Басейн УжНУ й далі збитковий

Поплавати нині таки можна, але на це частково йдуть студентські гроші.

Басейн УжНУ й далі збитковий

 

 «Ніякого наказу про закриття басейну в УжНУ – не було», – так прокоментував інформацію, яка нещодавно з’явилася в ЗМІ,  ректор вишу Федір Ващук. За словами очільника закладу, на період новорічно-різдвяних свят басейн призупинив роботу, але вже нині воду потроху підігрівають. Проблема тільки в тому, що це відбувається досить повільно: за добу вода прогрівається лише на півградуса. 

Але, запевнив ректор, вже почали заняття окремі групи, а від 1-го березня, коли студенти повернуться до навчання, басейн запрацює на повну потужність.

Нагадаємо, що в інтернет-медіа поширилася новина про те, мовляв, Федір Ващук підписав наказ про закриття басейну в університетському спорткомплексі «Буревісник», який урочисто відкрили в лютому 2012 року. Область виклала за реконструкцію споруди понад 3 мільйони гривень, і сьогодні умови для плавців там доволі хороші. Також майже 400 тисяч гривень витратили на зведення автономної електричної котельні потужністю 460 кВт. От саме оплата «світла» і є постійною проблемою для вишу. За словами ректора, щомісяця доводиться витрачати 120 тисяч гривень на електрику, яка йде на підігрівання води. А за власне користування басейном набирається лише 22 тисячі щомісяця. Велику різницю доводиться покривати з коштів, які студенти платять за навчання, а, на думку очільника УжНУ, – це взагалі злочин.

На жаль, проблеми з утриманням університетської плавальної споруди почалися ще влітку: коштів не вистачало, і навіть почали з’являтися борги. Виникли пропозиції зменшити оплату за користування, удоступнивши його більшій кількості ужгородців. Однак за цей час навіть встигла змінитися адміністрація закладу, а ціни залишилися на тому ж рівні – 35 гривень коштує разовий абонемент. Для порівняння: в ужгородській гімназії година хлюпання обходиться лише у 20 гривень, а час, виділений для комерційних плавців, доволі обмежений – кілька годин після шкільного навчання. Однак, за словами директора загальноосвітнього закладу Сергія Романа, наразі їм удається триматися на нулі, тобто прибутків як таких немає, проте й збитків та боргів теж. А басейн, якщо й закривають, то тільки влітку в спекотний період, бо тоді, що логічно, дуже мало відвідувачів.

Тож і виникають питання, чому краща й новіша споруда на «Буревіснику» все ж ніяк не може «розкрутитися». Зрозуміло, чому басейн закривають влітку: в людей у цей період є доступ до відкритих водойм, а от узимку такий простій якраз особ­ливо незручний і недоцільний.

У листопаді минулого року, під час виборів ректора, представник Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України Юрій Коровайченко повідомив, що в університеті збудують спортивний центр, на який уряд виділив 200 мільйонів. Не зрозуміло, для чого УжНУ новий комплекс, якщо нині виш на кілька місяців припинив навчання, аби зекономити гроші на опалення. 

Є й інша думка: нібито саме університетську «водойму» дуже непросто експлуатувати. Як зауважив ректор, басейн на «Буревіснику» нібито вдвічі глибший за інші міські «резервуари», тому й витрати на підігрівання води, реагенти-очисники тощо теж більші. Втім ректор запевнив, що в будь-якому випадку споруду закривати не збираються.

Хоч і басейн, і приміщення «Буревісника» за кошт області реконструювали не лише для потреб студентів, а й з умовою, що частину часу його відвідуватимуть містяни за певну оплату, комерція чомусь так і не йде. Тому, з огляду на все це, увага громадськості й ЗМІ до дій ректора в цьому напрямку буде надзвичайно прискіпливою. І в цьому не варто шукати якогось упередженого ставлення до нинішнього очільника УжНУ. Адже Федір Григорович уже мав стосунок до одного басейну, де нині... приватник Ратушняк будує нібито аквапарк. Тому, обпікшись на молоці, нині доводиться дмухати й на воду.

Лариса РОМАНЮК

24 січня 2013р.

Теги: басейн, УжНУ

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи