Три зелені зони Ужгорода віддали під будівництво торгових точок

Під час передвиборчої кампанії нинішнього міського голови Віктора Погорелова його чи не основним «месиджем» було збереження зелених зон і очищення їх від численних торгових точок, які по всьому місту наставила тодішня міська влада.

Три зелені зони Ужгорода віддали під будівництво торгових точок

 

«Будці» на проспекті Свободи дали рік

Минуло лише два роки, і теперішній мер, забувши про обіцянки, робить те саме. «Замок» уже писав про скандал, який зчинився довкола будівництва малої архітектурної форми на зеленій зоні між будинками № 29 і 31 на проспекті Свободі в Ужгороді. Тоді тамтешні мешканці буквально відбили зелену зону під своїми вікнами від будівельників, котрі одного дня дуже швидко вирубали на ній усі кущі й дерева, а потім звели невисокий фундамент. Люди були настільки обурені цими роботами й вирубуванням цілком здорових, за їхніми словами, дерев, що одного вечора взяли кувалди й самостійно рознесли фундамент до основи.

13 жовтня громадські активісти й опозиційні до ужгородської влади депутати, котрі називають справжнім власником цієї ділянки міського депутата Тараса Румянцева (мер йому, мовляв, так віддячив за нещодавній перехід у провладну фракцію), провели на місці будівництва МАФу символічну акцію порятунку зеленої зони – висадили на місці зрубаних дерев 6 беріз і встановили лавиці. Відтоді будівельники на проспекті Свободи більше не з’являлися, а мешканці мають надію, що показали всю серйозність своїх намірів у відстоюванні цієї території.

Цікаво, що зводити торгову «будку» в зеленій зоні завжди людного проспекту Свободи підприємець узявся, маючи дозвіл влади. На запит «Замку» із Департаменту міського господарства надійшла відповідь, що протягом 2012 року надано 3 дозволи на встановлення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності в зелених зонах загального користування. 

Ту, що на пр. Свободи, рішенням сесії міської ради від 27 вересня віддали громадянину чи громадянці Г. М. Кокольник, а договір із цим підприємцем уклали на рік – до 20 вересня 2013-го. Що мали продавати під вікнами мешканців сусідніх будинків, у міськраді не повідомили: мовляв, це визначає сам суб’єкт підприємництва, якому надано дозвіл. Тобто виходить, що з МАФу могли торгувати як пиріжками, так і горілкою. І не важливо, що поряд із цим місцем є вже чимало торгових лотків, установлених навпроти обласної лікарні, а також супермаркет і ринок, де можна купити і те, й інше. 

Зрубали, а саджати грошей не вистачає

Де містяться другий і третій МАФи в зеленій зоні, у відповіді на запит не повідомили. Але мешканці вулиці Грушевського розповіли «Замку», що один із них зводять на перехресті вулиць Грушевського й 8 Березня. Там теж залили невисокий фундамент, але дальші роботи поки припинили, мабуть, боячись народного «суду». У цьому районі також чимало магазинів, торгових точок, неподалік – П’яний базар, тому потреби в додатковій «будці» люди не бачать. Та принаймні в цій зеленій зоні не зрубували задля чиєїсь вигоди дерев, та й зелений острівець – не під самими вікнами мешканців тутешніх багатоповерхівок. 

У міському управлінні архітектури й містобудування «Замку» пояснили: дозволи на встановлення тимчасових споруд у зелених зонах підприємці справді мають, однак вони не повинні були будувати фундамент – хіба що основу під малу архітектурну форму, щоб потім її було легко демонтувати без шкоди для довкілля. 

Що далі буде з цими законними, але такими небажаними для ужгородців МАФами, у міській раді не кажуть – мовляв, дозволи надали, а далі вже не їхня справа. 

Невідомо також, коли на проспекті Свободи викорчують пні, які залишилися від зрізаних дерев. У відповіді на запит Департамент міського господарства туманно пояснив, що про виділення грошей на упорядкування зелених насаджень на сесії говоритимуть при формуванні програми соціально-економічного розвитку міста. 

Тобто виходить, що на зрізання дерев, аби вони не заважали підприємцю зводити торгову точку, рішення сесії й спеціального фінансування не потрібно, а от щоб довести до кінця цю роботу й висадити на місці зрубаного молодняк, грошей у міської ради, як завжди, не вистачає.

Тетяна Літераті

28 листопада 2012р.

Теги: зелені зони, МАФ, дозвіл, Ужгород

Коментарі

Месник 2012-11-28 / 23:15:16
Погоролев дограється що дістане сокиру в чоло якщо не зупиниться

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи