Битва за «Бавку». Дорослі ігри довкола дитячого театру

Четверта обласна творча лабораторія з театрального жанру, якою опікується Закарпатський організаційно-методичний центр культури, змусила задуматися над нашими справами театральними.

Битва за «Бавку». Дорослі ігри довкола дитячого театру

Отож, маємо в області чотири професійні театри і з десяток-два аматорських, які носять звання «народних». Є також чимало драмгуртків, що радше працюють не для сцени, а для власного розвитку. Чесно скажемо, не густо.

Враховуючи, що потужних аматорських  колективів нема ні в Ужгороді, ні в Мукачеві, то взагалі ганьба, адже в цих містах сконцентровано тисячі студентів і викладачів. А в обласному центрі навіть вчаться майбутні театрали! Хоча останнім часом ситуація в Ужгородському коледжі культури і мистецтв пожвавилася і чимраз голосніше лунає думка про створення театральної студії на базі навчального закладу, адже, крім усього іншого, тут є ще й пристойний глядацький зал.

2012 рік приніс Закарпаттю перше звання «академічного» театру. І в нашій області з’явився колектив, який за свої творчі досягнення удостоївся високої марки і суттєвої доплати до зарплат. Віднині Закарпатський обласний ляльковий театр «Бавка» є академічним, і це не стало для театральної публіки несподіванкою. Адже вистави наших лялькарів останніми роками вражають широтою діапазону і якістю виконання. 

Однак приємна новина ледь не зіграла злий жарт із «Бавкою». Бо влітку довкола театру ляльок почалася підкилимна метушня. Як відомо, це історичне приміщення першого професійного театру в Ужгороді знаходиться в самому серці міста. 
Споглядаючи на війну, яка чиниться за довколишні будівлі, слід було очікувати і активних наступальних дій на театр. Прогнози справдилися. З початком літніх відпусток глядацький зал, сцену і підсобні приміщення несподівано опечатали за наказом директора. Як пояснив Василь Чайкович, таким було рішення комісії, що оглядала будівлю.

Однак, минуло місяць-два, проте ситуація не змінювалася. Актори розпочали виступи в чужих непристосованих залах, художники виготовляли реквізит прямо в холі, а рідний зал так і залишався опечатаним. Директор говорив про капітальний ремонт, якого потребує сторічна будівля. Обласна влада повідомляла, що може виділити кошти на це тільки в разі, якщо приміщення стане її власністю, бо такими є нинішні приписи. Натомість міська, яка на ремонт не виділяє жодної гривні, бо, мовляв, має порожні кишені, не квапиться передати області майно, якому сама не може дати ради.

Враховуючи «затуманений» продаж у приватні руки колишнього ресторану і готелю «Корона», що викликало обурення в ужгородців,  громадськість забила на сполох, що на таку незавидну долю може очікувати й історична будівля театру.

Ситуація в «Бавці» закипіла до краю, і колектив, бачачи  бездіяльність директора, оголосив йому недовіру. Обласне управління культури спробувало знайти спільну мову з Василем Чайковичем, аби вирішити несподівану проблему із призупиненням експлуатації театру. Врешті-решт, усе закінчилося заявою Чайковича на звільнення, і тепер обов’язки директора виконує Любов Кажоцина.

Вона повідомила, що тріщину, яка послужила приводом для опечатання глядацької зали, вже ліквідували. Комісія винесла рішення про можливість подальшого використання приміщення – і театр знову повернувся у рідні пенати. 2 грудня тут очікують прем’єру «Тричі славного розбійника Пинті» у постановці білоруського режисера Олега Жюгжди. Саме цю роботу колектив подав на цьогорічну обласну премію братів Шерегіїв у номінації «Краща вистава року».
 
І хоча хвилі довкола  «Бавки», нарешті, вщухають, висновки із несподіваного шторму варто зробити негайно. По-перше, історичне приміщення справді слід передати від бездіяльної міської влади до обласної, адже театр має статус обласного. А по-друге, будівля потребує капітального ремонту, але підготовленого і продуманого. І починати його слід тільки тоді, коли буде готова проектно-кошторисна документація, а також гроші на рахунку. А не так – із моста у воду, не маючи за душею ні шеляга, опечатувати найкращий театр невідомо наскільки і навіщо.
Ця робота повинна мати спланований характер. Вочевидь, тільки-но область закінчить довготривалий ремонт Закарпатського українського обласного  музично-драматичного театру, який уже триває роками, тоді можна буде сконцентруватися на відновленні лялькового. Тим паче, що Мукачівський обласний театр зараз теж завершує реконструкцію, внаслідок чого у нього з’являться додаткові приміщення для цехів.

p.s.

Колишній директор Закарпатського обласного театру ляльок «Бавка» Василь Чайкович:


– Щодо висловлення колективом театру мені недовіри, то це якась незрозуміла ситуація. Такої інформації не маю. Звільнився ж із театру через дуже зрозумілу причину: виключно через позицію обласного управління культури навколо ситуації, що склалася в будівлі театру. Якщо конкретніше, то я не приймаю її і не хочу брати на себе відповідальність за те, що у 110-річній будівлі, в якій обвалюється стеля під час дитячих концертів, замість того, щоб починати проводити її повну реконструкцію, вони штукатурять тріщини і відкривають зал.

Крім того, якісь незрозумілі люди, що навіть не мають відповідних ліцензій, проводять експертизи і готують акти про те, що з будівлею все гаразд. Коли ж таке рішення прийняли, то тут уже нема про що говорити… Якщо хтось готовий нести відповідальність за це – уперед! Але це точно не я! Люди, напевно, просто не усвідомлюють усієї відповідальності.

Начальник управління у справах культури, спорту, сім’ї та молоді Ужгородської міської ради Євген Бобров:

– Про те, що місто передасть області «Бавку», я не чув.

 Ситуацію навколо катастрофічного стану приміщення нагнітають розмовами, аби вплинути на суспільну думку. Насправді ж там усе не так страшно.

Нині у театрі зроблено ремонт, театральна трупа продовжує займатися і проводити вистави. Наразі готуються документи на реконструкцію або капітальний ремонт будівлі. Скільки коштів потрібно для цього визначить експертиза.

Щодо чуток про продаж театру, то все це пусті балачки – як і всі інші пам’ятки архітектури, він продажу не підлягає. Театр як стояв, так і стоятиме. Вважаю, що смішно «полювати» на нього.

Начальник управління культури Закарпатської ОДА Юрій Глеба:

– Так, справді, нещодавно відбулася зустріч із міським го¬ловою Ужгорода Віктором Погореловим, під час якої ми повернулися до обговорення листа, в якому область просить передати будівлю Лялькового театру на її утримання. Тоді ж мер пообіцяв розглянути це питання і винести його на розсуд міських депутатів уже на найближчій сесії.

Вже незабаром  управління визначиться і призначить очільника установи. Кандидатур багато, хто саме – не розголошуватиму.

Щодо ситуації, що склалася у самій будівлі, то, безумовно, факт обвалу штукатурки мав місце. Але все там не є настільки катастрофічним, як про це говорять. Ми вжили запобіжні заходи, аби театральна трупа продовжувала безперебійно працювати у цьому приміщенні.

Наразі ж слід провести експертизу, розробити проектно-кошторисну документацію і визначити, яких робіт потребує приміщення. Якщо мова йтиме про капітальний ремонт та реконструкцію будівлі, то ця сума може сягнути 8-10 млн. грн., якщо ж про капітальний ремонт – то 4-5 млн. грн.

Планується, що роботи проводитимуться у приміщенні паралельно з роботою колективу, як у драмтеатрі.

 

Олександр Гаврош

07 грудня 2012р.

Теги: театр, Бавка, Чайкович, ляльки

Коментарі

глядач 2012-12-08 / 14:57:41
а кандидатура директора розглядається за принципом "хто принесе товстіший конверт", власне, як і всі кандидатури на всі посади при теперішній владі. Ой, дограєтеся, хлопці!!!

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи