У Мукачеві циганів звинувачують у самовільному захопленні ділянок

У Мукачеві, в мікрорайоні Молодіжний, назріває земельний, до того ж міжетнічний, конфлікт. До редакції «Замку» звернувся мешканець вулиці Високогірної і представник жильців Микола Ватага, який стверджує, що роми, які отаборилися поряд, самовільно захоплюють ділянки й будуються на них, не маючи на це жодних прав.

У Мукачеві циганів звинувачують у самовільному захопленні ділянок

«Це явне порушення, – стверджує він. – А роми, хоч і належать до національної меншини, є такими ж громадянами України, як і ми. Отже, повинні дотримуватися закону. Якщо вони його ігнорують, мають за це відповідати». 

Головна й фактично єдина претензія мешканців мікрорайону до ромів – зазіхання на чужу територію. «Вони ставлять хати в мікрорайоні будь-де. Ми в принципі нічого не маємо проти будівництва, але хай би це відбувалося законно й у чітко визначених місцях. Я вже говорив про цю проблему і з мером міста», – розповідає Микола Ватага. 

Каже, вирішив перевірити, наскільки в місті легко дістати ділянку, тому подав відповідну заяву до міськвиконкому. Там повідомили, що він внесений на 383 місце в черзі. 

Водночас, роми спокійно обходяться без черг. «Я точно знаю, що будуються вони без погодження з відповідними органами. Маю листи з міськради, які засвідчують, що дозволів не було. Діють самозахопленням: пішли на ділянку, забили кілочки, швиденько звели будинки, а потім їх оформляють. За незаконну забудову їх штрафують на 800 гривень: по-моєму, це смішна сума за такі дії. Їм без різниці, де будуватися. Одну хатину поклали на дамбі, другу – під високовольт¬ними лініями, третю – ще десь у непідхожому місці. У нас уже немає сили мовчки за цим спостерігати», – розповідає пан Микола. 

За його словами, самовільно забудовуватися ромам допомагає депутат міськради Іван Йонаш, також ром, єпископ тутешньої церкви «Нове життя».Табір на цій території існує вже досить давно, однак останнім часом він почав наближатися до багатоповерхівок, що тамтешнім мешканцям не до вподоби. 

Цікавлюся, чим так заважає сусідство ромів. «Ви колись жили поряд із циганським табором? – питанням відповідає Микола Ватага. – Є нібито солідні й порядні громадяни цієї народності. Вони мають будинки, автомобілі і... трьох коней, через яких – бруд, запах та інше. Газ вони не проводять – опалюють дровами й задимлюють повітря. Сміття за собою не прибирають. У 100 метрах стоять баки для відходів, а вони розкидають непотріб навколо. Біля нашого будинку є свердловина з мінеральною водою, стоїть табличка, що це санітарна зона, а її засмічують. Все це настільки допекло мешканцям району, що хочемо розголосу, сподіваючись, що бодай так щось зміниться. Ми зверталися до правоохоронних органів, я, зокрема, написав заяву дільничному. Він звертається до міської влади, але відповіді нема».
А тепер Іван Йонаш, продовжує Ватага, вирішив забрати собі ще й ділянку спільного користування. «Ми хотіли своїми силами зробити на цій землі міні-парк. Депутат же стверджує, що  прагне зробити там щось для дітей. Дав мені копію документа, на основі якого, вважає, має право на ділянку. Хоча в документі йдеться, що її можна лише впорядковувати й облаштовувати. Про зведення паркану не йдеться. Якщо хоче благоустрою, то ніхто й не проти: хай буде дитмайданчик для всіх. Ми були з цим питанням на прийомі в мера, і він дав розпорядження, що долю цієї землі вирішуватиме міськрада». 

Микола Миколайович каже, що вже доходило й до погроз на його адресу – депутат Йонаш попереджав, аби Ватага облишив цю справу. А невдовзі після такої розмови у квартирі пана Миколи ромка обікрала його родичку.  Двері були відчинені, жінка увійшла, витягла гаманець і зникла. Саму пропажу постраждала виявила вже біля свого будинку, коли не змогла розрахуватися з таксистом. На щастя, міліція спрацювала оперативно і знайшла злодійку дуже швидко. 

«Мені не потрібні ці конфлікти: я інвалід третьої групи, переніс складну операцію. Але й жити так не можу. У мікрорайоні – 21 багатоповерхівка, є також приватні будинки – дуже багато людей страждають через таке неподобство», – підсумовує співрозмовник. 

Як прокоментував ситуацію «Замку» мер Мукачева Золтан Ленд’єл, конфлікт навколо ділянки справді існує. Річ у тім, що багатоповерховий будинок не має права на всю навколишню землю. Аби нею володіти, потрібно створювати ОСББ. 

Наразі ділянка фактично нічия, й претендують на неї як мешканці, так і Йонаш, який хоче забрати її до своєї церкви. Золтан Золтанович запросив до себе обидві сторони й запропонував землю розділити, однак на це не погодилися ні жителі будинку, ні керівник церкви. «Примирити їх мені не вдалося», – резюмував мер. 

Тож поки що, підтвердив він, долю землі вирішуватимуть депутати міськради. Чиї аргументи вони повважають більш обґрунтованими, покаже час. Що ж стосується нібито самовільної забудови, то меру про це нічого невідомо. Справа в тому, що такими питаннями займається зовсім інший орган – Держархбудконтроль. Саме там жильцям і повинні пояснити, на скільки їхні претензії щодо забудови обґрунтовані.

P. S. На час, коли готувався номер, стало відомо, що днями питання землі мають розглянути мукачівські депутати на засіданні міськради. Про рішення ми повідомимо в наступному номері.

Юрій Лівак

05 грудня 2012р.

Теги: роми, цигани, самовільне захоплення, земля, Мукачево

Коментарі

мовріцко 2012-12-05 / 19:54:47
ви ще будете чухатися там де вас не свербіло. ще взнаєте що таке мовжії. та все ще є придурки що захищають це іродове племя.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи