........НО кінець Я думаю БУДЕ плачебний.....

ivan 2013-02-02 / 23:42:25
Підозріла метушня коло цуравої Леанки. На трьох сайтах одна статя.
Майже хтось буде прихватизовати середнянські землі....

чвама 2013-02-02 / 21:15:41
Сись дибіл Боднар і його банда,Мазар механік без освіти,і Мазарка його жона злодійка зав склада.Вукрали уже всьо,се столова діюча скот Боднар із Мазаром порізав батареї, іздав Дроздови Шонійови на метал сволоти.Скоро їм піпец.кось сяде ко канешно не Вася Боднар бо жона СУДЯ ще любовниця СТРИЖАКА.Ай бовша дочка скота Чоболя суді района.Тепир возьмуть Васю в ОБЛАСТЬ керовати сільським господарством.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи